treinreis Scandinavië

Duurzaam reizen wordt steeds populairder. Gelukkig wordt het ook steeds gemakkelijker om met de trein op vakantie te gaan. Zo is het nu ook mogelijk om vanuit Nederland naar Scandinavië te reizen per trein! De opties zijn comfortabeler, betaalbaarder en minder tijdrovend dan vroeger. Er is simpelweg geen reden meer om jouw treinreis naar Scandinavië langer uit te stellen . Sten en Wietse van the Green Tourist vertellen je er graag meer over. 

Onze eigen ervaring

Wij wilden altijd al eens naar Scandinavië reizen. De fjorden, ijsbergen, de charmante dorpjes – alles. Maar toen begon ons onderzoek en realiseerde we ons dat vliegen daar een nachtmerrie zou zijn voor het milieu. Dus besloten wij in plaats daarvan duurzaam te reizen met de trein. Niet alleen hebben wij een aantal van de mooiste landschappen van Europa gezien, maar ook hebben wij onderweg interessante mensen ontmoet. Deze mensen hadden allemaal oog voor duurzaamheid tijdens hun reis en dat schepte direct een band. En het beste van alles is dat wij ons tijdens deze reis niet schuldig hoefden te voelen over onze bijdrage aan klimaatverandering!

Voordelen aan Scandinavië: het landschap

Een van de beste dingen van het nemen van de trein is dat je achterover kunt leunen, ontspannen, en genieten van het landschap. Dit was vooral het geval in Scandinavië, waar de landschappen gewoonweg adembenemend zijn. Van de met sneeuw bedekte bergen tot de ongerepte meren, er is zoveel te zien – en hoe kun je dat beter allemaal in je opnemen dan vanuit je luie stoel?

Nadelen aan Scandinavië: de kosten

Helaas is het nemen van de trein niet altijd goedkoop – vooral niet als je tussen landen reist. In Europa zijn er een aantal kortingspassen beschikbaar (zoals Eurail), maar deze hebben vaak beperkingen. Ze zijn bijvoorbeeld alleen geldig in bepaalde landen of voor een bepaald aantal dagen. Als je niet oppast, geef je uiteindelijk meer uit aan je treinreis dan wanneer je met het vliegtuig was gegaan.

Houd hier rekening mee tijdens je treinreis

Er is niets vervelender dan dat je reisplannen vertraging oplopen – en helaas komen treinvertragingen maar al te vaak voor. Van weer-gerelateerde vertragingen tot onderhoudsproblemen aan het spoor; er zijn een miljoen redenen waarom je treinreis vertraging kan oplopen. En als één trein vertraging heeft, heeft dat vaak een domino-effect op de rest van de dienstregeling. Dus, als je van plan bent om met de trein te reizen, zorg dan voor dat je wat flexibiliteit in je reisschema inbouwt! Daarnaast raden we aan om de reisapp van het land waar je in Scandinavië bent goed in de gaten te houden.

Extra tips voor je treinreis in Scandinavië

  • Koop een treinpas: Met een treinpas kun je voor een bepaalde periode onbeperkt reizen met treinen in Scandinavië. Dit is een geweldige optie als je van plan bent om veel met de trein te reizen. Het is ook voordeliger dan losse kaartjes kopen voor elke reis. Kijk bij Eurail of Interrail naar passen die meerdere landen dekken  
  • Neem niet teveel baggage mee: Je wilt comfortabel zitten terwijl je reist, maar je hoeft niet alles mee te nemen. Als je niet teveel bij je hebt kun je de bagage bovendien gemakkelijk in en uit de trein dragen.
  • Respecteer andere passagiers: houd rekening met andere passagiers als je in de trein zit. Praat zachtjes, leg je telefoon weg en leg je voeten niet op de stoelen  
  • Hergebruik en recycle: help afval te verminderen door items te recyclen en hergebruiken wanneer je kunt. Neem een herbruikbare waterfles en koffiemok mee en pak snacks in herbruikbare verpakkingen.

Dit is een gastblog van Sten en Wietse van The Green Tourist (www.greentourist.nl