Ga je regelmatig op vakantie, een weekendje weg of een dagje uit en vind je het belangrijk om goed verzekerd te zijn? Dan kun je niet om een reisverzekering heen. Sommige mensen denken dat deze verzekering overbodig is als zij in Nederland goed verzekerd zijn, maar dat is niet het geval. Reden genoeg om ruim voor vertrek een reisverzekering af te sluiten. Als je voor het eerst zo’n verzekering af gaat sluiten, wil je mogelijk eerst meer weten over een reisverzekering. In deze nieuwe blog vertellen wij je alles over reisverzekeringen.

Doorlopend of kortlopend

Wie een reisverzekering af wil sluiten, komt voor een aantal keuzes te staan. Zo moet je kiezen of je een doorlopende of kortlopende reisverzekering afsluit. Ga je meerdere malen per jaar op vakantie? Dan kun je het beste een doorlopende reisverzekering afsluiten. Deze verzekering loopt het hele jaar door, waardoor je tijdens iedere vakantie goed verzekerd bent. Naast vakanties en reizen vallen ook weekendjes weg en onverwachte tripjes binnen de dekking van een doorlopende reisverzekering.

Als je eigenlijk maar één keer per jaar op vakantie gaat, is het zonde om voor een doorlopende reisverzekering te kiezen. Je betaalt dan immers iedere maand premie voor deze verzekering, maar in principe maak je er slechts eenmalig gebruik van. In dat geval kun je beter een kortlopende reisverzekering afsluiten. Bij het afsluiten van deze verzekering geef je aan op welke dag hij in moet gaan en wanneer hij moet eindigen. Je betaalt hier eenmalig een bedrag voor, waardoor je nooit onnodige kosten maakt voor een reisverzekering.

Aanvullende dekking

Wie een reisverzekering afsluit, moet eigenlijk altijd minimaal één aanvullende dekking kiezen. Kies nooit lukraak een aanvullende dekking, maar denk hier goed over na. Kies uiteindelijk voor de dekking waar jij verwacht het meeste aan te hebben. Bij veel verzekeraars kun je bijvoorbeeld kiezen voor een aanvullende dekking voor jouw bagage, pechhulp en vervangend vervoer, zakenreizen en winter- en onderwatersport. Daarnaast kun je voor de aanvullende dekking ‘Annulering’ kiezen. Als één aanvullende dekking voor jou niet voldoende is, kun je er meerdere afsluiten.

Dekkingsgebied

Bij het afsluiten van een reisverzekering moet je een dekkingsgebied kiezen. Vaak kun je kiezen uit ‘Europa’ en ‘Wereld’. Verwacht je niet dat je snel buiten de Europese grenzen komt? Dan volstaat in de meeste gevallen de dekking Europa. Als je nu al weet dat je ook buiten Europa op vakantie gaat, kun je beter voor de dekking ‘Wereld’ kiezen. Je bent dan overal ter wereld verzekerd.

Kosten reisverzekering

Wat kost een reisverzekering?’ Een antwoord op deze belangrijke vraag kunnen we niet direct geven. De kosten van deze verzekering zijn namelijk afhankelijk van de keuzes die je zelf maakt. Zo valt de premie hoger uit als je kiest voor een reisverzekering met drie aanvullende dekkingen dan wanneer je kiest voor een reisverzekering met slechts één aanvullende dekking. Ook het dekkingsgebied en de keuze voor een doorlopende of kortlopende reisverzekering zijn van invloed op de prijs.