tips Heidelberg

Afgelopen voorjaar was Travelvibe een dag in de Duitse stad Heidelberg. De stad is beroemd om het kasteel, de mooie ligging aan een zijrivier van de Rijn (de Neckar), de uitvinding van de boekdrukkunst en je vindt er de oudste universiteit van Duitsland. Genoeg te zien & te doen dus! Heidelberg is een perfecte bestemming voor een citytripje dichtbij of een interessante tussenstop op weg naar het zuiden.  

TIP 1: Bezoekje aan het Heidelberger Schloss en de Schlossgarten

Als je in Heidelberg komt, dan moet je naar de must see van de stad: het Heidelberger Schloss. Al was het maar omdat het kasteel bij aankomst al hoog boven je uit torent. Het werd gebouwd op de restanten van een middeleeuwse burcht en het slot werd meer dan vier eeuwen bewoond door verschillende vorsten. In 1693 werd het kasteel grotendeels verwoest, maar het werd hét symbool van de Duitse romantiek.

Doen als je er bent: loop even de kelder binnen. Daar vind je het grootste wijnvat ter wereld. Geniet zeker ook van het uitzicht over Heidelberg op het balkon van het kasteel.

Kasteel Heidelberg
Wijnvat Heidelberg travelvibe

De ‘Schlossbeleuchtung’

Zelf hebben we het helaas gemist toen we er waren, maar hét evenement van het jaar is de ‘Heidelberg Schlossbeleuchtung.’ De beroemde kasteelruïne van Heidelberg staat dan letterlijk ‘in lichterlaaie’. Aan het begin van de avond wordt het toch al indrukwekkende slot mysterieus rood uitgelicht. Dit doet een beetje denken aan 1693 toen het kasteel voor de laatste keer werd platgebrand en deze ruïne achterbleef. Nadat de lichten zijn gedoofd, begint het tweede deel van het programma: een schitterend vuurwerk vanaf de brug boven de rivier de Neckar. Verder is er ook in de rest van de stad volop feest & gezelligheid tijdens de kasteelverlichting.

Heidelberg Marketing GmbH, Foto: Tobias Schwert

TIP 2: Maak een tripje met de Heidelberger Bergbahn

Als je dacht dat alleen Zwitsers steile kabeltreinbanen konden bouwen, dan moet je zeker naar deze Bergbahn. De onderste ‘moderne’ kabeltreinbaan loopt steil omhoog naar station Molkenur. De trein stopt als eerste bij station ‘Schloss’ dat vlak bij het kasteel ligt. Dus je combineert dit tripje makkelijk met tip 1. Aangekomen bij station Molkenur, stap je over op het tweede gedeelte van de Bergbahn. Dit is één van de oudste kabeltreinen van Duitsland. Die brengt je naar de Königstuhl één van de andere bezienswaardigheden van Heidelberg en het eindpunt van de route. Vanaf daar heb je een schitterend uitzicht over de stad. Kinderen vinden dit zeker een topuitje. Hier vind je meer info over de Heidelberger Bergbahn.

TIP 3: Geniet van het uitzicht op de Königstuhl

De Königstuhl kan in dit lijstje Heidelberg tips niet ontbreken. Deze bezienswaardigheid ligt op 560 meter hoogte en is hét uitzichtspunt over Heidelberg. Omdat we er maar een dagje waren, hebben wij het niet gedaan, maar er starten daar ook allerlei wandelingen. Voor kleine kinderen is er een klein pretpark: het Märchenparadies. Kids tot een jaar of acht maak je hier écht blij mee.

Koenigstuhl-Schloss-Mende | Travelvibe
Foto: Achim Mende (Heidelberg Marketing)

TIP 4: Bezoek minimaal één museum  

In Heidelberg vind je de oudste universiteit van Duitsland. In het Universitätsmuseum kun je alles leren over deze 625 jaar oude universiteit. Een absolute must see is de oude aula van de universiteit met een prachtige plafond en de studentengevangenis waar studenten die zich schuldig maakten aan ordeverstoring werden opgesloten. Wij bezochten het apothekersmuseum. Dat is in het slot. Het is een klein, interessant museum over de geschiedenis van de apotheek.

Apotheker Museum 2 | Travelvibe
Apothekerrmuseum Heidelberg Travelvibe

TIP 5: Maak een wandeling over filosofenweg in Heidelberg

Voor deze wandeling in Heidelberg moeten wij zeker terug, want tijdens ons bezoek kwamen we er niet aan toe. De Philosophers Walk in Heidelberg, of de Philosophenweg was ooit een smal wandelpad in de wijngaarden. Het werd een populair pad tijdens de romantiek onder professoren en filosofen van de universiteit. Zij genoten op het pad van de rust en de ruimte. Je kunt het pad ook vandaag de dag nog bezoeken. Deze wandeling hoort absoluut thuis in het lijstje Heidelberg tips. Het is namelijk een absolute aanrader vanwege het mooie uitzicht op de stad!

Hoe kom je bij de filosofenweg?

Je komt er door vanuit de binnenstad via de Alte Brucke de rivier de Neckar over te steken. Dan sla je direct links. Bij het eerste verkeerslicht dat je tegenkomt steek je over en ga je op zoek naar het bordje met Schlangenweg erop. Dit pad de heuvel op brengt je naar de Philosophenweg. Let op: het is een steil pad, vol trappetjes, dus houd rekening met een kleine rustpauze onderweg.

Foto: Philipp Rothe

TIP 6:  Bezoek deze fijne lokale eetadresjes

In Heidelberg kun je heerlijk eten en drinken. Vooral in hoofdstraat vind je volop restaurants en cafés van Aziatisch tot typisch Duits. Wij kozen voor een typisch Duitse lunch in het Heidelberger Brauhaus. Hier brouwen ze nog zelf hun bier en dat proef je! Het bier en de Duitse specialiteiten maken dit eetadresje een absolute must visit wat ons betreft.

Deze en meer restauranttips:

Vetter`s Alt Heidelberger Brauhaus
Steingasse 9
Heidelberg
* traditionele Duitse specialiteiten en ze brouwen er hun eigen bier

Kulturbrauerei Heidelberg
Leyergasse 6
Heidelberg
* fijne lunch spot met traditionele Duitse specialiteiten

Universiteitskantine
Marstallhof
Heidelberg
*gelegen op een binnenplaats, voor een betaalbare lekker lunch tussen de studenten

Heidelberger Brauhaus | Travelvibe

Houd je meer van zoet?

Probeer dan een Heidelberger Kurfürstenkugel. Deze typische Heidelberger specialiteit bestaat uit een chocolade bolletje met een vulling van nougatcrème. Je koopt ze bij elke bakker in de stad.

Kurfurstenkugel | Travelvibe

Meer tips Heidelberg & de Heidelberg Card

Je koopt de Heidelberg kaart vanaf 15 Euro. Voordeel is dat je gratis het slot in kunt en de Bergbahn omhoog kunt nemen. Ook is al het openbaar vervoer in de stad gratis voor mensen met deze card. Je krijgt ook volop korting op rondleidingen, rondvaarten en in veel restaurants. Hier vind je meer info over de Heidelberg Card

Behoefte aan nog meer Heidelberg tips? Kijk dan op de site van Heidelberg Marketing

Waar ligt Heidelberg?

Heidelberg ligt in het Zuid-Westen van Duitsland in de buurt van Mannheim.

Vanuit Utrecht is het iets meer dan 400 km. rijden. Je rijdt er met de auto in ongeveer 4 uur naar toe.

Waar kun je parkeren in Heidelberg?

De binnenstad van Heidelberg is autovrij. Gelukkig is er meer dan genoeg parkeergelegenheid in de grote parkeergarages
in het centrum. Wij kiezen voor Parkhaus Kraus. Deze parkeergarage is makkelijk bereikbaar en ligt dicht bij de binnenstad.
Parkeren kost je € 1,50 per uur.

Meer Duitse kastelen?

Ben jij een fan van Duitse kastelen zoals deze in Heidelberg? Wat dacht je bijvoorbeeld van de 5x mooiste Duitse kastelen en burchten? Wil je meer leuke steden in Duitsland ontdekken? Lees dan ons verslag van onze citytrip naar Mainz