Stéphanie Versteeg van Expeditie Aardbol op Wintersport - Travelvibe

Hoe reist de 30 plusser? Kiezen zij – net als wij – veelal voor Europa of kijken ze ook verder over de grenzen. We vragen het aan een 30-plusser die sowieso van reizen houdt en ook nog een goede reistip weggeeft! Dit keer:

Stéphanie Versteeg van Expeditie Aardbol

Stéphanie heeft van haar passie haar beroep kunnen maken. Haar grote hobby is reizen, ze werkt als freelance reisjournalist en blogt voor Expeditie Aardbol. “Reizen doe ik het liefst zo veel en zo vaak mogelijk. Inmiddels reis ik de hele wereld over om verhalen te schrijven.”

Reis je liever in Europa of buiten Europa?

“Voor beide valt wat te zeggen. Ik ben op de mooiste plekken ter wereld geweest, maar verbaas me toch ook altijd weer over wat Europa te bieden heeft. Ik was laatst bijvoorbeeld op de Faeröer Eilanden en dat valt met geen enkel ander land te vergelijken. Mensen vergeten heel vaak dat we binnen een straal van duizend kilometer al zoveel moois binnen handbereik hebben.”

Wat is jouw favoriete stad of regio in Nederland?

“Utrecht! Ik ben daar als achttienjarige komen wonen voor mijn studie journalistiek en niet meer weggegaan. De stad heeft een supermooi middeleeuws centrum en is bovendien lekker compact, maar wel volop in beweging. Je hoeft daarnaast nooit langer dan een half uur te fietsen als je op zoek bent naar een stukje natuur, want je zit zo op de Utrechtse Heuvelrug.”

Stephanie Versteeg Expeditie Aardbol in Italie - Travelvibe
Stéphanie in Italië

Wat is jouw favoriete land in Europa?

“Zonder twijfel Italië. Ik durf zelfs wel te stellen dat het mijn favoriete land wereldwijd is. Ik hou van het goede Italiaanse leven, de mooie steden en afwisselende natuur. Er valt zoveel in dat land te zien en te ontdekken, ik denk niet dat ik daar ooit op uitgekeken raak.”

Wat is jouw favoriete stad in Europa?

“Ik ben gek op Parijs . Ik ben er inmiddels ontelbare keren geweest en het voelt altijd als thuiskomen. Parijs is een stad waar ik makkelijk een paar jaar zou kunnen wonen.”

Wat is jouw favoriete land buiten Europa?

“Dan ga ik voor Indonesië, want het zo relaxt rondreizen daar. De mensen zijn super vriendelijk, het eten is ontzettend lekker en elk eiland heeft zijn eigen charme en karakter. Ik ben een paar jaar terug op Sumatra en Java geweest en vorige zomer op Lombok en de Gili’s, en daar heb ik twee hele verschillende reizen kunnen maken. Ik heb heimwee als ik er weer aan terugdenk, haha!”

Wat is jouw favoriete stad buiten Europa?

“Ik heb een zwak voor grote Aziatische metropolen, dus Bangkok, Hong Kong , Shanghai en Tokyo staan allemaal op mijn lijstje met favoriete steden. Daarnaast ben ik gek op New York , maar ik blijf ook terugkomen in Marrakesh. Ik ben daar al drie keer geweest en ik sluit ook een vierde keer niet uit.”

Wat is je beste reisherinnering?

“Dat zijn er heel veel, maar als ik een keus moet maken dan ga ik voor mijn reis door Oost-Europa. Ik ging met een vriendin interrailen in Polen, Wit-Rusland en de Oekraïne, en dat avontuur zal ik nooit vergeten. We sliepen in Wit-Rusland bij locals op de bank, dansten op een Wit-Russische bruiloft en sloten de reis af tijdens een excursie naar Tsjernobyl. Ik heb zoveel gekke dingen meegemaakt, daar kan ik nog heel wat blogs over volpennen.”

Stephanie Versteeg Expeditie Aardbol op Madagaskar 2 - Travelvibe
Stéphanie op Madagaskar

Reis je over land of kies je liever voor vliegen?

“De afgelopen jaren stapte ik heel makkelijk in het vliegtuig, maar ik wil daar graag bewustere keuzes in maken. Voor mijn werk als reisjournalist ontkom ik er niet aan om af en toe te vliegen, maar voor privéreizen kijk ik graag naar een alternatief. Zo heb ik dit jaar een stedentrip dicht bij huis uitgekozen en ging ik naar de Franse stad Lille in plaats van naar Praag. Ook reisde ik per boot naar de Faeröer Eilanden en heb ik ook voor mijn wintersport in Oostenrijk bewust het vliegtuig laten staan.”

Wat neem jij altijd mee op reis?

“Mijn camera en een dagboekje. Ik ben doodsbang om mooie herinneringen te verliezen, dus ik maak op reis veel foto’s en aantekeningen. Het is zo leuk om dat op een later moment terug te lezen. Sommige details en ontmoetingen verdwijnen nou eenmaal uit je herinnering en het is dan extra leuk om ze jaren later weer tegen te komen in je dagboekje.”

Wat is jouw 30+ reistip voor de lezers van Travelvibe?

“Mensen zijn regelmatig onder de indruk van mijn reisschema, dan zouden ze zelf ook wel vaker weg willen. Maar het is een kwestie van keuzes maken. Ik geef weinig geld uit aan kleding, festivals, bezorgmaaltijden en uitgaan. Ik steek mijn geld liever in een mooie reis. Je hoeft echt geen geldboom in de tuin te hebben, maar je moet wel keuzes durven maken. Je kunt je geld maar één keer uitgeven.”

Dé reistip van Stéphanie Versteeg, Expeditie Aardbol:

“Om een mooie reis te maken, hoef je echt geen geldboom in de tuin te hebben, maar je moet wel keuzes durven maken…”

Stephanie Versteeg Expedfitie Aardbol op Madagaskar - Travelvibe
Stéphanie in Madagaskar

Kies jij voor sneeuw of zon?

“Ik was altijd een overtuigd zonliefhebber en bestemmingen konden me niet exotisch genoeg zijn. Maar sinds ik deze winter voor het eerst ben gaan skiën heb ik het virus te pakken en wil ik eigenlijk elk jaar wel de sneeuw opzoeken. Het lijkt me daarnaast heel bijzonder om een keer een winterreis naar Scandinavië te maken. Ik ben in de zomerperiode in Lapland geweest en sindsdien kriebelt het om de regio ook met een dik pak sneeuw te bezoeken.”

Ga je voor actief of relaxed op vakantie?

“Actief! Ik kan vrij moeilijk stilzitten, dus je zult me niet zo snel op een handdoekje op het strand tegenkomen. Ik ga liever een stuk hiken of iets bekijken.”

Heb jij de ultieme reistip voor de 30 plusser?

En… heb jij genoeg te vertellen over jouw eigen reisgedrag? Stuur ons dan even een berichtje! Wie weet sta jij binnenkort ook met jouw verhaal op Travelvibe!