toeristische tips wageningen citytrip veluwe Travelvibe

Geen vakantieplannen? Ga dan eens op reis in je ‘home town’. We verzamelden een paar ideeën om ons ‘eigen’ Wageningen te ontdekken als een toerist. Onze conclusie? Er valt nog genoeg te ‘exploren’. Check deze toeristische tips Wageningen maar eens:

Boek een overnachting om de hoek

In Wageningen kun je logeren in een aardig aantal hotels en diverse B&B’s. Hier slaap je van 4-sterren luxe tot knusse kamer. Zelf hebben we twee voorkeuradresjes:

HOTEL DE WERELD

Hotel De Wereld is al decennia lang beroemd als hotel voor de voorname gasten van de Universiteit van Wageningen. En, sinds 1945 dé locatie waar de capitulatie van de Duitse bezetter een feit werd. Het hotel speelt daarom nog altijd een centrale rol tijdens het Bevrijdingsfestival op 5 mei. Het is een heerlijke plek om te verblijven. De kamers zijn stijlvol ingericht en gelegen met uitzicht op de binnenstad. Beneden is ster-restaurant O Mundo gevestigd en daar is een lunch of diner zeker aan te raden. Je boekt hier een overnachting in een luxe kamer vanaf € 125.

Zin in een luxe diner bij O Mundo?
Reserveer hier een tafel bij Restaurant O Mundo

Overnachttip Wageningen - Hotel de Wereld Wageningen - Travelvibe

Maak een wandeltocht

Wij trokken richting de Zoom en verkenden een stuk van het Klompenpad. Op klompenpaden.nl vind je de mooiste wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Met de route over het Wageningse Engpad (13 km) wandel je langs de bosrand, op de stuwwal, over zandwegen en akkers. Cultuurhistorisch landgebruik, fraaie zichtlijnen en landgoederen bepalen hier de sfeer.

Boswandeling Wageningen Klompenpad
Toeristische tips Wageningen - Klompenpad Wageningse Eng, wandelpad Wageningen

HOTEL DE WAGENINGSCHE BERG

Het startpunt van het Klompenpad is Hotel De Wageningsche Berg. Dit hotel met restaurant is sowieso een mooi vertrekpunt om in de regio te Fietsen en Wandelen. Hier kijk je uit over de Rijn en de Betuwe. Vanuit het hotel volg je de paarse bordjes met een klompje. Onderweg passeer je de Wageningse wijngaard, een bijzondere plek in het bos. Op wageningswijngoed.nl vind je actuele arrangementen en activiteiten.

Lunchen bij Hotel de Wageningsche Berg Wageningen

ZELF GEPLUKT BOEKETJE VOOR THUIS

Even verderop op de Dorskampweg ligt Bloempluktuin De Bosrand. Hier kun je van mei tot nachtvorst een boeket plukken, fruit oogsten, kruiden verzamelen en meedoen met diverse workshops en arrangementen. In de theetuin geniet je van een koffie of thee van vers geplukte kruiden, een taartje of koek en een fantastisch uitzicht over de Wageningse Eng.

Beeldengalerie het Depot Wageningen

Bewonder het museum of de galerie

Wij brachten een bezoek aan Beeldengalerij Het Depot aan de Aboretumlaan. Een culturele highlight waar we zelf nog niet eerder geweest waren. Naast diverse tijdelijke exposities vind je er een permanente tentoonstelling over het menselijke lichaam. Bekijk de bijzondere beeldhouwwerken, bewonder de vormen van lichaamsdelen of verbaas je over gigantische voeten die uit het plafond steken. Dankzij de herkenbare vormen van de beelden is het Depot ook prima geschikt voor een bezoek met kinderen vanaf een jaar of zes. Drink daarna een goede kop koffie in restaurant Linnaeus. Dit restaurant biedt een fijn uitzicht op het achterliggende arboretum ‘De Dreien’. De galerij is gratis toegankelijk, check de openingstijden op de site.

Galerie het Depot in Wageningen

’n Frisse blik door je camera

Met een camera in de hand, kijk je heel anders naar een stad. Je ziet nieuwe dingen. Kijk maar eens naar details in plaats van het grote geheel en wandel nu juist wél langs de plekken waar de toeristen ook stoppen.

Bezoek een onbekend evenement

Zelfs in de kleinste dorpen vindt wel een event plaats. Wij bezochten begin september de jaarlijkse Molenmarkt. Koningsdag in het klein met een rommelmarkt, spelletjes en lokale ondernemers en buurtinitiatieven.
Middelpunt is windkorenmolen De Vlijt. Je koopt hier het hele jaar heerlijke biologische bakmixen (wij tippen: de chocoladekoekjes mix). De molen is op donderdag, vrijdag en zaterdag geopend. Op zaterdag kun je er ook een rondleiding krijgen.

Toerist in eigen stad-tip:

Ook leuk om vrienden van buiten jouw woonplaats uit te nodigen en met hen een wandeling te maken. Dat leert jou meteen weer anders kijken naar de ‘dagelijkse’ dingen. De tussenstops houd je natuurlijk in dat – ook voor jou – nog onbekende koffietentje of café.

Windkorenmolen Molen de Vlijt Wageningen
Bakmix Molen de Vlijt Wageningen
Toeristische tips Wageningen - Kano huren Wageningen - Kanotocht in Wageningen

Verrassend vervoer: Kanoën over de Grift

Een bijzonder vervoermiddel is een goede manier om een stad te leren kennen. Wij kozen voor een kanotocht over de Grift. Ons opstappunt was de kanosteiger aan de Cuneraweg in Rhenen. Eenmaal in de kano gaat er écht een nieuwe wereld open: ruisend riet, watervogels en koeien die je vanaf de aangrenzende weilanden nieuwsgierig aankijken. De weidse uitzichten over het Binnenveld, het landelijk gebied tussen Wageningen, Ede en Veenendaal, maken het idyllische plaatje compleet. Onderweg kun je stoppen voor een lunch op één van de picknickplaatsen langs de route. Deze zijn overigens ook bedoeld voor de fietsers op het aangrenzende fietspad.

dopper, rode dopper, dopper met logo | Travelvibe

Tijdens de kanotocht dronken we water ‘in stijl’ uit onze rode Travelvibe dopper

Kanoen in Wageningen op de Grift

Sunset of sunrise in je eigen stad

Wageningen ligt niet aan het strand, maar heeft een aantal perfecte plekken voor een mooie zonsopkomst of ondergang. Zo ben je op de Wageningse berg gegarandeerd van een mooie uitkijk. Ook op de Grebbedijk, net buiten het centrum, heb je een wijds uitzicht en loop je de zonsondergang zo tegemoet.

Zonsondergang Wageningen Grebbedijk Haven

FOOD & DRINKS

BORREL, BITE & BIERBROUWERIJ ONDER DE LINDEN

Eén van de oudste cafés in Nederland vind je in Wageningen. Café en Bierbrouwerij Onder de Linden (Haagsteeg 16) ligt net even buiten het centrum. Het is een heerlijke plek voor een borrel en een bite. Binnen borrel je in stijl van de jaren ’50 en buiten op het terras of op de fijne veranda. Extraatje is de bierbrouwerij waar Wagenings Blond en Wagenings Tripel wordt gebrouwen.

gezellig borrelen en eten in Wageningen - Travelvibe

Tip voor een avondje uit in Wageningen

In Wageningen vind je een uniek en fijn filmtheater, het Heerenstraattheater. Hier kun je terecht voor kaskrakers en filmhuis-movies. De zalen zijn knus en dankzij de specials en arrangementen heb je hier een complete avond uit.

JUNUSSTRAAT

Op de Markt, rondom de kerk, vind je veel horeca. Zo ook een paar favoriete adresjes van ons, zoals Taste, Drinks & Bites en Diels. Omdat we voor dit artikel de minder bekende plekjes opzochten, tippen we graag de vegetarische eetwinkel The Green Kitchen (Junusstraat 45).

Grieks restaurant Wageningen Junusstraat

De Junusstraat mag je sowieso ook overdag niet missen voor leuke winkeltjes. Koffie & Thee lekkernijen koop je bij Columbus (nr. 27a), Vintage kleding bij Trésor (nr. 35) en stoere kinderkleding bij Broertje & Zusje (nr. 16).

Dit artikel met toeristische tips Wageningen is ook gepubliceerd in Proef Wageningen Magazine, editie 5.

Reis met je hart

Tijdens deze citytrip namen wij het roze hart van ‘De Stichting Reis met je Hart’ mee. Dit om aandacht te vragen voor mensen die door gebrek aan financiële middelen al langere tijd niet van een vakantie kunnen genieten, maar dit wel van harte gegund wordt door hun omgeving. De stichting verzorgt een dagje uit of een vakantie met gelden die opgebracht worden uit giften, schenkingen, erfenissen en steun in natura.

Stichting Reis met je Hart Wageningen

Ook op reis in je eigen stad?

7 Praktische tips voor een geslaagde thuisblijfvakantie:

  1. Boek een overnachting om de hoek
  2. Verken de stad met een camera
  3. Maak een wandeltocht
  4. Bewonder het museum of de galerie
  5. Bezoek een voor jou onbekend event
  6. Kies voor een verrassend vervoermiddel
  7. Geniet van een sunset of sunrise in je eigen stad

Meer info vind je in de blogpost ‘ga eens op reis in je eigen stad’