Food reistips Friesland - Travelvibe

Friesland is één van de provincies waar wij graag zijn. Onze roots liggen hier, maar we komen er vooral om uit te waaien op de eilanden (Vlieland), om te varen of voor een familiebezoekje. Friesland heeft genoeg leuke steden, dorpen en… in 2018 staat Friesland extra in the spotlights met Leeuwarden als dé culturele hoofdstad van Europa. Travelvibe ging deze week voor een voorproefje in de noordelijke provincie en nam deel aan een Friese foodtour door Zuid-West Friesland. In dit travelplog nemen we je mee en delen onze reistips Friesland:

Harlingen – ‘T Havenmantsje

Ambacht en kwaliteit in de haven

Havenmantsje Harlinger haven - Travelvibe
Food tips Friesland havenmantsje Harlingen Friesland - Travelvibe

Op een opvallende, unieke plek in Harlingen, staat het hoogwaardige restaurant & kookstudio ‘t Havenmantsje. Ambacht en kwaliteit staat hier voorop. Onder leiding van chefkok Marco Poldervaart worden de lekkerste gerechten met zo veel mogelijk lokale ingrediënten geserveerd. Hij gebruikt het liefst producten die ‘zo’ uit de Noordzee te pakken zijn. Op tafel laat hij oesters, kokkels, zee-aster, zeekraal en lamsoor zien en proeven. Wat hij niet van het Wad plukt, haalt hij het liefst bij adressen uit de buurt.

eten uit de waddenzee - Travelvibe

Bolsward – Bierbrouwerij Us Heit

Waar Bier en Whisky samengaan

Aan de rand van Bolsward staat Bierbrouwerij Us Heit. Hier wordt jaarlijk 300.000 liter bier gebrouwen door 6 personeelsleden. Us Heit brouwt acht verschillende speciaalbieren, waarbij uitsluitend gebruik wordt gemaakt van natuurlijke ingrediënten. De (inmiddels wat zeldzamere) hop staat zelfs op eigen terrein! Tijdens een rondleiding mét proeverij wordt het proces van bierbrouwen uitgelegd en krijgen we verschillende Us Heit bieren te proeven.

bierproeven Us Heit Bolsward

De bierbrouwer heeft het assortiment inmiddels ook uitgebreid met Frysk Hinder Distellery: goed voor whisky en likeur. Whisky en bier liggen namelijk niet ver bij elkaar vandaan. De single malt whisky wordt gemaakt van 100% mout uit de eigen mouterij. Na het destilleerproces wordt de whisky opgeslagen in verse, eikenhouten vaten uit Frankrijk, Portugal en Spanje. Deze gebruikte wijn-, cognac-, port- of sherryvaten zijn heel belangrijk voor het rijpingsproces. Hierin krijgt de whisky in 3 tot 5 jaar het juiste karakter.

Bierbrouwerij Us Heit - Bolsward
Us Heit Frysk Hynder whisky

Us Heit
Snekerstraat 43, Bolsward

St. Nicolaasga – De Heidepleats

Rustplaats tussen de wijnranken

In Sint Nicolaasga brengen we een bezoek aan De Heidepleats, een statige kop-hals-romp boerderij uit 1884. Hier vind je kaas, wijn en vlees (heerlijke worst) van eigen terrein. De wijngaard rond de boerderij telt zo’n 2.000 druivenstokken; een bijzonder gezicht in het Friese landschap.

Friese Wijnen Heidepleats
wijnbouw friesland
Wijngaard St Nicolaasga Friesland

We wandelen tussen de ranken en lopen om het huis naar de melkveestal. We maken kennis met de modernste melktechniek (wow, heb je ooit een melkrobot gezien?), bekijken de kalfjes en komen terecht in de boerderijwinkel met kaas, worst en wijn. Tijdens de lunch proeven we de smakelijke wijnen. De Heidepleats is overigens ook een B&B en je kunt er volledig tot rust komen voor een retraite.

Heidepleats friesland
Friese melkkoe

De Heidepleats 
Heide 13, Sint Nicolaasga 

Reduzum – Palingvisserij & -rokerij Ale de Jager

En óf palingvissen indrukwekkend is!

Door naar Reduzum (vlakbij Grou) voor een bezoek aan palingvisser Ale de Jager. Hij is één van de 12 palingvissers in Friesland en levert zijn vangst aan zo’n 12 restaurants. Bij aankomst hangen de palingen al te roken in de ton. Ale vertelt vol enthousiasme over zijn werk. Neemt ons mee door zijn werkplaats en… natuurlijk mogen we proeven van de vers gerookte paling! We stappen tot slot nog even aan boord om de vangst te bekijken. Indrukwekkend!

Palingvisserij Ale de Jager
Friese paling
Paling vissen in Friesland
visfuiken friesland

Facts & figures over palingen

Dit klinkt vast niet zo heel spannend, maar ik was oprecht impressed by nature! Want, wist jij dat…
* een paling wordt geboren op 300 meter diepte bij de magische Bermuda triangle?
* vervolgens in een half jaar tijd 6000 km ‘zwemt’ naar de zoete wateren van Noord-Europa?
* een duimdikke paling al 10 jaar oud is?
* een paling van 10 cm doorsnede zo’n 60 tot 70 jaar oud is?
* een paling 100 jaar kan worden?
* palingen na 60 tot 70 jaar weer die 6000 km terug zwemmen naar de Bermuda triangle om zich dáár voort te planten en dan… overlijden?

Palingvisserij Reduzum

Tip: Ale organiseert ook ‘met de palingvisser mee’-arrangementen. Je gaat dan aan boord in een authentieke praam, Ale haalt de fuiken leeg en vertelt alles over zijn vak. Ook kun je kiezen voor een proeverij en borrels of voor een workshop palingroken.

Palingfuiken
Food tips Friesland Palingrokerij

Praamvissen Ale de Jager 
San it Swin 9, Reduzum 

Akkrum – IJsmakerij Boere iis

Smakelijke pitstop ‘en route’

Tussen Akkrum en Terherne ligt de ‘ijsboerderij’ van de familie Veldstra. Van de eigen koeienmelk wordt hier (met Italiaanse grondstoffen, vrij van kunstmatige kleur- en smaakstoffen) Fries roomijs en sorbetijs gemaakt. Favoriete smaken zijn de cookies, vanille en yoghurt bosvruchten. Voor de kinderen is er bubbelgum- en smurfenijs, “maar dan wel op een gezonde fruitbasis”. In de winkel kun je ook terecht voor Friese souvenirs en streekproducten en buiten is genoeg te doen voor de kids.

Boerderijwinkel Friesland
Boere iis Friesland

Boere iis
Jinshuizen 2, Akkrum

Snakkerburen (Leeuwarden) – Doarpstún

Gezellige pluktuin met cultureel randje

Vlakbij Leeuwarden ligt een dorpstuin vol plukbare groenten, fruit en bloemen. Een heerlijke plek waar veel georganiseerd wordt. Van theater tot diner, feesten en concerten. Geen zin om te plukken? De winkel op de tuin verkoopt genoeg. Wij sluiten onze Friese foodtour hier af en mogen proeven van allerlei Friese streekproducten.   Wat een héérlijke dag!

Pluktuin Leeuwarden
Kleine beer bier Lemmer
Leeuwarder bierbrood
Doarpstun Snakkerburen
Foodtours in Friesland - Travelvibe

Meer informatie & Food en reistips Friesland?

Check dan www.friesland.nl!

Nu we er toch zijn: enkele persoonlijke food favourites in Fryslân:

Must taste in Friesland

 Granola van Tante LuusDeze topper heb ik bij toeval ontdekt en.. inderdaad hij is verslavend lekker.
 Whisky Mosterd van Frysk Hyndergeproefd bij Us Heit en… delicious!
Fryske Sukerbôle: Je kunt de provincie niet verlaten, zonder een écht stukje Suikerbrood van een goede (!) bakker geproefd te hebben!

Must foodvisit in Friesland

Picnickers Foodbar in Terherne: Hippe foodbar aan de rand van het Sneekermeer. 
Het Armhuis op Vlieland:
 Klassieke keuken met moderne en internationale invloeden. 
 Het Ambacht in Heereveen:
Duurzaam restaurant van het jaar.