Reizen creëert herinneringen die – gelukkig – lekker lang blijven hangen. Het maakt niet uit wat je doet, waar je heen gaat of hoe lang je wegblijft… Alle ervaringen die je tijdens een reis opdoet en de reisherinneringen die daarbij horen, vormen volgens een nieuw onderzoek jouw persoonlijkheid.

Reisherinneringen zijn zelfs zo krachtig dat ze onze persoonlijkheid kunnen vormen

Nu blijkt dat reiservaringen en reisherinneringen zelfs zo krachtig zijn, dat ze onze persoonlijkheid kunnen vormen. We zijn wat we ons herinneren. Specifieker nog, we zijn wat we ons van onszelf herinneren. Reiservaringen en -herinneringen laten vaak meer indruk op ons achter dan andere ervaringen of herinneringen. Dat is de reden dat ze zoveel invloed hebben op onze persoonlijkheden.

Bij het onderzoek onder Britten, werd het volgende ontdekt:
Meer dan 40% van de Britten geeft aan dat ze wel eens een reis hebben gemaakt, die hen als persoon heeft veranderd. Nog eens 20% geeft aan dat ze na een bepaalde reis een nieuwe hobby hebben opgepakt. Zo’n 70% van de ondervraagden geeft eveneens aan dat ze foto’s maken om de mooie momenten te blijven herinneren. Daarbij geeft 50% van die groep aan die foto’s voor geen goud weg te doen.

Ons leven lang verzamelen we herinneringen. Omdat ze op reis doorgaans worden geassocieerd met positieve emoties als blijdschap of het trotse gevoel als je iets een top hebt bereikt, een spannende afdaling hebt gedaan of zelf een succesvolle trip hebt geregeld. Dit soort herinneringen blijven sneller én langer hangen.

Buiten de dagelijkse stress, zijn we meer in staat om de vele details die herinneringen concreet maken te absorberen en zo sterkere herinneringen te creëren.

Welke reisherinneringen hebben we zoal?

  • Momenten met familie en vrienden: 55,9%
  • Het eten op reis: 53,21%
  • Een ontmoeting met andere mensen: 47,7%

Bovenstaande gegevens komen uit een onderzoek van Swiss International Airlines en neuropsycholoog Professor Lutz Jäncke van de Universiteit van Zurich. Zij onderzochten hoe reisherinneringen verschillen van andere en hoe ze je als persoon beïnvloeden.

PS: meer reistrends vind je hier