Het is één van de meest gefotografeerde plekjes in Slovenië en volgens velen één van de mooiste kloven van het land. We hebben het hier over de Tolmin kloof, een diepe kloof waar het intens blauwe water van de Tolminka rivier doorheen stroomt. Het is dan ook bepaald geen onontdekt plekje, maar als je je bezoek aan deze kloof goed timet, heb je deze prachtige kloof toch bijna helemaal voor jezelf. 

De beste tip: ga niet midden op de dag

Een lege Tolmin kloof zul je niet snel aantreffen. Dat geldt zeker in de zomer. Van dagjesmensen tot bomvolle touringcars met toeristen; het stikt hier al snel van de mensen die er een tussenstop maken. Al vroeg in de ochtend wordt het zo druk dat P1, de dichtstbijzijnde parkeerplaats vol staat en je een flink stuk moet lopen vanaf P2, P3 of P4 om de ingang van de Tolmin kloof te bereiken.

Heb je liever geen andere toeristen op je foto, vermijd dan een bezoek op het midden van de dag. Zet je wekker (de kloof gaat om 9 uur open) of ga juist aan het eind van de dag. Wij kozen voor die laatste optie en arriveerden rond half zes bij de kloof. De kloof is in de zomer tot 8 uur geopend. Er was toen alweer volop plek bij P1. Natuurlijk zijn er nog wel wat andere fotografen op dit tijdstip maar het is rustig genoeg om foto’s te maken zonder dat anderen je in de weg zitten.

Check de weersvoorspelling

Het enige nadeel? De kloof ligt in de bergen en daar kun je in de zomer aan het eind van de dag nog wel eens een regenbui verwachten. Wij kregen in elk geval een flinke stortbui over ons heen. Check de weersvoorspellingen dus goed als je besluit aan het eind van de dag te gaan.

Neem je wandelschoenen mee

Heb je wat meer tijd, neem dan zeker je wandelschoenen mee naar de Tolmin kloof. Bij de kloof starten ook een aantal mooie wandelingen. Neem in elk geval de tijd om de ‘berenkop’ te bekijken, een rots in de vorm van een berenkop ingeklemd tussen de rotsen. Deze wandeling duurt ongeveer een kwartiertje. Als je meer tijd hebt, kun je één van de langere wandelingen maken, eentje naar de top van de kloof bijvoorbeeld. De wandelingen zijn goed aangegeven met houten bordjes die je precies vertellen hoe lang de verschillende routes zijn.

Wandelen Tolmin kloof

Is de Tolmin kloof een bezoek waard?

Ons oordeel? De Tolmin kloof, en dan vooral het intens blauwe water wil je écht met eigen ogen gezien hebben. We kunnen je dus zeker aanraden om de Tolmin-kloof op je lijstje te zetten tijdens je rondreis door Slovenië. (Houd er wel rekening mee dat er in de zomer wat minder water in de kloof staat waardoor het iets minder spectaculair kan zijn.)

Je kunt tijdens je bezoek genieten van het geluid van kabbelend water, de koele schaduw van de omliggende rotswanden en de frisse lucht die door de kloof stroomt.  Bovendien zijn er picknickplekjes langs de route waar je evenk unt pauzeren en te midden van de adembenemende natuur kunt genieten van je lunch.

Meer informatie over een bezoek aan de Tolmin Kloof?

De Tolmin-kloof ligt vlak bij het plaatsje Tolmin. Als je vanaf daar de borden volgt, kom je vanzelf uit bij de ingang. Toegang tot de kloof kost in de zomer 10 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen. Hier vind je nog meer informatie over de Tolmin kloof .

Check deze video van de Tolmin kloof: