tips brda wijngebied slovenie

Ken jij Slovenië al als wijnland? Wij bezochten deze zomer Goriška Brda één van vier wijnregio’s van Slovenië. Je vindt deze regio in het westen van het land vlak bij de Italiaanse grens. De vallei ligt precies tussen tussen de Alpen en de zee en dat levert een perfect wijnklimaat op. Een bezoekje aan Goriška Brda is dan ook een absolute must visit voor wijnliefhebbers. Bovendien is het landschap er sprookjesachtig mooi. Denk aan glooiende heuvels, oneindige wijnvelden en pittoreske dorpjes. Dit zijn onze 5  tips voor de Brda wijnregio in Slovenië:

1.  Bezoekje aan Šmartno

Šmartno is een oud een vestingstadje dat in de afgelopen jaren volledig is gerenoveerd. Het dorpje ziet er nu perfect uit en een rondwandeling door dit dorpje is dan ook een absolute aanrader. Bewonder de kerk, loop door de smalle straatjes en stop voor een bezoekje aan de kleine winkeltje vol streekproducten, zoals olijfolie en kersenjam. Voor een lekkere lange lunch of een heerlijk diner kun je terecht bij Hisa Marica.  Dit restaurant in het centrum van het dorp heeft een dagelijks wisselend menu afhankelijk van de streekproducten die op dat moment beschikbaar zijn. Geniet natuurlijk ook van het uitzicht, want het dorpje ligt op een heuvel, dus je kunt vanaf de vestingmuren uitkijken over de wijnvelden.

Hisa marica in smarto

2. Beklim de Gonjače uitkijktoren

De Gonjače uitkijktoren staat net buiten Šmartno. De toren is gratis toegankelijk en biedt een prachtig uitzicht over de wijde omgeving. Daarvoor moet je dan wel even de 144 traptreden op, maar dan word je ook beloond met een indrukwekkend uitzicht. Omdat het vlak bij Šmartno ligt, kun je het oude vestingstadje goed zien liggen. Op een heldere dag zijn zowel de Julische Alpen als de Adriatische Zee te zien en de hele regio Brda zelf. Absolute must-see dus!

uitkijktoren smartno
smartno vanaf uitkijktoren

3. Wijnproeven bij een Sloveense wijnboer

Een bezoek aan deze regio is natuurlijk niet compleet zonder een wijnproeverij, maar niet elke wijnboerderij in Goriška Brda is elke dag open voor bezoekers. Gelukkig heeft de regio daar de online wijnkalender voor bedacht. Hier zie je precies wanneer welke wijnboerderij open is en of je er naast wijn ook nog andere dingen, zoals olijfolie of jam kunt proeven of kopen. De kalender, die in het Engels en Sloveens beschikbaar is, vind je op de website.

Wijnproeven bij Klet Brda

Wijncoöperatie

Zelf proefden we wijn bij Klet Brda. Dit is de grootste wijncoöperatie van de regio en de wijnen hier hebben diverse belangrijke prijzen gewonnen. Je kunt er wijnen proeven van druivenrassen die alleen in Slovenië worden geteeld zoals de Rebula of de Zelen. Voor 12 euro proefden we twaalf verschillende wijnen van dit wijnhuis en we lieten onze favorieten later thuis bezorgen. Handig!

4.Lunchen bij het kasteel van Dobrovo

Een bezoekje aan dit statige kasteel tussen de wijnvelden kan niet ontbreken tijdens als je in deze regio bent. Op het terras van het Kasteel van Dobrovo is het heerlijk lunchen met uitzicht op de wijnvelden. Wijnliefhebbers kunnen een bezoekje brengen aan de wijnkelder onder het kasteel. Het kasteel is ook aan de binnenkant te bezichtigen. Op de eerste verdieping vind je een eeuwenoude ridderzaal en een schilderijencollectie van beroemde Sloveense schilders. Een kaartje kost 3 euro voor volwassenen en 2 euro voor kids.

Het kasteel van Dobrovo

5. Wandelen over de cherry blossom trails

Het landschap van Brda-vallei is indrukwekkend mooi. Een perfecte plek dus voor een hike. Er zijn in de regio diverse goed aangegeven wandelingen waarbij je de schoonheid van het gebied op eigen tempo kunt ontdekken. Wij tippen je de Cherry Blossom Trails, negen verschillende  wandelingen vernoemd naar kersensoorten en variërend in lengte van 4 tot 16.5 kilometer. De meeste routes starten bij het kasteel in Dobrovo. Omdat het hartje zomer behoorlijk warm was,  kozen wij voor de Gradnik Trail, een korte route door de wijnvelden van zo’n 3,5 km rond het kasteel van Dobrovo. Ook de Drugmbernca route aan (trail 3), waarbij je onder andere door Šmartno komt, is een aanrader. Deze route is 9.5 kilometer lang en je doet er zo’n 2.5 tot 3 uur over.

cherry blossomtrails Brda vallei
Wijnvelden bij Dobrovo

 Travelvibe in Slovenië

Twee jaar geleden bezochten we Slovenië al eens in het najaar. Lees hier ons uitgebreide reisverslag van dag 1 tot 3  (Van Ljubljana naar de Soca vallei ) en het verslag van dag 4 en 5 (van Tolmin – Bled – Bohinj – naar Radovljica).

Meer tips voor Brda wijnregio in Slovenië?

Wil jij na het lezen van deze blog over Slovenië een keer een bezoek brengen aan dit veelzijdige land of zoek je nog meer tips voor de Brda wijnregio in Slovenië? Wij maakten deze reis met mijnSlovenië. Op de website van deze reisaanbieder vind je nog veel meer informatie over bestemmingen, bijzondere plekken, kleinschalige accommodaties en ervaringen in Slovenië.