tips Mainz travelvibe

Bij een citytrip naar Duitsland denk je misschien vooral aan Berlijn of Keulen, maar Duitsland heeft nog veel meer leuke steden! Travelvibe bezocht eerder dit jaar Mainz, de hoofdstad van Rheinhessen het grootste wijngebied van Duitsland. We ontdekten een gezellige, historische stad waar je ook heerlijk kunt shoppen. Met de auto ben je zo in Mainz; het ligt op ongeveer drieënhalf uur rijden van Nederland. Travelvibe tipt je negen leuke hotspots in (en net buiten) Mainz:

Must sees in Mainz

★De Dom & Sint-Stefanus Kerk

De Dom is gemaakt van rode zandsteen en wordt gezien als één van de hoogtepunten van de Romaanse architectuur langs de Rijn. Deze kerk is vrij toegankelijk en zeker een bezoek waard. Loop zeker ook even binnen bij de St. Stefanus Kerk. Deze kerk ligt op de hoogste heuvel van de stad en maakt vooral indruk door de moderne gebrandschilderde ramen van de Franse kunstenaar Marc Chagall die een mooi blauw licht in de kerk werpen.

De Kathedraal van Mainz - Travelvibe

Marktplein & Vakwerkhuizen

Het marktplein voor de Dom is het absolute hart van de stad. Wij hadden het geluk dat er markt was waardoor we even een blik konden werpen op de typisch Duitse lekkernijen in de kraampjes zoals pretzels en regionale kazen . Verder zie je rondom het marktplein schitterende oude vakwerkhuizen. Die zijn overigens niet zo oud als je zou vermoeden. In de jaren 70 zag het marktplein er doodsaai uit. Maar op basis van oude tekeningen en foto’s zijn de huizen volledig teruggebracht in de oude staat.

Het marktplein in Mainz - Travelvibe

★Gutenberg-Museum

Het lukte ons tijdens onze trip naar Rheinhessen niet om dit museum te bezoeken, maar het behoort absoluut tot de highlights van Mainz. In het museum vind je meer info over de geschiedenis van ruim 900 jaar boekdrukkunst. Het museum is genoemd naar Gutenberg, de uitvinder van de boekdrukkunst. Eén van de highlights van het museum is dan ook één van de eerste gedrukte bijbels van zijn hand. Liebfrauenplatz 5

Gutenberg museum

Lunchadresjes in Mainz

Lille Hus Mainz | travelvibe

★ Lille Hus

Scandinavië meets Rheinhessen in Lille Hus, een gezellig, Scandinavisch ingericht lunchtentje. Dus smullen van kaneelbollen, versgemaakte Duitse taartjes en goede koffie. Aan het eind van de dag kun je er ook terecht voor een regionaal wijntje. Heiliggrabgasse 12

Hintz & Kuntz Travelvibe

★ Hintz & Kuntz

Het hippe Hintz & Kuntz ligt centraal in Mainz vlak bij de de Dom. Je kunt er terecht voor alleen een kopje koffie, maar ook voor een lekkere lunch van vooral Duitse gerechten. Specialiteit van het huis: Duitse tapas!  Fischtorstrasse 1

Dom van Mainz in konfitorei Mainz - Travelvibe

★ Dom Café

Dol op zoetigheid? Dan moet je in Mainz even langs bij het Dom Café. In dit familiebedrijf maken ze al sinds 1792 de allerlekkerste taarten, bonbons en chocolade. Hip is de inrichting zeker niet, maar dat vergeet als je al dat lekkers in de vitrines ziet. Dé perfecte plek voor koffie met een taartje. Am Markt 12-16

Overnachten in Mainz

Na een dagje lekker shoppen, eten en proeven van lokale wijnen wil je niets liever dan een fijne plek om te overnachten. Dit zijn onze hoteltips voor Mainz:

★The Apartment Suite (Osteiner Hof)

Ben je met een gezin een weekend in Mainz, dan is een verblijf in een appartement vaak heel prettig. Dit appartement is een absolute aanrader. Dit verblijf is mooi ingericht in een gerenoveerd pand op nog geen 400 meter van de Dom.  Hier boek je The Apartment Suite.

he appartment Suite Travelvibe

★ Hotel Havana

Alhoewel de naam een andere locatie doet vermoeden, staat dit hotel direct aan de Rijn in Mainz. Het hotel is gevestigd in een oud pand dat van binnen volledig is gerenoveerd.  Op de kamers vind je een strakke inrichting en comfortabele bedden. Hier boek je Hotel Havana.

Hotel Havana, Mainz Travelvibe

★ Weinhotel Wasem

Dit hotel ligt op een half uurtje rijden van Mainz, maar het is zo’n top hotel dat we het toch willen noemen. Bovendien is het prima te combineren met een dagje Mainz. Weinhotel Wasem ligt in het mooie plaatsje Ingelheim midden tussen de Duitse wijnranken. Het ligt naast Wasem Kloster, een oud klooster waarin nu een heel goed restaurant is gevestigd.  ‘s Avonds geniet je daar van de beste wijnen van de regio. Hier boek je Weinhotel Wasem.

wasem-kloster-engelthal | travelvibe

Kerst in Mainz

Een van de mooiste periodes van het jaar om naar Mainz te gaan is de Kersperiode. Vanaf 30 november vind je er zes dagen per week vijf verschillende kerstmarkten. Daar vind je typische Mainzer specialiteiten als geroosterde amandelen, kaiserschmarren en gepofte kastanjes. Een andere ‘must see’ is de levensgrote kerststal voor de Gotthard Kapel. Midden op het plein staat een klein dorpje, opgetrokken uit gezellige kersthuisjes van grote wijnvaten. Hier genieten bezoekers rond een knisperend kampvuur van glühwein en warme reibekuchen. De vijf kerstmarkten in Mainz zijn geopend van 30 november t/m 23 december 2017 . Je kunt er van zondag tot donderdag tussen 11:00 en 20:30 uur terecht.  Op vrijdag en zaterdag zijn de markten van 11:00 tot 21:00 uur geopend.  Op Mainz.de vind je meer info.

Kerstmarkt Mainz travelvibe

Heb jij nog Mainz-tips voor ons?