Ontdek Spitsbergen reistips en zien en doen op Spitsbergen - Travelvibe

Spitsbergen staat op menig bucketlist. Niet gek voor een avontuurlijke bestemming, vrij dicht bij de Noordpool. Omdat we er nog niet zoveel vanaf weten maar wel erg nieuwsgierig zijn, vroegen we twee Nederlandse experts om meer informatie. Bjorn en Debra van Teeffelen zijn de eigenaren van Ontdek Spitsbergen, een reisorganisatie gespecialiseerd in deze arctische droombestemming. Bjorn vertelt ons meer over hun eigen ervaringen, de bestemming Spitsbergen, activiteiten, excursies en bezienswaardigheden, do’s en don’ts en hij geeft wat praktische Spitsbergen reistips. 

Spitsbergen ijswater - Travelvibe

Hoe reis je naar Spitsbergen?

Bjorn: “Helaas is Spitsbergen niet zo eenvoudig te bereiken vanuit Nederland. Gelukkig zijn de reizigers die Spitsbergen op hun lijstje hebben staan, avonturiers die niet bang zijn voor een uitdaging. De reisroute naar Spitsbergen is als volgt: Vanaf Amsterdam vlieg je eerst naar Oslo. Daar moet je bijna altijd overnachten om de volgende dag door te vliegen naar Longyearbyen. Het kan ook zijn dat je een extra tussenstop hebt in Kopenhagen of Tromsø en dat je twee keer moet overstappen. Vaak geldt dat de beste aansluiting het duurst is. Dus, wanneer geld geen rol speelt, boek je de vluchten die het beste aansluiten”.

Spitsbergen Noorderlicht - Travelvibe

Wanneer kun je Spitsbergen het beste bezoeken?

Bjorn: “Dat is een lastige vraag. Wij vinden het extreme klimaat zo geweldig aan Spitsbergen. In januari, februari en maart heb je kans op tempraturen tussen -20 en -30 graden Celsius. Ook wij vragen ons wel eens af wat daar nou zo leuk aan is. Dat is lastig te verklaren.” Vanaf het hostel waar wij doorgaans verblijven, is het een half uur lopen naar het centrum. Daardoor kan een wandeling naar de supermarkt al aanvoelen als een heuse expeditie. Zeker wanneer het hard waait en sneeuwt. Op Spitsbergen wonen meer ijsberen dan mensen, dus dat maakt het ook al weer wat spannender. Als de zon schijnt ziet het er overal heel vredig uit. Gezellige cafés en restaurants zorgen voor een fantastische sfeer. Daarnaast vinden we deze winterperiode zo leuk, omdat je dan kans hebt om het Noorderlicht te zien. In de zomer is de gemiddelde maximum temperatuur 8 graden Celsius. In Longyearbyen is dan geen sneeuw meer te vinden. Wel zijn enkele bergtoppen in de omgeving nog wit.”

“Op Spitsbergen wonen meer ijsberen dan mensen”

Spitsbergen reistips:

Dit moet je zien of doen in ‘Svalbard’

1. Een sneeuwscooter excursie maken naar de Oostkust

Een sneeuwscooter excursie maken naar de Oostkust van Spitsbergen is een activiteit die je absoluut niet mag missen. Naast het geweldige landschap, heb je ook nog eens de meeste kans om ijsberen in het wild te spotten. De meeste ijsberen op Spitsbergen leven namelijk aan de Oostkust. De reis per sneeuwscooter er naartoe is echt een belevenis. Ook al zou je deze dag geen ijsberen zien, dan maak je een tocht die je nooit meer zult vergeten. De adembenemende landschappen zijn niet te beschrijven.

2. Boottocht naar Spookstad Pyramiden

Toen in 1998 de kolenmijnbouw stopte in Pyramiden, ontstond langzaamaan een verlaten dorp. De inwoners gingen terug naar het vasteland of besloten in Longyearbyen te gaan wonen. Door de lage tempraturen krijgen bacteriën hier weinig kans en daardoor zijn vrijwel alle gebouwen nog in tact. Onderweg met de boot naar Pyramiden passeer je nauwe kliffen waar veel vogels leven. Ook de Nordenskiöldbreen (gletsjer) ligt op de vaarroute en zorgt voor een geweldig uitzicht op de enorme ijsmassa. Tijdens de boottocht wordt een barbecue-lunch bereid. Een gids zorgt voor een rondleiding door spookstad Pyramiden.

3. Husky slede tocht

Een husky slede tocht staat bij veel reizigers hoog bovenaan het lijstje. Ook op Spitsbergen maak je een prachtige tocht door het winterse landschap, terwijl je wordt voortgetrokken door 6 mooie, lieve husky’s.

4. Noorderlicht spotten

Ook het spotten van Noorderlicht is bij velen favoriet. Het blijft leuk en kost niets extra’s tijdens een verblijf op Spitsbergen.

5. Gletsjer beklimming / wandeling

In de zomerperiode kun je een gletsjer op Spitsbergen beklimmen. De zon die schijnt op het ijs zorgt voor een geweldig effect.

spitsbergen ijsbreker - Travelvibe

Wat kun je wanneer zien en doen in Spitsbergen?

Hele jaar Wandelen
Oktober – half maart Noorderlicht spotten
Half februari – half mei Sneeuwscootertochten naar de oostkust met kans op het spotten van ijsberen
Half februari – half mei Sneeuwscootertochten naar de Pyramiden of Barentszburg
Begin maart – oktober Boottocht naar Barentszburg
Eind maart – half mei Ballonvaren
Begin mei – eind augustus 24 uur daglicht (Midzomer nacht)
Begin mei – oktober Boottocht naar Pyramiden
Half mei – half augustus Walrussen spotten
Half juni – half september Kajakken
Begin juli – eind september Gletsjer beklimmen
Half oktober – begin februari 24 uur duisternis (Pool nacht)
Oktober – begin juni IJsgrotten bezoeken
Begin november – begin juni Husky slede tochten

Wild en dieren op Spitsbergen - Travelvibe

Waar verblijf je op Spitsbergen?

Longyearbyen, de hoofdstad, is op eigen gelegenheid te bereiken. Je kunt er vrij rondlopen en op ontdekking gaan. Alles buiten Longyearbyen kan alleen onder leiding van een gids of als excursie worden geboekt. Alles gaat per boot of sneeuwscooter. Bovendien heb je iemand bij je die met een geweer weet om te gaan. Dat heeft te maken met het gevaar voor ijsberen. Ook zijn er geen wegen naar deze andere plaatsjes. Het voledige noorden van Spitsbergen is niet toegaanbaar. De omstandigheden zijn er niet veilig genoeg voor toeristen. Het weer is onvoorspelbaar in dat gebied. Mocht er iets gebeuren dan ben je te ver weg van de bewoonde wereld.

Het aantal inwoners per stad of dorp op Spitsbergen

Longyearbyen (de hoofdstad): 2100 inwoners
Svea (een kolenmijn dorpje): 200 inwoners
Ny-Ålesund (een internationaal onderzoekcentrum): 25-100 inwoners
Barentsburg (een Russisch kolenmijn dorpje): 350 inwoners
Pyramiden (een verlaten kolenmijndorp): 6 inwoners

Citylife Spitsbergen - Travelvibe

Praktische info en Spitsbergen reistips

Is het Spitsbergen of Svalbard? Svalbard is de naam van het gehele archipel, Spitsbergen is de naam van het “bewoonbare” gebied.
Taal: Noors en Russisch (veel inwoners spreken goed Engels)
Tijdverschil: Geen, in Svalbard is het dezelfde tijd als in Nederland
Valuta: Noorse kroon
Ideale reisduur: Tussen de 5 en 8 dagen is ideaal. Je kunt in die dagen een goede indruk kunnen krijgen van alles wat Spitsbergen te bieden heeft.
Hoe heet een inwoner van Svalbard? Svalbarder (man), Svalbardse (vrouw)
Voltage: 230 volt (geen verloopstekker nodig)
Internet: In de bewoonde gebieden is 4G internet beschikbaar. Buiten de bewoonbare gebieden is vaak geen mobiel netwerk beschikbaar. Veel hotels, cafés en restaurants bieden gratis WIFI aan.
Voor wie is Spitsbergen een top-bestemming? Voor avontuurlijke reizigers die niet bang zijn voor de kou
Wat eet je in Spitsbergen? Veel ingrediënten komen van het vasteland. Rendierenvlees en vis staan vaak op het menu. Je kunt het goed vergelijken met de Noorse keuken. Overigens liggen de prijzen aan de hoge kant.

Spitsbergen huskytour door landschap - Travelvibe

Over Bjorn & Debra van Ontdek Spitsbergen

Waarom zijn jullie gek op Spitsbergen? Bjorn: “Begin 2016 reisden wij voor het eerst naar Spitsbergen. Het moment dat de vliegtuigdeuren open gingen en wij om ons heen keken terwijl onze neusharen bevroren waren we op slag verliefd. Door de ongelooflijk mooie natuur, waan je je in een sprookje. De mensen zijn er heel vriendelijk en helpen elkaar waar dat nodig is. Dat moet natuurlijk ook wel als je met elkaar wilt overleven in zulke extreme omstandigheden. Wij maakten een tocht naar de oostkust en dat was indrukwekkend; De ijswanden van meer dan 50 meter hoog en de witte vlaktes maakte een enorm diepe indruk op ons. Toen wij na een dikke week thuiskwamen leefden we op een roze wolk. Thuis beseften we pas wat we allemaal hadden gezien. Dit was pas nagenieten van een bijzondere reis. Elke avond als we thuis kwamen van het werk, hadden we het over de dingen we ons weer herinnerden van deze reis. We gingen nog een tweede keer terug en waren nog net zo onder de indruk. Toen besloten we om er iets mee te gaan doen. Het leek ons fantastisch om ook anderen dit gevoel te laten ervaren. Zo vertrokken eind 2017 onze eerste gasten naar Spitsbergen. En alle gasten die wij meenamen op avontuur in Spitsbergen, zijn thuisgekomen met dit zelfde gevoel. Zij hadden allemaal dezelfde symptomen; dromerigheid, concentratieproblemen en een verhoogde hartslag. Deze symptomen gaan vanzelf over, maar het Pool Virus zal je voor altijd bij je dragen”.

“Ons doel? Spitsbergen toegankelijk maken”

Ontdek Spitsbergen - Travelvibe

Wat doet ‘Ontdek Spitsbergen’?

Bjorn: “Waar een reisbureau stopt, gaan wij verder. Dat is natuurlijk niet helemaal eerlijk, aangezien wij ons volledig hebben gespecialiseerd in Spitsbergen. Wij ondersteunen mensen die optimaal van hun reis naar Spitsbergen willen genieten, maar niet de hoofdprijs kunnen betalen. Wij zorgen dat iedereen goed voorbereid op pad gaat, geven tips voor de beste outfit en beantwoorden allerlei soorten andere vragen. Wij houden van persoonlijk contact met onze gasten. Veel mensen vinden het erg prettig dat er iemand in Nederland is, die snel vragen kan beantwoorden. Wij begeleiden op afstand en genieten mee van de avonturen. Zo informeren wij gasten die in het Noorderlicht-seizoen op Spitsbergen verblijven, op welk moment ze naar buiten moeten gaan en op welke locatie ze het beste zicht hebben. Ons doel is om reizen naar Spitsbergen toegankelijk te maken. Op onze website vind je veel praktische Spitsbergen reistips, pakketreizen, excursies en accommodatie.”