Als je een keer iets anders wil dan de standaard vakantie op het vaste land van Toscane, is dit Elba een échte ‘must do’. Elba is één van de minder bekende eilanden in de Middellandse Zee, maar het heeft zo veel moois te bieden. Travelvibe bracht een week door op het zonovergoten Elba en laat je in ons reisverslag de mooiste plekjes van het eiland zien, lees maar:

Dag 1: Fijne ontmoeting met Portoferraio

Met de veerboot vanaf het Italiaanse vasteland kom je na ongeveer een uurtje aan in Portoferraio. De naam klinkt mooier dan zijn betekenis: ‘ijzerhaven’ in het Italiaans. Vroeger werden vanuit hier grote hoeveelheden natuurlijke grondstoffen, waaronder ijzer, vervoerd naar de Toscaanse kust. De aankomst in de haven van Portoferraio vond ik al een belevenis op zich. Op de heuvels zie je de typisch okergele Toscaanse huizen en in de haven liggen indrukwekkende jachten en cruiseschepen. Het stadje zelf is zeker een bezoek waard. Je vindt er kleine idyllische pleintjes, restaurants en fijne terrasjes. Een uitstekende plek om even te genieten van een drankje en alles in je op te nemen. Meteen hier al ontdek je de rijke historie van het eiland. Bezoek bijvoorbeeld de Villa dei Mulini, de officiële verblijfplaats van Napoleon, of Forte Stella (1548) met een mooi uitzicht op de baai.

Haven Porteferraio, Elba

Dag 2: Elba ontdekken op ‘full speed’

“Jullie moeten hier écht een keer een bootje huren”, zegt de eigenaar van de agriturismo in gebroken Engels als we inchecken. “Ik weet nog wel een adresje voor jullie”. Zo komt het dat wij de volgende dag een fijn motorbootje meekrijgen van een prima verhuurbedrijf aan het strand bij Porto Azzurro. Al snel varen we ‘full speed’ de haven uit om later aan te leggen bij één van de verlaten strandjes met kristalhelder water.

Oude ijzermijnen

Even verderop varen we langs twee oude calamiet (red. =zinkerts) mijnen. De ‘Calamita Miniere di Capoliveri’ ligt hoog op de rotsen, maar de vervallen mijn en de voormalige mijnwerkershuisjes zijn vanaf het water al indrukwekkend genoeg. We varen door naar de baai van Lacona en vergapen ons aan de luxe jachten van Franse en Italiaanse miljonairs. Op ‘Miami Vice’-snelheid koersen we weer terug naar Porto Azzurro. De eigenaar van onze agriturismo had helemaal gelijk: dit moét je gedaan hebben op Elba.

Ook een bootje huren op Elba?

Bootjes huren kan op meerdere plaatsen op het eiland, waaronder Portoferraio, Porto Azzuro en Campo nell’ Elba. Een bootje van 40 pk voor een halve dag kost je rond de € 120. Je hebt hier geen vaarbewijs voor nodig.

boot Elba
IJzermijn Elba

Dag 3: Avondje Capoliveri

Het Middeleeuwse stadje Capoliveri torent hoog uit boven de agriturismo waar wij verbleven. Vooral ’s avonds is het erg levendig en gezellig. We ontdekten de kleine straatjes (de ‘chiassi’) waar je talloze fijne restaurantjes en winkeltjes met lokale producten tegenkomt. De klim vanaf het grote parkeerterrein vlakbij het centrum is pittig, maar eenmaal boven snap je waarom dit stadje zo populair is. Wij aten een ijsje bij ‘La Cambusa del gelato’. Het vriendelijke personeel, de strakke inrichting en het voortreffelijke ijs maakt deze ijssalon tot een echte ‘must visit’ in Capoliveri.

Beste ijssalon van Elba

Dag 4: Shoppen in Porto Azzurro

Porto Azzuro – vroeger Logone – is een voormalig vissersdorpje aan de oostkant van Elba. Het werd in de zestiende eeuw bezet door de Spanjaarden die daar het fort ‘Logone’ bouwden. Nu nog zijn veel achternamen van de inwoners van Spaanse afkomst. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd de naam ‘Logone’ veranderd in Porto Azzuro, wat ‘blauwe haven’ betekent in het Italiaans. En óf dat water blauw is. Het dorp heeft zich nu ontwikkeld tot één van de toeristische hotspots van Elba. Wij gingen er shoppen en dronken koffie op één van de vele pleintjes. Het leukste winkeltje is wat mij betreft de Bottega Storica aan de Piazza Giacomo Matteotti. Hier vind je Elbaanse kruidenmixen, limoncello, Elbaans bier en olijfolie van het eiland.

Porto Azzurro - Elba Travelvibe
Bottega Storica Elba Travelvibe

Dag 5: Top view op de Monte Capanne

Ook een bezoek aan de Monte Capanne, de hoogste top van het eiland, mag je niet missen. Op een heldere dag overzie je daar niet alleen de visachtige vorm van het eiland; je kunt ook de andere eilanden van de Toscaanse archipel zien liggen: Pianosa, Capraia, Montecristo, Gorgona en zelfs het Franse Corsica. Je kunt kiezen voor een pittige wandeling van ongeveer negen uur of je neemt vlak bij het plaatsje Marciana de kabelbaan naar de top. Wij kozen met ons gezin voor het laatste en genoten van het uitzicht en de prima koffie in het fijne barretje op de top.

Monte Capanne Cabinovia | Travelvibe
Monte Capanne - Travelvibe

Dag 6: In de sporen van Napoleon

In de elf maanden dat Napoleon op Elba verbleef, liet hij nogal wat sporen achter. Nog steeds zijn er meerdere musea die aan zijn verblijf op het eiland herinneren. Wij bezochten zijn zomerverblijf, Villa di San Martino. Op de eerste verdieping vind je het leefgedeelte met onder andere een ontvangstruimte, een woonkamer en een slaapkamer. Het meest bijzondere vond ik de Egyptische kamer waar je op het plafond alle tekens van de dierenriem vindt. De rest van de ruimte is ook volledig ingericht in Egyptische stijl. De eerste verdieping biedt een fijn uitzicht op de baai van Portoferraio. Op de benedenverdieping vind je een aantal spotprenten van Napoleon over zijn ballingschap op Elba. Zeker de moeite waard als je houdt van geschiedenis.

Napoleon Elba | Travelvibe
Napoleon Elba

Dag 7: Terug naar Toscane

Als we de volgende dag het eiland achter ons laten, kunnen we alleen maar denken: Mamma Mia, wat is Elba mooi! Hier moet je ècht een keer geweest zijn. Ook wij komen er zeker nog een keertje terug.

sun down porte ferrario

Meer vakantie op Elba?

Travelvibe maakte al eerder een fotoverslag van Elba en we zijn ook regelmatig te vinden op het nabijgelegen Sardinië. Kijk maar eens naar dit fotoverslag van Sardinië. Dit reisverslag werd eerder gepubliceerd op de website van Toscane-specialist Tritt.nl

Dit vind je vast ook leuk

Travelplog: Weekje op Elba Toen ik in mijn omgeving vertelde dat ik met mijn gezin naar het Italiaanse eiland Elba zou gaan, kreeg ik veel verbaasde blikken. Grotere 'broers' Si...