tips antwerpen in de winter

Een dagje naar Antwerpen is altijd een goed idee! In deze creatieve wereldstad is superveel te zien en te beleven. Of je nu graag een bezoekje brengt aan één van de vele musea, graag de bijzondere boetieks in de winkelstraten ontdekt of kennis wilt maken met de fantastische foodscene in de stad; Antwerpen heeft voor iedereen iets te bieden. Wij gingen op uitnodiging van Toerisme Vlaanderen een dagje op bezoek in winters Antwerpen. In onze nieuwste blog lees je dan ook onze tips voor Antwerpen in de winter…

Antwerpen Centraal

In de vroege ochtend parkeren we onze auto bij station Ede-Wageningen. Vanaf daar gaan we door naar Rotterdam waar we met NS International doorreizen naar Antwerpen Centraal. Met de trein is het een relaxte reis en onderweg genieten we van het prachtige winterse landschap. Aangekomen op Antwerpen Centraal kijken we onze ogen uit. Dit station komt regelmatig voor op lijstjes van mooiste treinstations ter wereld en is onlangs prachtig gerenoveerd.

Station Antwerpen Centraal

We bewonderen de hoge lichte stationshal, de hoge trappen en de talloze klassieke elementen. Een goed begin van onze trip!

KMSKA

Met onze Anwerp city card kunnen we gratis met het OV. Daarom besluiten we vanaf het station de tram te nemen naar het KMSKA, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Dit kunsthistorisch museum is in september na een verbouwing van 11 jaar weer geopend en is een absolute must see als je in Antwerpen bent! Van de voorkant is het statige gebouw al indrukwekkend maar aan de binnenkant des te meer. Zeker nu het zo mooi gerestaureerd is.

Het KMSKA beschikt over een collectie van zo’n 13.000 stuks en je kunt er zalen vol kunstwerken van beroemde kunstenaars door de eeuwen heen ontdekken. Zo vind je er werken van onder andere Vincent Van Gogh, Peter Paul Rubens en Jan van Eyck. Op andere verdiepingen is juist meer moderne kunst te vinden. Door de app van het KMSKA te dowloaden kun je bovendien bij elk schilderij een toelichting lezen op je telefoon. Super handig!

Ook het vooraanzicht is al indrukwekkend
Zalen vol kunst in het KMSKA
Color Method in 7 layers
Mooie doorkijkjes

Onze persoonlijke highlights waren ‘Color Method in 7 Layers’ een kleurige 🌈gang waar je als het ware ‘ingezogen’ wordt en een zaal waar een animatie wordt getoond met steeds wisselende details van schilderijen. De bijzondere collectie van de Belgische  kunsschilder James Ensor herinnerden wij ons nog uit onze schoolboeken en was voor ons ook bijzonder om ‘in het echt’ te zien. Tip: ga tijdens je bezoek ook vooral even langs in het chique museumcafé in de zijvleugel van het museum voor een drankje met iets lekkers.

 Lunchen bij Murni

Na twee uur in het KMSKA verlaten we het museum voor een lunch in Murni een fijne lunchtent in Urban-stijl die recht tegenover het museum ligt. Daar wordt ons een super verse sandwich met goede koffie geserveerd. Vervolgens besluiten we verder richting het centrum te wandelen en zo Antwerpen verder te ontdekken.

Onze Lieve Vrouwekathedraal

Het is vanaf het KMSKA ongeveer een half uurtje lopen naar het centrum. Onderweg komen we meerdere leuke boetieks en chocolatiers tegen. Uiteindelijk komen we aan bij de Onze Lieve Vrouwekathedraal. De kathedraal torent hoog boven de stad uit en we zien de kathedraal tijdens onze wandeling steeds prominenter liggen. Voor het echte kerstgevoel bewonderen we de kathedraal in kerstsfeer en steken we even een kaarsje aan. Dan is het tijd om het centrum van Antwerpen verder te verkennen.

Onze Lieve Vrouwe Kathedraal in kerstsfeer...

Wandelen door winters Antwerpen

Van 9 december tot en met 8 januari is de binnenstad van Antwerpen omgetoverd tot een heus winterparadijs. Je kunt er een bezoek brengen aan één van de gezellige winterbars, een rondje op de ijsbaan maken, of gezellig kerstshoppen in de prachtig versierde shops. Wij maken een rondje over de kerstmarkt voor het prachtig verlichte stadhuis van Antwerpen en bezochten een paar van de gezellige kraampjes waar veel lokale leveranciers hun producten aanbieden. Hoe later het wordt, hoe mooier en gezelliger het er uit ziet!

Ultieme kerstsfeer in winters Antwerpen...
Volop lokale producten
Kerstmarkt voor het gemeentehuis

Antwerpen vanuit ‘The View’

Speciaal voor ‘winter in Antwerpen’ is ‘The view’, het grootste reuzenrad van de stad prachtig verlicht. Het reuzenrad van zo’n 55 meter hoog staat aan de kade van de Schelde en biedt je een geweldig uitzicht over de lichtjes in de binnenstad. Naast het reuzenrad is ook een kleine kerstmarkt te vinden en natuurlijk loop je vanaf daar ook direct even door naar Het Steen, een van de oudste gebouwen van Antwerpen die in deze periode ook verlicht is. Wij maken een paar rondjes in het reuzenrad en genieten nog één keer van de mooi verlichte binnenstad voor we met de trein weer terug reizen. Een dagje in winters Antwerpen is wat ons betreft dan ook een absolute aanrader!

Meer tips Antwerpen in de winter?

Travelvibe reisde op uitnodiging van Visit Vlaanderen af naar Antwerpen. Op Visit Vlaanderen en op de site van Visit Antwerpen vind je nog veel meer tips voor  Antwerpen in de winter.

Graag een actief stedentripje Antwerpen?

Zin in een actief dagje Antwerpen? Spring dan op de fiets en ga voor de Urban Jungle Fietsroute! Een toffe fietsroute waarbij je ook de highlights ziet die iets verder van het centrum liggen. Zonder al te veel stops doe je ongeveer drie uur over de route, maar als je onderweg stopt voor een museumbezoek of een goede lunch, dan ben je zo de hele dag op pad. Tip voor als je al iets vaker in Antwerpen bent geweest en meer wilt zien dan alleen het centrum.

Meer Travelvibe in België

*Travelvibe reisde op uitnodiging van Visit Vlaanderen. Ook dan geven wij altijd onze eerlijke mening over een bestemming.