Fotogeniek La Palma_Llano de las Brujas_VanMarty III

Houd jij van de natuur, kleinschalige logeeradresjes met een authentiek karakter en fotografie? Dan past het Canarische eiland La Palma vast goed bij jou.  Massatoerisme is er op het eiland niet te vinden en het accommodatieaanbod bestaat er vooral uit karakteristieke ‘casitas rurale’.  Cinematograaf Marten van Dijken woont en werkt op La Palma en deelt de meest fotogenieke plekken van het eiland met Travelvibe:

 

Tips voor Fotografie La Palma

1. Playa de Nogales: toplocatie voor natuurfoto’s

“Een afgelegen strand met hoge steile wanden die het compleet afschermt van de buitenwereld. Via een kronkelend wandelpad, met meerdere stenen trappen, daal je in vijf minuten af naar het strand dat ineens opduikt na de laatste bocht. Dit is een echte ‘hidden gem’. Vanwege de sterke stroming wordt sterk afgeraden hier te zwemmen, maar pootje baden tot je enkels kan zeker! Dit is een perfecte plek voor prachtige natuurfoto’s en filmopnames. Bij zonsopgang creëert het ochtendlicht de meest bijzondere kleuren en contrasten.”

Fotogeniek La Palma_Playa

2. Roque de los Muchachos: Zet hier je familie op de foto

“Dit is het hoogste punt van het eiland en daarom ligt deze plek voor de hand als één van de beste plekken voor een weergaloos uitzicht. Door de hoge ligging is het er een stuk kouder dan aan de kust en vang je meestal veel wind. Toch is het een ideale locatie voor een goede groepsfoto of zelfgemaakte ansichtkaart. Je kunt er namelijk vlakbij op een parkeerplaats parkeren en zonder dat je over onbegaanbare paden hoeft te klauteren om bij dit punt te komen. Wel zo makkelijk! TIP: niet alleen bij opkomen en ondergaan van de zon is deze plek mega fotogeniek, ook ‘s nachts! La Palma is een Dark Sky Reserve, wat betekent dat er weinig lichtvervuiling is waardoor je de sterren en de Melkweg uitstekend kunt zien! Stel je camera in op een langere sluitertijd en vereeuwig de sterrenhemel.”

Fotogeniek La Palma_Roque de los Muchachos_VanMarty IV

3. Llano de las Brujas: Voor fijne Insta plaatjes

“Deze vlakte ligt op 1000 meter hoogte en heet vertaald uit het Spaans ‘de heksenvlakte’. Waar die naam precies vandaan komt, is niet helemaal duidelijk, maar met het zwarte zand, de kraterwanden en de donkere sterrenhemel is het niet moeilijk je voor te stellen dat er heksen voorbij vliegen op bezemstelen. In het voorjaar, in maart, is deze plek extra betoverend. Dan staat de Pico de Graja (kraaienbek) in bloei. Dit plantje kleurt de hele vlakte dieprood. Deze bijzondere gloed vang je het best tijdens de laatste zonuren van de dag wanneer de lage zon een prachtig warm licht met lange schaduwen produceert.”

Fotogeniek La Palma_Llano de las Brujas_VanMarty III

4. Garafía: avontuurlijke foto’s

“In het noordwesten van La Palma, tussen ravijnen en kliffen, ligt de regio ‘Garafía’. De natuur is hier ruig en de dorpen zijn minder gemakkelijk bereikbaar. De rust en ongereptheid hier is vooral populair onder buitenlandse toeristen die er voor een paar mooie kiekjes komen of een fijn vakantiehuis op een rustige plek zoeken. De originele bewoners zijn vaak verhuisd naar grotere plaatsen op het eiland of naar het vaste land. Daardoor voel je in sommige dorpen een melancholische, historische sfeer die goed te vangen is door de lens van een camera. Avontuurlijke fotografen mogen deze regio zeker niet overslaan als ze op zoek zijn naar verlaten stranden, ruige ravijnen en een glimp willen opvangen van het verleden van het eiland.”

Fotogeniek La Palma_Garafía_VanMarty IX

5. Santa Cruz de La Palma

“Als laatste tip ik je om ook in de hoofdstad van het eiland je camera bij de hand te houden. In deze stad, die bijna dorps aandoet, heeft iedere straat een verhaal. Er zijn prachtige klassieke herenhuizen te vinden, maar ook schattige appartementen met houten balkons in allerlei kleuren. Vergeet ook niet naar beneden te kijken, want in sommige straten zijn de kiezels en stenen in bijzondere patronen gelegd.”

Fotogeniek La Palma_Santa Cruz de La Palma_VanMarty VIII

6. Bonustip: Canarisch Carnaval

“Carnaval op La Palma wordt heel anders gevierd dan elders ter wereld. Waar mensen in andere landen meestal zo uitbundig mogelijk uitgedost de straten op gaat, zie je in La Palma alleen mensen met witte kledij en witte Panama-hoedjes. Dit heeft te maken met een traditie die is ontstaan tijdens de 19e eeuw. De eiland bewoners vierden de terugkomst van ‘los Indianos’, mensen die vertrokken waren naar Cuba om daar vermogen op te bouwen. Onder begeleiding van Cubaanse muziek, loopt de stoet carnavalsvierders naar de haven om symbolisch de terugkerende eilandgenoten te ontvangen. Eenmaal terug in de stad bekogelt men elkaar met wit kalkpoeder, bij wijze van zegening. Een bijzondere gewaarwording, het lijkt een een mix van Caribisch carnaval met het Indiase feest holi, maar dan compleet in het wit. Dat levert mooie plaatjes op, maar pas wel op met het witte stof en je camera!”

Fotogeniek La Palma_Carnaval_VanMarty VII

Dit moet je weten over La Palma

La Palma is het meest noordwestelijk gelegen eiland van de 7 Canarische eilanden. Het is een unieke vakantiebestemming door de veelzijdige, adembenemende  natuur en het ongerepte vulkaanlandschap. Het eiland is een paradijs voor wandelaars en avonturiers die er op uit willen trekken. Ook voor reizigers die op zoek zijn naar rust is het eiland een echte aanrader: massatoerisme is er nog niet doorgedrongen. Meer informatie: www.visitlapalma.es

Meer Travelvibe rond de Middellandse Zee

Travelvibe bezoekt regelmatig de eilanden in het Middellandse Zee gebied. Zo waren we al eens op Elba, Sardinië en Sicilië.