Stedentrip naar Friesland | Travelvibe

Wij herhalen het nog maar eens: Travelvibe is fan van Friesland! Zo supten we al eens over de Friese meren, bezochten we Vlieland en Schiermonnikoog en gingen we er al eens op foodtour door Zuidwest-Friesland. Dus toen we werden uitgenodigd om in het kader van het ‘Leve het water’-jaar een weekend op stedentrip naar Friesland te gaan, waren wij direct om. In dit reisverslag lees je meer over pittoreske Elfsteden stadjes als Sneek, IJlst en Sloten. In al deze stadjes zijn sporen van het rijke handelsverleden en de vroegere zeevaart duidelijk zichtbaar.

 Afsluitdijk Waddencenter

De eerste stop op onze stedentrip is het Afsluitdijk Waddencenter bij Kornwederzand. Het centrum ligt aan het begin van de Friese kant van de afsluitdijk en de mooie architectuur van dit gebouw is opvallend. Binnen treffen we een fijn design restaurant met geweldig uitzicht op het IJsselmeer. Na een korte koffiebreak bekijken we de gratis expositie over de strijd die wij Nederlanders al eeuwenlang voeren tegen het water en hoe we dat in de toekomst kunnen blijven doen. De audiotour en een bezoekje aan de studeerkamer van Ingenieur Lely zijn hierbij aanraders.

Centrum Sneek

We checken in bij Logement 3B  een sfeervol historisch hotel in het hartje van Sneek en een perfecte uitvalsbasis voor het ontdekken van de stad. Doen bij dit hotel: een biertje drinken in het aan het hotel verbonden biercafé met ruim 200 bieren op de tap!

Logement 3B
Logement 3B

Lunchen met uitzicht op de Waterpoort

Wij laten het bier links liggen en gaan door naar Royaal Belegd, onze lunchlocatie. Hier kun je terecht voor een ontbijtje, een goede lunch of een kop koffie. Royaal Belegd gebruikt zo veel mogelijk biologische en fairtrade ingrediënten en dat proef je!

Vanuit deze lunch hotspot heb je een top uitzicht op de Waterpoort. Deze werd 1492 gebouwd samen met de stadswal rond de stad en diende om de toegang over water naar de stad af te sluiten. Tegenwoordig heeft de Waterpoort geen functie meer, maar het is en blijft hét symbool van Sneek.

Fijn om met goede koffie te genieten van dit uitzicht!

Fries Scheepvaart Museum

Een andere must do in Sneek is een bezoekje aan het Fries Scheepvaart Museum. Hier staat de rijke geschiedenis van de Friese scheepvaart centraal en leer je meer over de historie van de stad.  In het museum vind je ook een prachtige zilverzameling van de rijke boeren en handelslieden die hier leefden. Highlight voor ons is de deelcollectie over schaatsen & de Elfstedentocht die ons doet terugverlangen naar de tijd dat we nog regelmatig konden schaatsen in de winter. Een ticket voor het museum kost je €7,50. Kinderen kunnen terecht in het kindergedeelte van het museum en betalen €3.

Shoppen & eten in Sneek

Na ons bezoek aan het scheepvaart museum gaan we op zoek naar de leukste shops van Sneek. De binnenstad heeft een ruim aanbod en je kunt er zeker terecht voor een goede shoppingsessie. Wij tippen je een paar leuke shops & eetgelegenheden die zeker een bezoekje waard zijn:

Eten bij de Tuut van Sneek

In de Tuut van Sneek geniet je van mooie lokale gerechten met een lekker biertje of wijntje. Wij waren onder de indruk van de gezelligheid en goede bediening in dit restaurant.

Beerenburgje?

Een echt Fries drankje proeven? Dan neem je natuurlijk een Beerenburg!  In hartje Sneek wordt bij Weduwe S. Joustra & ZN al zes generaties lang de beste Beerenburg gemaakt. Er is tevens een klein museum ingericht en proeven mag!

Wonen

Op zoek naar originele woonaccessoires? Ga dan zeker even langs bij  Sterk en Sveer of voor Scandinavië-fans bij Nio & Elva.

Bezoekje aan de Waterpoort

De volgende ochtend maken we nog een rondje door de binnenstad van Sneek. We ontdekken de mooiste highlights van Sneek zoals de Waterpoort,  het oude stadhuis en de grote kerk. Daarna is het tijd Sneek te verlaten en vervolgen wij onze roadtrip.

Rondje IJlst

Na 5 minuutjes rijden komen we aan in IJlst, een prachtig Elfsteden stadje. Met de nadruk op ‘stadje’ want IJlst bestaat eigenlijk uit een lange gracht met daarlangs twee rijen prachtige oude pandjes met de mooiste geveltjes. Erachter liggen nog een paar wijken, maar dat is het wel. Charme heeft dit kleine stadje echter in overvloed. De tijd lijkt hier écht te hebben stil gestaan.  Wij wisten niet dat IJlst zo mooi was!

We gaan snel verder maar maken eerst nog even een foto bij de oude schaatsfabriek en de onsterfelijke bloemenfontein, één van de fonteinen uit het 11Fountains project. Dit is kunstproject een waarbij elf topkunstenaars uit verschillende landen een fontein ontwikkelden. Hierdoor zijn de Friese elfsteden niet alleen verbonden door het water maar ook deze fonteinen.

Mooi Sloten

Na een fijne lunch in kerkrestaurant ‘t Ponkje, in het charmante watersport dorpje Woudsend, komen we aan in: Sloten, het kleinste stadje van Friesland. In dit mooie oude vestingstadje kun je  je hart ophalen aan idyllische grachtenpandjes met mooie geveltje, oude molens en kleine klinkerstraatjes. Het stadje heeft zelfs een stadsomroeper die je tijdens een stadswandeling van ongeveer een uur alle highlights laat zien: het Museum Sloten, de oude Korenmolen en de 11Fountains fontein.

 Last stop: het Woudagemaal

Na ons bezoek aan Sloten keren we terug naar Wageningen, maar niet voordat we een laatste tussenstop hebben gemaakt bij het Woudagemaal: het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Het is UNESCO Werelderfgoed en bestaat in 2020 100 jaar. Helaas is het gesloten als wij er zijn, maar voor een bezoekje aan deze bijzondere plek komen we graag nog een keer terug naar Friesland.

Zelf een weekendje op stedentrip naar Friesland?

Op Friesland.nl en op  Waterland van Friesland  vind je nog veel meer leuke tips & activiteiten.

 

*Travelvibe bezocht Friesland op uitnodiging van Merk Fryslan. Ook dan geven wij altijd onze eerlijke mening over een hotel, bestemming of hotspot.