Culinair Trøndelag roadtrip Noorwegen - Travelvibe

De regio Trøndelag, in het midden van Noorwegen, leent zich perfect voor een roadtrip. Je vindt er bergen, fjorden, platteland, wildernis, een hele rijke foodcultuur, lieflijke dorpen en het sfeervolle Trondheim, een topper voor een citytrip. Wij verkenden de regio in 5 dagen en nemen je mee op onze ‘Culinair Trøndelag’-foodtour.

Pier Frosta Noorwegen - Travelvibe

Dag 1: Trondheim – Klostergården

Vanaf Schiphol vlieg je in nog twee uur rechtstreeks naar Trondheim. Met ons online reisprogramma van Up Norway melden we ons bij de autoverhuurbalie op de airport. Handig, in de app die we voor de reis ontvingen, zitten alle documenten die we nodig hebben voor deze dagen. Met de autohuurvoucher hebben we binnen no time een prima auto in ons bezit en kan de Noorse roadtrip door culinair Trøndelag écht gaan beginnen.

Trondheim’s Kitchen Garden

In zo’n 50 minuten rijden we naar ons eerste adres; Klostergården Bed & Breakfast op het schiereiland Tautra, verbonden met Frosta. Dit stukje Trøndelag wordt ook wel ‘Trondheim’s Kitchen Garden’ genoemd, vanwege de vruchtbare bodem op het eiland. De naam Klostergården is te danken aan het klooster dat hier al in 1050 werd gebouwd. We checken in en ik krijg een brocante kamer met hemelbed in het oude huis. Wát een sfeer! We nemen een stukje ‘Krokankake’ bij de koffie en verkennen het landgoed.

Klostergarden Norway Travelvibe

13 Zingende nonnen bij het fjord

Aan het einde van de middag bezoeken we nog even het Mariaklooster, waar 13 nonnen met verschillende nationaliteiten meerdere keren per dag een gebed brengen. Heel bijzonder om bij te wonen. Vanuit de kerk heb je een prachtig uitzicht op het fjord en ondertussen luister je naar het kalmerende gezang van de nonnen. Een prima manier om even tot rust te komen en te laten landen dat we in Noorwegen zijn…

Mariakloster Tautra Noorwegen - Travelvibe

Bier van het huis

Bij Klostergården kun je ook terecht voor een bier- of whiskyproeverij. Wij kiezen voor de uitgebreide bierproeverij en proeven 5 soorten huisgebrouwen bier. Onze favoriet is het PORS biertje.

Pors beer Klostergarden - Travelvibe

Dag 2: The Golden Road

Munkeby herberg en kaas

We verlaten het eiland Tautra en koersen naar Levanger waar de gastheer van de Munkeby herberg al op ons wacht. We krijgen een rondleiding over het terrein, bewonderen de verschillende overnachtingsmogelijkheden, kijken rond in de boerderijwinkel en bezoeken het sfeervolle café. Hier proeven we verschillende kazen én bier van het huis. Héérlijk om 10.30 uur ‘s ochtends… De Munkeby kaas is lekker en een echt begrip; deze halfzachte kaas van Noorse melk wordt geproduceerd volgens Franse traditie.

Munkeby cheese Norway - Travelvibe
Munkeby cheese and beer - Travelvibe

Op foodtour in culinair Trøndelag – Noorwegen

Onze reis zal die dag ‘Den Gyldne Omvei’ – de The Golden Road – volgen over het schiereiland Inderøy. Het is letterlijk een omweg van de E6 route, die voert langs allerlei smakelijke adressen. Een aanrader voor iedereen die houdt van natuurlijk én lokaal eten. Inmiddels zijn meer dan 20 bedrijven aangesloten bij de samenwerking. Daaronder vallen ook galeries en bijzondere locaties.

Via het plaatsje Straumen, rijden we naar de lunchlocatie; Gulburet. Hier vind je een galerie, een sfeervol café en een te schattig winkeltje waar je vers brood, koekjes en lekkernijen kunt kopen.

Gulburet lunch norway - Travelvibe
Gulburet Noorwegen - Travelvibe
cheese Gangstad Norway - Travelvibe

Gangstad Gårdsysteri

Wij bezoeken later in de middag Gangstad Gårdsysteri (kaas en melk boerderij). Deze boerderij bestaat al meer dan 100 jaar. Gangstad was de eerste boerderij in Noorwegen die een officiële erkenning ontving om kaas te produceren. Hier worden bekroonde kazen en vers roomijs gemaakt. We krijgen een aantal kazen te proeven, waarbij de gesmolten kaas uit de oven absoluut onze favoriet is.

IJs van lakris, tyttebere en aquavit

Na de kazen, proeven we het ijs in bijzondere smaken als aquavit, zoethout, Lakris (drop) en tyttebere. Het team van National Geographic bracht hier eens een bezoek en noemde het Lakris ijs zelfs als derde reden om naar Noorwegen te komen… Ook het ijs heeft een internationale erkenning. Het is enkel verkrijgbaar bij een paar exclusieve kruidenierszaken in centraal Noorwegen en op de schepen van Hurtigruten.

Icecream Gangstad Norway - Travelvibe
Gangstad Norway Trondelag - Travelvibe

Boomhut in Noorwegen mét masterview

We worden getipt om een bezoek te brengen aan Letnesgard. Hier staat een Noorse boomhut met hot tub en een hangmat met uitzicht op het fjord! Even verderop ligt een moderne cabin, geschikt voor 12 personen. Ook hier een wijds uitzicht op het water en de bossen. Als je hier geen Noorderlicht kunt spotten of eindeloze midzomernachten kunt ervaren, dan weten wij het ook niet meer…

Boomhut Noorwegen - Travelvibe

Slapen in een traditioneel longhouse

We rijden terug richting Straumen om in te checken bij Husfrua Country Farm Hotel. Hier kun je slapen in een traditionele kamer in het ‘longhouse’ of in een modern huisje in de tuin. Ik kies nog een nachtje voor Noors brocante.

Husfrua Trondelag - Travelvibe

Diner met uitzicht

Voor het diner wandelen we de heuvel op naar restaurant Øyna. Wát een prachtige, stijlvolle locatie is dit. Met een uitzicht over het fjord, genieten we van het lokale eten.

Oyna restaurant - Norway - Travelvibe

Dag 3: Stokkøya

Na een fijn ontbijt zwaaien we onze gastvrouw uit en stellen de navigatie in voor Stokkøya. We rijden door een landschap zoals we het kennen uit films en series. Eindeloze dennenbossen, lege wegen, meren, fjorden, rode huizen en af en toe een slapende (!) kudde schapen op de weg. Beetje alertheid is hier dus niet overbodig…

roadtrip trondelag Norway - Travelvibe

Microstad Bygdeboksen

Ons is een bijzondere accommodatie beloofd, maar voor we daar inchecken bezoeken we Bygdeboksen even verderop. Een bijzonder concept, wat zich het beste laat omschrijven als een plek waar een microstad moet verrijzen. Het doel is om een unieke, hechte, duurzame en moderne woon- en werkomgeving te creëren. Onder het genot van een ‘kanelbolle’ nemen de trotse initiatiefnemers ons mee door het fascinerende gebouw en vertellen over de ambitieuze plannen die nog op stapel staan.

Kanelbolle Stokkoya Bakery Bygdeboksen - Travelvibe
Microcity Bygdeboksen Norway - Travelvibe
Bygdeboksen Stokkoya Trondelag - Travelvibe

Thaise mosselen in de Stokkøya Beachbar

We worden tegen lunchtijd verwacht bij Stokkøya Sjøsenter. Dit is onze accommodatie, gelegen in een kalme baai van Stokkøya waar de belangrijkste elementen van natuur, architectuur, eten en activiteit samenkomen. Aan het strand ligt de Beachbar waar je bijzonder goed kunt eten. Voor onze lunch staan mosselen op het menu. En hoe?! Mosselen op Thaise wijze met kokosroom, citroengras, gember, limoen, ui, koriander en chilipeper. Onbetwist, de lekkerste mosselen die ik óóit gegeten heb!

Mussels Stokkoya Norway - Travelvibe

Wij logeren in de SUB-eenheden. Een rij kamers gebouwd van beton en glas met uitzicht op zee en een uniek modern design. Verrassend! Ik krijg de ‘oranje’ unit.

Stokkoya Hotel - Travelvibe
Stokkoya-Sjosenter-Norway-Travelvibe

Bij Stokkøya hoeft niets en kan veel. Er liggen kayaks, SUP’s, fietsen en in de omgeving kun je verschillende wandelingen maken. Ik kies voor een kayaktochtje in de baai.

Kayak Norway Stokkoya - Travelvibe

Norwegian Luxury?

Na de kayaktocht wacht een heuse verrassing. Een dampende hot tub óp het strand…
We sluiten de dag af met een feestelijke borrel aan zee en een smakelijk diner in de Beachbar.

Hot tub Stokkoya Norway - Travelvibe

Dag 4: Via Svorkmo naar Trondheim

Om 8.00 uur starten we de auto om terug te gaan in de richting van Trondheim. Onderweg stoppen we nu en dan voor een mooi uitzicht, uitgestrekte dennenbossen en spiegelgladde meren met verlaten eilandjes. Het landschap blijft ons telkens weer verrassen. Enige uitdaging hebben we wel; het halen van de ferry tussen Rørvik en Blakk om 10.30 uur.

Landscape-Trondheim-Norway-Travelvibe
Landscape Trondelag Norway2 - Travelvibe
Gelukt, want we komen 1 minuut voor vertrek de ferry oprijden. De overtocht met de ferry duurt een klein half uurtje. Aan boord proeven we de Svele een Noorse pannenkoek met boter en suiker.
Ferry Trondheim Norway - Travelvibe

Skjølberg Søndre & Credo

Voordat we naar Trondheim gaan, brengen we een bezoek aan Skjølberg Søndre in Svorkmo. Hier krijgen we uitleg over de biodynamische boerderij. Eigenaren Elin en Carl-Erik nemen ons mee de moestuin in. Elin laat ons bloemetjes proeven en we eten rauwe erwtjes alsof het snoepjes zijn. Zij zijn één van de leveranciers van restaurant Credo waar we die avond in Trondheim zullen eten. Credo is een van de meest gerenommeerde restaurants van Noorwegen. Skjølberg Søndre en Credo ontwikkelen menu’s en producten die internationaal erkende smaakervaringen bieden.

Skjolberg Sondre Farm Norway - Travelvibe
Skjolberg Sondre Norway - Travelvibe

We krijgen een groentensoep uit eigen tuin, zelf gebakken brood met kaas en een heerlijk stuk appeltaart geserveerd in het kerkje op het erf. Na de lunch vertrekken we richting Trondheim. Tijd om de derde stad van Noorwegen te gaan ontdekken.

Dag 4 & 5: Trondheim highlights

We logeren bij Scandic Nidelven Hotel, hét hotel met het beste ontbijt van Noorwegen… Na het inchecken verkennen we de stad en dat doen we eerst vanaf het water. We gaan kayakken over de Nidelven rivier die dwars door de stad loopt.

Kajak in Trondheim - Travelvibe

Restaurant Credo

Aan het water staan de gekleurde pakhuizen en scheepswerven die het beeld van Trondheim bepalen. Achter de rij pakhuizen aan de oostkant vind je de gezellige wijk Bakklandet. Hier vind je gekleurde huizen, knusse straatjes en gezellige restaurants en cafeetjes. We wandelen via het water terug naar het hotel. Onderweg zien we fijne terrassen en restaurants. Voor ons staat die avond een 22-gangen diner klaar bij restaurant Credo. We beginnen met acht kleine hapjes in de lounge boven. Dit varieert van zoute komkommerschijfjes tot crackertjes met kaas en bloemetjes. Beneden aan tafel krijgen we meer vis- en vleesvariaties. Na 6 uur tafelen zijn we dan ook zeer voldaan.

Credo restaurant in Trondheim - Travelvibe
Bakklandet-Trondheim-visit norway - Travelvibe

Trondheim reistips

De volgende ochtend gaan we de stad in voor een wandeling. We verkennen de oude straatjes en wandelen richting Kathedraal. Het is de meest noordelijk gelegen kathedraal ter wereld en zeker een bezoekje waard. Fijn, Trondheim is heel overzichtelijk. Hierdoor is alles goed te wandelen. Wij sluiten ons Trondheim-bezoek af met een fijne lunch bij Baklandet Skydsstation.

Meer weten over Trondheim en benieuwd naar leuke adressen?
We schreven er al een uitgebreider blog over: Zien & doen in Trondheim

Deze culinaire rondreis door de regio Trøndelag maakten wij op uitnodiging van Visit Norway, Up Norway en Trøndelag Tourist Board. Ook dan publiceren wij altijd onze eigen en oprechte ervaringen.