Perito Moreno large

Op Travelvibe lees je vooral over Nederland en Europa, maar soms komen we in contact met gepassioneerde reizigers die het liefst nog veel verder reizen. Deze keer is dat Michèle Oudenaarden van Sawadee reizen. Zij maakte een paar geweldige reizen naar Patagonië. In deze blog laat ze je de mooiste highlights van Patagonië zien:

In 2009 begon mijn carrière als reisbegeleider in Latijns-Amerika. Een jaar later stuurde Sawadee mij voor het eerst naar Patagonië. Dit was voor mij een droom die uitkwam. Ik herinner me deze groepsreis Patagonië en Paaseiland als de dag van gisteren. Met 18 positieve, gezellige en sportieve reislustigen beklommen we vulkanen, liepen we urenlang door prachtige natuurparken en genoten we ’s avonds met volle teugen van de Patagonische keuken!

De reis heb ik nu al tien keer begeleid, maar het Patagonische landschap en het contact met de reizigers gaat gewoon nooit vervelen. Het zijn lange en kostbare reizen; maar als de groep mij aan het einde van de reis vertelt dat ze dé reis van hun leven hebben gemaakt, voel ik me erg voldaan. Ik kan iedereen aanraden om ooit in zijn leven naar deze verlaten plek af te reizen. En vergeet dan zeker niet deze hoogtepunten te bezoeken:

1) Vulkaan Villarica beklimmen

De beklimming van de actieve vulkaan Villarica vlak bij het stadje Pucon is letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt. Je klimt door sneeuw en ijs tot aan de kratermond; waar je naast zwavel en rook ook een waanzinnig uitzicht hebt. Naar beneden ga je met een sleetje…lekker snel!

VillaRica | Travelvibe

2) Een bezoek aan Ushuaia, de meest zuidelijke stad ter wereld, Argentinië

Ushuaia ligt schitterend aan het Beaglekanaal en wordt omringd door de besneeuwde pieken van het Darwingebergte vlakbij het Nationale Park van Tierra del Fuego. Daar kun je prachtig wandelen. Vanuit Ushuaia kun je allerlei soorten outdoor activiteiten ondernemen of je stoutste reisdroom beleven en aan boord gaan van een expeditieschip naar Antarctica.

Ushuaia | travelvibe

3) De Perito Moreno Gletsjer bewonderen of beklimmen

De Perito Moreno Gletsjer ligt op een uurtje rijden vanaf het stadje El Calafate in Argentinië. De reusachtige ijswand van de gletsjer die vanuit het Andesgebergte langzaam het azuurblauwe Lago Argentino inschuift, is zeldzaam fotogeniek. Dat schuiven gaat overigens behoorlijk snel, dagelijks verdwijnen er flinke stukken gletsjerijs in het meer met een oorverdovend geweld! Vanaf de overkant van het meer kun je het spektakel  bewonderen. Ook kun je de stijgijzers onderbinden en de gletsjer beklimmen; spectaculair!

Perito Moreno1 | Travelvibe
Perito Moreno2 | Travelvibe

4) Hiken door Nationaal Park Los Glaciares 

Vanuit het outdoor-dorpje El Chaltén in Argentinië kun je perfect hiken door Nationaal Park Los Glaciares. Het noordelijke gedeelte van dit park is ongekend mooi. Je kunt hier heerlijk wandelen door een gevarieerd landschap van azuurblauwe meren, gletsjers en besneeuwde bergtoppen. De grillige rotspieken Cerro Fitzroy en de Cerro Torre torenen hoog uit boven de valleien. Vanuit het charismatische dorpje El Chaltén loop je zo het natuurgebied in (liefst met gids!).

Gletsjer_Patagonie_MicheleOudenaarden

5) Bezoek de mooiste reisbestemming van 2018: het Nationaal Park Torres del Paine in Chili

Lonely Planet verkoos Chili en het nationale park van Torres del Paine als de nummer 1 reisbestemming van 2018 en terecht! Het ruige landschap met zijn kenmerkende granieten bergtoppen, het subpolaire bos, de gletsjers en de geweldige hikes – waar je met een beetje mazzel vergezeld wordt door Andescondors – geven je het ultieme Patagonië-gevoel!

atagonie - Torres del Paine - groepsfoto Michele-2

6) Mystiek Paaseiland ontdekken

Rapa Nui of wel Paaseiland is het meest afgelegen bewoonde eiland ter wereld en het hoort bij Chili. Het ligt op zo’n 3700 km van het Chileense vasteland. Het is geen Patagoniē, maar vanuit Santiago de Chile goed te bereiken en wordt vaak als afsluiter van de rondreis aangeboden. Het van oorsprong vulkanische eiland is ongeveer zo groot als Terschelling en het werd ontdekt op eerste paasdag 1722 door de Nederlander Jacob Roggeveen. Daaraan dankt het zijn naam. De mystiek rondom de Moais is natuurlijk de voornaamste reden om af te reizen naar dit bijzondere eiland. Vooral het culturele Tapati-festival in februari is een absolute must visit!

Paaseiland | Travelvibe
foto’s: Sawadee reizen

Fijne groepsreisbestemming

Patagonië is een bestemming die je eigenlijk beter met een groep kan bereizen. Begrijp me niet verkeerd; ik reis zelf heel graag alleen, maar sommige bestemmingen zijn gewoon lastig. Patagonië wordt niet voor niets met de termen weids, woest en ongerept omschreven. Afstanden zijn gigantisch, het openbaar vervoer is beperkt, het weer is wispelturig, alles is duur en communiceren kan lastig zijn. Misschien kun je een beetje Spaans, maar geloof me het Chileense en Argentijnse accent is pittig! In een groep beschik je over een eigen bus, al gereserveerde nationale vluchten voor voordeligere tarieven, gelijkgestemde medereizigers én natuurlijk alle insider tips van je reisbegeleider. Sawadee biedt een 23-daagse reis naar Patagonië en een 30-daagse reis naar Patagonië & Paaseiland aan. De beste reisperiode is van oktober tot maart.

Meer artikelen van Travelvibe buiten Europa?

Check onze pagina met reistips wereldwijd

 

* Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Sawadee reizen.