Skien en langlaufen in de Ardennen

“Veel mensen denken dat je niet kunt skiën in de Ardennen, omdat het bij ons niet hoog genoeg is. Maar dan heb je het mis. Je hebt in onze regio bijna 30 langlauf- en alpine skicentra. Op maar drie uurtjes rijden, zijn de Ardennen daarmee een perfecte bestemming voor een weekendje of een dagje skiën”, vertelt Monique van Schijndel van het Culinaire mini-hotel L’Auberge du Notaire ons. In deze gastblog laat Monique je de mooiste ski & langlaufgebieden zien:

vlakke fietsroutes in de Ardennen

Skiën en langlaufen in de Ardennen

De vrieslucht in je longen; de kou die je wangen prikkelt en actief bezig zijn in een heuvelachtig landschap dat is verpakt in een dikke laag sneeuw. Dat is skiën en langlaufen in de Ardennen! Het skiseizoen telt hier rond de  twintig dagen en de temperaturen dalen vaak tot diep onder het vriespunt. Op het hoogste punt van België, het signaal van Botrange (700m) ligt vaak de meeste sneeuw.

30 skicentra voor een dagje skiën in de Ardennen

De dertig langlauf- en alpineskicentra die je in de Ardennen vindt, zijn tot nu toe tevreden over het aantal skiliefhebbers. La Baraque de Fraiture is één van de bekendste skipistes en tegelijkertijd de hoogste van België. Op 652 meter hoogte vind je daar drie alpineskipistes die ’s avonds zijn verlicht, vier langlaufroutes en er is een rodelbaan. Er is genoeg te doen om je  meerdere dagen te vermaken. Deze skipistes liggen op twintig minuutjes rijden van L’Auberge du Notaire.

Tip: de hoge Venen een perfect natuurgebied om te skiën of te langlaufen!

Zelf vinden we het leuk om te langlaufen in de Hoge Venen (de Oostkantons). Dat is een prachtig uitgestrekt natuurgebied opgedeeld in zes sneeuwgebieden met veel pistes. Daardoor kun je lekker langlaufen zonder dat het te druk wordt. Er is meer te doen dan alleen langlaufen en skiën. Denk daarbij aan sneeuwschoenwandelen, rodelen of motorskiën. De prachtige vergezichten krijg je er gratis bij!

Top 5 ski-pistes in de Ardennen

1. Baraque de Fraiture
2. Val de Wanne (de langste van België – 1 km)
3. Ski Signal de Botrange 
4. Le Monty in Lierneux (gezellige familiepiste)
5. Thier des Rexhons in Spa 

Waar ligt sneeuw in de Ardennen?

Check altijd even deze site met de sneeuwhoogtes in de Ardennen om te zien welke pistes open zijn zodat je ook echt kunt skiën in de Ardennen als je er heen gaat.

* Header foto: ski Botrange