najaar en herfst naar Schiermonnikoog - Travelvibe

In de herfstvakantie nog even weg in eigen land? Wij kozen ervoor om deze herfst naar Schiermonnikoog te gaan. Wát hadden we een geluk met het weer en wát hebben we veel buiten kunnen zijn. We hebben de highlights van deze trip in dit fotoverslag verzameld en geven meteen wat leuke reistips voor een verblijf op Schier in het najaar: 

Schiermonnikoog haven waddenzee - Travelvibe

Tussen Waddenzee en Noordzee

Wát een verschil tussen de noord- en zuidkant van het eiland. De Waddenzee zorgt elk moment van de dag voor een nieuw spektakel met haar getijden. Deze foto is met vloed genomen in de passantenhaven van Schiermonnikoog.

wandelen op het wad op Schiermonnikoog

Wandelen ‘om de west’

Aan de westkant van het eiland kun je het wad op om te wandelen. Soms zie je mensen eindeloos ver weg aan de horizon lopen en dat kan hier ook gewoon. Het is wel een kunst om je voeten droog te houden.

fromwhereistand Schiermonnikoog

Vogelparadijs Schiermonnikoog

We maken duidelijk niet als enige een wandelingetje ‘om de West’…

Vuurtoren Schiermonnikoog - Travelvibe

De rode vuurtoren van Schiermonnikoog

Schiermonnikoog heeft twee vuurtorens; een witte en een rode. Maar alleen de Noordertoren (de rode vuurtoren) doet nog echt dienst als vuurtoren en wordt zelfs 24 uur per dag bemand. De toren werd in 1854 geopend en is 37 meter hoog.

Duinen van Schiermonnikoog

Vuurtorenpad naar zee

Vanaf de vuurtoren loop je richting strand door een moerasachtig gebied.

Watertoren antenne Schiermonnikoog

De witte vuurtoren van Schiermonnikoog

De witte toren werd tegelijk gebouwd met de rode vuurtoren. Samen vormden de twee torens een duidelijk baken voor de schepen tussen Wad en Noordzee. Toen de rode toren in 1910 een bewegend licht kreeg, was de witte toren overbodig. De toren heeft nog gediend als watertoren en is inmiddels een antennemast.

Knutselbus op het strand Schiermonnikoog

Kunstbus op het strand

Een omgebouwde stadsbus als atelier? AtelierSchier heeft het! De schilderbus staat van voorjaar tot najaar iedere dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag aan het einde van de Badweg, op het strand bij Paal 3. Iedereen vanaf 5 jaar kan meedoen met ‘Blij met je schilderij’. Het atelier is in elk geval geopend als de blauwe vlag wappert. Voor exacte info kun je kijken op de site van AtelierSchier.

schelpen op strand Schiermonnikoog - Travelvibe

Schelpen zoeken bij de Noordzee

Aan de Noordzeekust kun je op schelpenjacht. De stranden op Schiermonnikoog zijn enorm breed, dus er liggen er genoeg…

Schelpen te koop Schiermonnikoog - Travelvibe

Schelpen te koop

Op het strand zoeken wij altijd het liefst naar wulken (horentjes). Mocht je hier nu helemaal niets van kunnen vinden, dan kun je bij de vuurtoren mooie, grote schelpen kopen. Niet aan de kassa, maar gewoon centjes in een bakje doen. Nog meer schelpen zien? Bezoek dan ook het Schelpenmuseum op Schiermonnikoog.

Schiermonnikoog herfstvakantie aan zee

Strandwandeling

Het is altijd strandweer op de Waddeneilanden! Heerlijk om te wandelen, zonnen en struinen. Het strand van Schiermonnikoog behoort al jaren tot de 10 schoonste stranden van Nederland.

Duinen Schiermonnikoog herfst

De breedste stranden vind je op Schiermonnikoog

De uitgestrekte stranden van het NP Schiermonnikoog behoren zelfs tot de breedste stranden van Europa. Dit komt door de zandbanken die voor de Noordzeekust ontstaan. Deze verplaatsen zich richting eiland en groeien vast aan het strand.

Strandtent de Marlijn Schiermonnikoog

Strandpaviljoen De Marlijn

Aan het Noordzeestrand vind je strandpaviljoen De Marlijn, de meest noordelijke strandtent van Nederland. Op het terras aangename loungehoeken en binnen een sfeervol restaurant voor een drankje, borrel, lunch of diner. De Marlijn is ook in de wintermaanden geopend.

herfstvakantie Berkenplas Schiermonnikoog

Spelen bij de Berkenplas

Tussen de bossen, aan de oostkant van het dorp, ligt zoetwatermeer de Berkenplas. Hier kun je in de zomer kanoën en zwemmen. Rond het meertje ligt ook een Oerrr speelbos waar de kinderen naar hartelust kunnen klimmen.

snoepwinkel Schiermonnikoog - Travelvibe

Nostalgisch snoepwinkeltje ‘t Peperhúsjen

Op de Middenstreek vind je een echt ouderwets snoepwinkeltje. Hier koop je nog oud-Hollandse zuurstokken, duimdrop of zwart-wit poeder. Het snoep staat in glazen potten, wordt afgewogen en geschept in een echt papieren puntzakje (een Peperhúsjen).

Muntthee van der Werff Schiermonnikoog

Hotel & Restaurant Van der Werff

Nostalgisch én iconisch is het eerste en oudste hotel van Schiermonnikoog, Hotel Van der Werff. Bij binnenkomst zet je een flinke stap terug in de tijd. Nestel je aan de tafels met bruin tafelkleed, bestel een filterkoffie voor € 0,80 (vergeet die latte hier maar…), bewonder de aankleding en krantenartikelen aan de wand, laat je serveren door obers in pak en geniet in het restaurant van grootmoeders gerechten. Héérlijk. Logeren kun je hier ook in één van de 57 kamers voor een vast tarief.

herfst en mist op Schiermonnikoog

Najaar op Schiermonnikoog

Dat wij met 18 C op het strand konden zitten, was natuurlijk een enorm geluk. Maar het najaar met ochtenddauw, mist, herfstbladeren en stormen maken de Waddeneilanden ook tot een aangename plek voor een tripje in het najaar.

Vredenhof op Schiermonnikoog

Vredenhof, oorlogs- en drenkelingenbegraafplaats

Achter de bunker, verscholen tussen de bomen liggen drenkelingen en oorlogsslachtoffers uit Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Polen. De begraafplaats werd in 1920 aangelegd. Hotelhouder Sake van der Werff betaalde het onderhoud van Vredenhof. Sake en zijn zoon liggen ook op Vredenhof begraven. Ook Jan Fischer, de voormalige eigenaar van Hotel Van der Werff, werd hier begraven.

vondsten op Schiermonnikoog

Jutten op Schiermonnikoog

Bij de vuurtoren vind je deze schuur vol reddingsboeien. Helaas zul je die niet altijd op het strand tegenkomen, maar je kunt wel deelnemen aan tochtje ‘Jutten en schelpen zoeken‘. Je krijgt stoere juttersverhalen te horen en gaat zelf op zoek naar schatten uit de zee.

huizen schiermonnikoog

Eilander huisjes op Schier

De huizen in het dorp zijn nog veel typische eilander huisjes (zoals de witte op deze foto). Sommigen zijn gebouwd halverwege de 18e eeuw. De knik in het dak is om de westerstorm op te vangen.

Bunker Schiermonnikoog

Wassermann bunker

Aan de Prins Bernhardweg richting Noordzeestrand ligt de Wassermann bunker uit WO II. Vanaf deze hoogste duin heb je een mooi uitzicht over het eiland van Noordzee tot Waddenzee.

StoryTiles Schiermonnikoog Retteketet - Travelvibe

Beste souvenir van Schier

Bij Retteketet (superleuk winkeltje op de Middenstreek 11) kwamen we deze originele StoryTile tegen. Het perfecte souvenir van de karakteristieke vuurtoren van Schiermonnikoog. In dit winkeltje spotten we trouwens ook dat andere leuke souvenir; de IslandBracelets.

Ook in de herfst naar Schiermonnikoog?

Meer info en reistips: