Al speurend naar nieuwe citytrip-bestemmingen stuitten we op een grappig onderzoekje van Hometogo, een zoekmachine voor vakantiehuizen en Getyourguide. Zij onderzochten de kosten van een verblijf van 24 uur op 16 verschillende citytrip-bestemmingen in Europa. Wij delen de prijsvergelijking tussen 24 uur in Wenen of de Slowaakse hoofdstad Bratislava. Beide hoofdsteden liggen maar 70 km uit elkaar. Dus een combi tripje is ook een optie. Met de hydrofoil, een snelle draagvleugelboot, vaar je in anderhalf uur van Bratislava naar Wenen. Leuk, leuk leuk! Ook geven we je een paar tips over bezienswaardigheden in beide steden. Welke stad kies jij?

Wenen

bezienswaardigheden Wenen | travelvibe

Bezienswaardigheden Wenen

Wenen staat bekend om zijn prachtige gebouwen en rustige parken. De stad heeft een klassieke uitstraling. Een paar voorbeelden: bezoek de 18e-eeuwse Karlskirche en de paleizen van Schönbrunn en Belvedere. Beide paleizen zijn een lust voor het oog. Verken jij net als wij een stad graag te voet? Volg dan overdag een kunstroute door de stad of drink even een kopje thee in één van de vele theehuizen. Zo kun je alles op je in laten werken.

Streetart bij het Donaukanaal

Wil je ook de ook de rauwe kant van de stad ontdekken? Maak dan een wandeling langs het Donaukanaal. Daar vind je veel ‘Street Art‘. Soms zie je zelfs graffiti artiesten ‘live’ aan kleurrijke stukken werken.

Neem de tram

Genoeg van het wandelen? Neem de tram over de Ringstrasse. Deze tram, ‘Bim’ genoemd in Wenen, volgt de route van de oude stadsmuur uit de 13e eeuw.

bezienswaardigheden-wenen-en-bratislava

Must see’s & do’s

★Bezoek Sissi’s zomerpaleis Schönbrunn
★ Wandel rond in het Stadtpark
★ Neem de ‘Bim’ over Ringstrasse
★ Eet ‘Mohnzelten’, Oostenrijkse koekjes met maandzaadjes, op de Naschmarkt
★ Bezoek ‘s werelds oudste dierentuin (Tiergarten Schönbrunn)

Bratislava

bezienswaardigheden wenen en bratislava | Travelvibe

Bezienswaardigheden Bratislava

In het pittoreske historische centrum van Bratislava vind je steeds weer een andere verrassing en de stad is relatief goedkoop. Eén van de mooiste plekken is het 9e-eeuwse Bratislava Kasteel. Het is hét symbool van Bratislava, maar ook een perfect uitkijkpunt over de stad en de Donau. Wandel daarna in vijf tot tien minuten vanuit de Oude Stad naar de Blauwe Kerk (St. Elizabethkerk). Deze herken je direct aan de baby-blauwe en witte beschilderingen in Art Nouveau stijl. Een absolute ‘must see’.

Naast deze klassieke ‘must sees’  heeft de stad een supermoderne UFO brug. Deze brug, ligt over de Donau en verbindt het centrum en Petrzalka, het grootste stadsdeel van Bratislava. Dit deel van de stad hoorde voor de Tweede wereldoorlog bij Hongarije. Het werd in 1947 echter toegewezen aan Slowakije.

Absolute’must eat’: een Trdelník

Dit is dé specialiteit van Bratislava. Het is een rolletje deeg om een stok met een laagje suiker en walnoot of kaneel dat wordt gebakken in een traditionele oven. Na het bakken wordt de stok verwijderd en smul je van heerlijk gesuikerde deegringetjes.

trdelnik-bezienswaardigheden-wenen & bratislava

Must see & do’s:

★ Bezoek het Bratislava Kasteel voor het mooiste uitzicht
★ Bekijk alle gekke beelden in de Oude Stad
★ Bestel een portie typische bryndzové halušky (aardappel dumplings)
★ Mis de boot(toer) naar Wenen niet met de draagvleugelboot!

Wat kost een verblijf van 24 uur?

bezienswaardigheden Wenen, Bratislava

And the winner is: Bratislava

Als je een vergelijking maakt op prijs, is Bratislava absoluut de winnaar. Vooral de prijs van een drankje of een overnachting is daar een stuk lager dan in Wenen. Reis je dus met een krap budget: kies dan voor overnachten in Bratislava. Combineer dit bijvoorbeeld met een dag je Wenen en een ritje met de draagvleugelboot.

Meer citytrips?

Travelvibe maakt regelmatig stedentrips in Europa. Ben je benieuwd welke stedentrips Travelvibe maakt? Check dan eens onze blogs over Malaga, Brussel of Londen.