Stedentrip weekend Mechelen - Travelvibe

Stel, je hebt twee dagen vrij en zin om even weg te gaan naar een stad die precies genoeg te bieden heeft. Denk dan eens aan een citytrip Mechelen. We leerden deze gezellige Vlaamse stad in 30 uur kennen en bezochten de meeste highlights van Mechelen; fijne restaurants, een historisch centrum, natuur in de stad en cultuur in het museum. Wat kun je in 30 uur zien en doen tijdens een weekend Mechelen? Doe inspiratie op met dit kant-en-klare reisprogramma:

Vrijdag 11.00 uur: Aankomst Brouwerij Het Anker in Mechelen

Mechelen. Brouwerij het Anker - Travelvibe
Foto: Brouwerij Het Anker, Mechelen

Om 9.00 uur vertrekken we vanuit Wageningen naar Mechelen waar we overnachten bij Bierbrouwerij Het Anker. Dit brouwerijhotel ligt op een fijne locatie; het hartje van het Groot Begijnhof. Vanaf hier wandel je zo naar het centrum van de stad Mechelen.

Vrijdag 12.00 uur: Stadswandeling Mechelen

Stadswandeling Mechelen - Travelvibe

Elmo van Visit Mechelen neemt ons vanuit de Brasserie bij Het Anker mee voor een stadswandeling. We wandelen via het Groot Begijnhof richting de Sint-Romboutskathedraal. We slaan de Schoenmarkt in, bewonderen de gevels van statige panden (Antwerpen is er niets bij!) en komen uit op de Grootbrug over de Dijle. Deze fotogenieke plek geeft zicht op het Dijlepad. We vervolgen de route tot het frietkot op de Korenmarkt, om daar rechtsaf te slaan naar de Adegemstraat. Elmo laat ons vlakbij nog even het Martin’s Patershof zien; een hotel in een kerk.

Mechelen Muurt - Travelvibe

Straatkunst met Mechelen Muurt

Onderweg passeren we enkele streetart projecten van Mechelen Muurt. Hiervoor zijn tien kunstenaars aan het werk gegaan om de muren in de stad op te vrolijken. Je kunt daardoor nu een speciale wandelroute volgen langs alle objecten. Het vrolijkt de muren zeker op, goed voorbeeld is deze ‘Floral Skullball’ in de Moensstraat.

Vrijdag 13.00 uur – Lunch bij Bokes & Co Mechelen

BokesCO Mechelen - Travelvibe
Foto: Bokes & Co

Bokes & co is een gezellig brocante eethuisje voor ontbijt, lunch en middagbite. Het assortiment: een boke (boterham) of een krokske (tosti), een hamburger, pasta, soep, een panini, een bite of huisgemaakt gebak. Bokes & Co vind je op de Korenmarkt 53. 

Vrijdag 14.10 uur – Bezoek aan Hof van Busleyden

Museum Hof van Busleyden Mechelen - Travelvibe

Via de Grote Markt wandelen we naar de Hof van Busleyden. Dit museum is onlangs volledig gerenoveerd. In dit renaissance stadspaleis beleef je de Bourgondische en glorieuze geschiedenis van Mechelen. Ook kom je meer te weten over het heden. Het museum is supermodern ingericht met veel verrassende elementen. Ook leuk voor kinderen door een hoorspel, het familieparcours en diverse interactieve onderdelen.

Vrijdag 15.40 uur – Maneblusser op de Vismarkt

De terrassen van de Vismarkt zijn een populaire plek. Ze liggen aan het water op een plein. Vroeger werd hier de vis verhandeld. Nu vind je hier vooral bruine kroegen, loungebars en hippe restaurantjes. Meteen de plek dus om een Maneblusser te drinken. Een blond biertje van Brouwerij Het Anker, gebrouwen volgens de traditionele methode van hoge gisting. De naam ‘Maneblusser’ is overigens vernoemd naar een bekend stadsverhaal: In de nacht van 27 op 28 januari 1687 wierp de maan haar gloed op de spits van de St.Romboutstoren die in de mist gehuld was. Een dronken Mechelaar dacht dat de toren in brand stond. De noodklok werd geluid en iedereen snelde ter hulp. Nog vóór de spits bereikt werd, schoof de maan zachtjes door de wolken. Vanaf dat moment worden de Mechelaars dus “de Maneblussers” genoemd.

Maneblusser bier Mechelen - Travelvibe

Vrijdag 16.50 uur – Wandelen over het Dijlepad in Mechelen

Dijlepad Mechelen, wandelen - Travelvibe

In het hart van de stad kun je een wandeling direct langs het water maken. Dit Dijlepad is een drijvend wandelpad langs (en over) de Dijle, tussen Haverwerf en Kruidtuin. Het pad is in totaal zo’n 700 meter lang en wordt veelvuldig gebruikt door jong en oud.

Vrijdag 17.00 uur – SUPPEN op de Binnendijle in Mechelen

Suppen op de Binnendijle Mechelen - Travelvibe

Mechelen ontdekken vanaf het water kan met een sup-board. Het vertrekpunt van de SUPschool is bij het Via Via Reiscafe bij het park aan de Zandpoortvest 50. Je supt langs de huizen aan het water, passeert flink wat bruggen en vaart langs de terrassen van de populaire Vismarkt. Je kunt ervoor kiezen om hier om te keren (korte tocht vanaf € 20 pp) of je neemt de lange route (vanaf € 25 pp) tot aan het Keerdok. Ervaring is niet nodig, na een korte uitleg kan iedereen suppen. Ook voor kinderen zijn er genoeg opties voor een avontuurlijk tripje op de Dijle.

Vrijdag 18.16 uur – Grote Markt Mechelen

De Grote Markt is het centrale plein van de binnenstad van Mechelen. Grootste aandachttrekker is natuurlijk de Sint-Romboutstoren, want die zie je overal bovenuit. Maar aan de andere kant van het plein staat het Stadhuis en ook dat is zeker een blik waard. Het bestaat uit drie verschillende bouwstijlen, alledrie even fraai. Ook rond de Grote Markt staan huizen uit verschillende tijden en in verschillende bouwstijlen; van renaissance (16e eeuw) tot rococo (18e eeuw).

Stadhuis Grote Markt Mechelen - Travelvibe

Vrijdag 19.28 uur – Inchecken Hotel Brouwerij Het Anker

Hotel Het Anker Mechelen - Travelvibe

We overnachten in één van de 22 kamers van de enige Mechelse brouwerij. Leuk zijn de bier-details in de kamer. De brouwerij ligt in het historische Begijnhof en stamt uit de 15e eeuw. De hotelkamers zijn voorzien van alle comfort. Bij het hotel hoort ook de brasserie en een brouwerijwinkel.

Vrijdag 19.55 uur – Wandelen naar het centrum

Grote Markt bij avond Mechelen - Travelvibe

Het hotel ligt op 10 minuten lopen van de Grote Markt van Mechelen.

Vrijdag 20.00 uur – Restaurant Cosma in Mechelen

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Cosma Foodhouse (@cosma_foodhouse) op

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Cosma Foodhouse (@cosma_foodhouse) op

Bij Cosma Foodhouse (met recente vermelding in Gault & Millau) kun je kiezen uit diverse gerechten voor elke trek. Het mixen van fingerfoods en starters is hier geen probleem. Onze favorieten? De Aubergine koekjes, springrolls, zoete aardappelpartjes en guilty pleasures als dessert. Ook leuk, voor in het restaurant kun je delicatessen kopen. Je vindt Cosma op Befferstraat 24.

Vrijdag 22.11 uur – Bierautomaat Het Anker Mechelen

Bierautomaat Het Anker Mechelen - Travelvibe

We slapen tijdens dit weekend Mechelen bij de bierbrouwer en dat zullen we weten ook. De nachtkastjes op de kamer zijn gemaakt van oude bierkratten en op de gang staat een heuse bierautomaat!

Zaterdag 08.30 uur – Ontbijt Bierbrouwerij Het Anker

Mechelen. Brouwerij het Anker. - Travelvibe

Het ontbijt is inbegrepen bij de overnachting en vindt plaats boven de brasserie. In de ochtend steken we dus even het binnenterrein van de brouwerij over voor een smakelijk ontbijtje.

Zaterdag 09.30 uur – Grote Begijnhof Mechelen verkennen

Grote Begijnhof Mechelen - Travelvibe

Direct buiten de deuren van de brouwerij stap je in de gezellige straatjes van het Groot Begijnhof. Deze ‘wijk’ werd in de 16e eeuw door alleenstaande vrouwen bewoond. Zij hadden hun man verloren op de kruistochten en vestigden zich bij elkaar. Een begijnhof was een stadje in een stad. Zo was er een eigen bakkerij, brouwerij, verpleeghuis, kerk en bleekweides. Dankzij het typisch Vlaamse karakter en de aparte architectuur, staat het Groot Begijnhof vermeld op de UNESCO-lijst van werelderfgoed.

Zaterdag 9.59 uur – Opsinjoorke Mechelen

OpsinJoorke Mechelen - Travelvibe

Onder de Sint-Romboutstoren (aan de andere kant van de markt) ligt een grote gele pop op zijn rug. Het is één van de ‘Mechelse spelprikkels‘ die verspreid door de stad liggen. Deze heet Opsinjoorke en is bedoeld om te klimmen, zitten en spelen.

Sint-Romboutstoren Mechelen beklimmen - Travelvibe

Zaterdag 10.06 uur – Sint Romboutstoren – 537 treden

We kunnen Mechelen natuurlijk niet gezien hebben, zonder de Sint-Romboutstoren te beklimmen. Ons wordt een prachtig uitzicht op de stad en omliggende steden beloofd. De Sint-Romboutstoren heeft namelijk een skywalk op 97 meter hoogte. Hiervoor moet je wel even 537 treden overwinnen. Onderweg zijn er gelukkig genoeg interessante tussenstops om even op adem te komen.

Zaterdag 10.13 uur – Pauze boven het orgel

Orgel Sint Romboutstoren Mechelen - Travelvibe

Eén van de rustpunten vind je op het plateau boven het orgel. Hier kun je door een glasplaat zo de orgelpijpen inkijken.

Zaterdag 10.31 uur – Uitkijk op Brussel en Antwerpen

Uitzicht Sint-Romboutstoren beklimmen Mechelen - Travelvibe

Eenmaal boven heb je een indrukwekkend uitzicht vanaf de glazen skywalk. In het zuidwesten zien we het Atomium van Brussel liggen, in het noorden de havens van Antwerpen. Maar ook recht naar beneden is er genoeg te zien. Zo heb je meteen een goed beeld van het compacte centrum van Mechelen én de omliggende natuur.

Zaterdag 10.53 uur – Rondje kathedraal

De eerste versie van de Sint-Romboutskathedraal is in de 13e eeuw gebouwd. In de 16e eeuw gaat veel van het interieur van de kerk verloren in de godsdienstoorlogen. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt Mechelen gebombardeerd en in 1972 breekt een grote brand uit. Toch overleeft de Sint-Romboutskathedraal het steeds weer. Binnen in de kathedraal is dan ook genoeg te zien om even een ronde te maken.

Kathedraal Mechelen - Travelvibe

Zaterdag 11.09 uur – Appeltaart uit het Prikkelpakket

Prikkelpakket Mechelen - Travelvibe

Na de beklimming hebben wij wel wat lekkers verdiend. Voor € 6 kun je in Mechelen een Prikkelpakket aanschaffen. Hiermee krijg je de kans om bij verschillende culinaire aanraders een specialiteit te proeven; van bierkaas tot chocolade manen. Zo ook een stuk appeltaartje op het terras bij Sava op de Grote Markt. Lekker met een glaasje Muntthee.

Zaterdag 11.33 uur – Geveltjes van Mechelen

Gevels van Mechelen - Travelvibe

In het stadshart van Mechelen krijgen we geen genoeg van al die rijk gedecoreerde gevels. Op sommige gevels zijn allerlei beelden te vinden, waarvan een groot deel van deze beelden dieren voorstellen.

Zaterdag 11.39 uur – Bezoekje aan De Fortuyne

De Fortuyne - Trendy en hip in Mechelen - Travelvibe

We wandelen over de Befferstraat en onze aandacht wordt getrokken door restaurant De Fortuyne. We werpen een snelle blik in het binnendeel, maar worden ook verrast door het terras aan de achterkant. Dit is een plek voor foodsharing en fijne gerechten. Je vindt De Fortuyne op de Befferstraat 20.

Zaterdag 11.47 uur – Gevel van St. Pieter & Paul kerk

Sint Pieter en Paul kerk Mechelen - Travelvibe

Bij het zien van deze barokke gevel, wanen we ons eerder in Zuid-Europa dan bij onze zuiderburen. Wát een decoratie. Helaas, hebben we niet binnen kunnen kijken, maar ook dat schijnt zeker de moeite waard te zijn. Leuk weetje: De kerk telt maar liefst 14 biechtstoelen. Volgens de legende is dit omdat de kerk vlakbij de Veemarkt lag en er bij het verkopen van vee volop werd gelogen en bedrogen.

Zaterdag 12.09 uur – Van Hanswijkbasiliek in Mechelen

OLV van Hanswijkkapel Mechelen - Travelvibe

We willen nog één kerk bewonderen en dat is de Onze Lieve Vrouw van Hanswijkbasiliek. Deze barokke bedevaartkerk is een van de eerste koepelkerken in de Lage Landen. De kerk is recent gerenoveerd en daardoor nog spierwit en echt een bezoekje waard.

Zaterdag 12.31 uur – 3 houten huisjes van Mechelen

Houten huisjes Mechelen - Travelvibe

De drie bekendste huisjes van Mechelen vind je aan de Haverwerf. Ze dateren uit de 16e en 17e eeuw en hebben de namen Het Paradijske (rechts). De reliëfs boven de ramen verbeelden de scènes ‘Het aards paradijs’ en ‘De boom der kennis van goed en kwaad’. In het midden staat De Duiveltjes, naar de duiveltjes die als zuilen fungeren. Links staat het huis Sint-Jozef, met centraal het reliëf van Sint-Jozef met het kind Jezus. Leuk weetje: Dit is de plek waar vroeger haver werd ontscheept en verhandeld. Met deze handel heeft Mechelen de exclusieve stapelrechten vergaard: graanboten moeten in Mechelen stoppen en de hele lading drie dagen lang te koop aanbieden. De handel die niet in Mechelen verkocht werd, konden de handelaars weer opladen en verder vervoeren.

Zaterdag 13.00 uur – Rondleiding Brouwerij Het Anker

rondleiding Brouwerij het Anker - Travelvibe
Brouwproces Bierbrouwerij Het Anker - Travelvibe

Brouwerij het Anker stamt uit 1471 en is daarmee meteen één van de oudste brouwerijen van België. Tijdens een rondleiding bij Brouwerij Het Anker kom je meer te weten over het brouwproces, de familiehistorie en de populaire biermerken; Gouden Carolus en Maneblusser. De meermaals bekroonde speciaalbieren Gouden Carolus Classic en Gouden Carolus Tripel worden gebrouwd in de authentieke brouwzaal met koperen ketels (daterend van net na de Tweede Wereldoorlog). Na een rondleiding is er uiteraard tijd voor een fijne proeverij.

Zaterdag 15.47 uur – Klein Begijnhof Mechelen

Klein Begijnhof Mechelen - Travelvibe

We maken nog een klein rondje door de stad en bekijken meteen even Het Klein Begijnhof. Dit is het eerste begijnhof van Mechelen en dateert uit de 13e eeuw.

Zaterdag 17.10 – Friet met stoverij Het Anker

In de Brasserie van Het Anker nemen we als afscheid nog een bordje Vlaamse stoverij met frites en witloofslaatje. Lekker! Met een voldaan gevoel stappen we in de auto, terug naar huis. We maakten deze ‘Stedentrip, een weekend Mechelen’ op uitnodiging van Visit Mechelen. Ook dan geven wij altijd onze eerlijke mening over een hotel, bestemming of hotspot.

Friet Stoverij Het Anker Mechelen - Travelvibe