Schouwen Duiveland Trave

Ken jij Schouwen-Duiveland in Zeeland al? Voor waterliefhebbers is dit dé perfecte plek voor een weekendje weg of voor een langere vakantie. Het eiland grenst in het noorden aan het Grevelingenmeer waar surfers en andere watersporters hun hart kunnen ophalen. Aan de zuidkant vind je het Nationaal Park Oosterschelde: een oase voor duikers en zeilers. De kop van Schouwen, ligt aan de westkant.  Daar kun je genieten van 21 kilometer prachtig strand met aangrenzend het enige bos van Zeeland: de Boswachterij Westerschouwen.  Travelvibe was er een weekend en laat je zien wat je er  kunt zien & doen en eten:

Doen  

★Suppen op het Grevelingenmeer

Van windsurfen, tot zeilen, surfen & suppen; het Grevelingenmeer biedt volop watersportmogelijkheden voor iedereen. Leer zeilen of surfen of huur materiaal bij  Surfcentrum Brouwersdam. Er zit ook een ruime shop bij met stoere surfgear en een fijn restaurant met uitzicht op het meer. Tip voor dare devils: ga voor de long jump, een enorme glijbaan waarmee je met een flinke plons in het Grevelingenmeer belandt.

Suppen Grevelingenmeer Travelvibe

★ Fietsen

Je kunt niet beter genieten van de wind in je haar en het uitzicht op het weidse Zeeuwse landschap als op de fiets. Dankzij het Zeeuwse fietsknooppuntennetwerk stel je eenvoudig je eigen fietsroute samen. Of kies één van de fietsroutes die de VVV Zeeland voor je samenstelde. Op Schouwen-Duiveland vind je bijvoorbeeld de Watersnoodroute die je langs plekken brengt die herinneren aan de watersnoodramp. Hier vind je meer Zeeuwse fietsroutes.

Fietsen over de dijk Travelvibe

★Strandwandelen

Als je denkt aan uitwaaien aan zee, dan denk je direct aan een lekkere strandwandeling. Wij tippen dan de kop van Schouwen-Duiveland. Geniet van het brede, rustige strand met uitzicht op de Oosterscheldekering. Achter het strand ligt het enige bos van Zeeland: de boswachterij Westerschouwen. Ook daar kun je heerlijk wandelen en fietsen.

Strand Schouwen Duiven Travelvibe

Zien  

Neeltje Jans travelvibe

★ Neeltje Jans

Ook een echte must see op Schouwen-Duiveland is Deltapark Neeltje Jans. Ontdek alles over de strijd tegen het water die Nederland en Zeeland in het bijzonder al eeuwenlang voert. Van de watersnoodramp tot en met de bouw van de Deltawerken. De exposities, films en de bezichtiging van de dam geven je een indruk van de enorme kracht van het water.  De absolute top belevenis is de Delta Experience. Daar kun je in beeld, geluid en via je zintuigen meemaken hoe het moet zijn geweest om de watersnoodramp mee te maken. Indrukwekkend!

Zeehonden spotten travelvibe

Zeehonden  

Denk jij dat zeehonden alleen te vinden zijn in de Waddenzee? Dan moet je écht mee op een rondvaart met de MS. Onrust. Vertrek vanuit de haven van Burgsluis en laat je verrassen door de bruinvissen en zeehonden. Deze leven het hele jaar in het grootste Nationaal park van Nederland: de Oosterschelde.  

plompe toren Travelvibe

★ Overblijfselen van verdronken land

De strijd tegen het water staat al eeuwenlang centraal in Zeeland.  In de afgelopen eeuwen verdwenen 10 tot 15 dorpen in de zee. Een mooi voorbeeld hiervan is Koudekerke. Het welvarende dorp werd opgeslokt door het water. Alleen de plompe toren is er nog. Daarin vind je nu een klein informatiecentrum.

Eten

★Bolussen

De Zeeuwen zelf eten ze bij de koffie op zaterdag of trakteren ermee: bolussen. Deze zoete koffiebroodjes worden gemaakt van wit brooddeeg dat tot een streng door donkere of lichtere bruine basterdsuiker wordt uitgerold en daarna wordt opgerold in een spiraalvorm. Het recept komt niet helemaal van de Zeeuwen zelf. Het werd meegebracht door zeelieden die Spanje en Portugal bezochten. Hier koop je lekkere bolussen: Bakkerij Sonnemans, Hogeweg 13 in Burgh-Haamstede.

Bolussen Travelvibe

★ Pannenkoeken

Waar strijkt een vermoeid gezin na een lange dag wandelen en fietsen het liefst neer? In een fijn pannenkoekenhuis natuurlijk! Dan tippen wij je: Pannekoekenmolen ‘De Graanhalm’ in Burgh Haamstede. Je kunt er pannenkoeken eten van graan dat in de molen is gemalen en er om heen is een kleine speeltuin. Grappig: het kleine draaimolentje in de speeltuin wordt ook door de molen aangedreven.  

_Pannenkoeken travelvibe

★ Mosselen

Zeeland staat bekend om de goede kwaliteit van zijn mosselen. Officieel begint het mosselseizoen in juli, maar de eerste mosselen zijn al vanaf juni verkrijgbaar. Combineer je mosselen met stokbrood of friet en een glaasje witte wijn.  En smullen maar! Tip voor een mossel eettentje: Restaurant Het Vissershuis, Westenschouwenseweg 20, Burgh-Haamstede.

_Mosselen travelvibe

Meer Schouwen-Duiveland?

Op de site van VVV Zeeland staan volop tips & uitjes op Schouwen-Duiveland en de rest van Zeeland!

Overnachten op Schouwen-Duiveland?

Wij tippen Landal Resort Haamstede!

 

Ook uitwaaien aan zee?

Lees hier waar je op andere plekken in Nederland kunt uitwaaien aan zee!

Heerlijke groepsaccommodaties in Nederland, België en Duitsland