uitjes noord holland

Wist jij dat er net ten noorden van Amsterdam een pareltje van rust, cultuur en natuur op je ligt te wachten? Een plek waar je Nederland kunt zien zoals veel toeristen ons land zien? Met eindeloze weilanden, zwart witte koeien, boerenslootjes, oude boerderijen en kleine dorpjes? Deze plek heet ‘Laag Holland’. De regio ligt zes meter onder zeeniveau, vandaar de naam. Het ligt in Noord-Holland tussen Amsterdam, Zaanstad, Hoorn en Alkmaar.

Travelvibe ging mee op blogweekend en mocht in drie dagen de regio ontdekken. We maakten kennis met de must do’s, de mooie dorpjes, de rijke historie en de culinaire adresjes. Vandaag delen we 8x must do’s in Laag Holland met je:

1.  Bezoek Purmerend

Purmerend is een verassend interessant stadje ten noorden van Amsterdam. Ontdek de stad met een gids van bijvoorbeeld Gilde Purmerend of verken de stad zelf te voet. Eén van de highlights is de koemarkt die vroeger het bruisende hart van de stad vormde. Elke dinsdag verzamelden alle boeren van de regio zich hier om vee te verhandelen met ‘handje klap’. Tegenwoordig is het een gezellig uitgaansplein waar je bij leuke tenten als Brasa en De Stallen perfect kunt eten en borrelen. Ook een tip is de jaarlijks terugkerende Harddraverij. Hierbij racen de paarden tegen elkaar door de straten van Purmerend. Dit festival vindt elk jaar plaats in de zomer en is écht een aanrader.

Koemarkt Purmerend Travelvibe

Op de plek waar vroeger de koemarkt plaatsvond, staat nu alleen nog een enorme koeienfontein.

stadhuis Purmerend travelvibe

Voormalig stadhuis  
Kijk even naar de mooie gevel van het voormalig stadhuis van Purmerend. Tegenwoordig is hier het Purmerends museum gevestigd. Hier kun je meer leren over de historie van de stad en de omliggende polders: Beemster, Wormer en Purmer.

Centrum Purmerend 3 | Travelvibe

Binnenhaven  
Vlak bij het centrum kom je bij deze mooie binnenhaven uit. Het gebied is nog in ontwikkeling, maar langs de haven zie je steeds steeds meer leuke tentjes waar je gezellig kunt borrelen & eten.

2. Ontdek Laag Holland op een SUP

Sinds we zijn gaan suppen in de Friese wouden zijn wij fan. Je ziet veel van je omgeving en je bent ook nog eens lekker sportief bezig. Huur bijvoorbeeld een sup bij IkSupSchermer voor een tocht door Broek in Waterland. Dit dorpje heeft een beschermd dorpsaanzicht. Al suppend over het vlakke water zie je de schitterende houten huizen in pasteltinten voorbijkomen en kom je ook nog langs de Sint-Nicolaaskerk die al in 14e eeuw werd gebouwd. Als je het dorp uit vaart, kun je zo verder de weilanden in. Schitterend!

Suppen Broek in Waterland
Ik sup Schermer travelvibe

Ik SUP Schermer

Ik SUP Schermer biedt zowel privé lessen aan als lessen voor groepen. Tochten vinden plaats in sloten rondom de Eilandspolder, een voormalig eiland tussen de Schermer en de Beemster.

Yvon suppen Broek in Waterland Travelvibe

Lente op een SUP

Hoe mooi is dit? Varen langs de bloesems en houten huisjes van Broek in Waterland…Aanrader!

3. Leer hoe kaas wordt gemaakt

Werk jij je boterhammen met kaas altijd gedachteloos naar binnen, maar zou je best iets meer willen weten over hoe kaas gemaakt wordt? Dan tippen wij je Henri Willig in Katwoude. Hier wordt het proces van kaas maken op een leuke manier uitgelegd. Daarna mag je proeven van alle smaken kazen die op de boerderij worden gemaakt.

Tip: Je kunt hier aardig wat toeristen tegenkomen, dus wij tippen je om vroeg in de ochtend gegaan voor een authentieke ervaring. De boerderij is vanaf 9.00 uur geopend voor bezoek.

Uitleg Henri Willig travelvibe
Henri Willig Koe travelvibe

Kalfjes kijken

Achter op het erf kun je koeien in hun stal bewonderen en als je gelukt hebt, zijn er kalfjes. Leuk uitje met kinderen!

Kaas Henri Willig Travelvibe

Elke kaas zijn eigen kleur

Elke smaak heeft zijn eigen verpakking. Van helder rood & oranje tot diep zwart. De kazen worden op de boerderij zelf geproduceerd, verpakt en geleverd.

4. Ga met een rib-boot op topsnelheid over het Markermeer

Via Loungeklipper kun je ritje met een snelle rib-boot over het Markermeer boeken. Dat is écht een goede tip voor de adrenaline junkies onder ons. Genieten met een grote G als je op volle snelheid door de bochten gaat. Geweldig! Liever een wat kalmere ervaring? Het is met Loungeklipper ook mogelijk het Markermeer te verkennen met een zeilboot.

Rib varen Travelvibe

5. Spot de mooie geveltjes & boetiekjes van Monnickendam

Schattige vissershuisjes, idyllische geveltjes, overal kleine witte bruggetjes; Monnickendam is absoluut één van de leukste stadjes aan het Markermeer. Deze voormalige handelsstad heeft je meer dan genoeg te bieden en het is er een stuk rustiger dan in Volendam. Neem de tijd om de de leuke boetiekjes in de hoofdstraat te spotten of breng een kort bezoek aan het museum in de Speeltoren, het oudste gebouw van Monnickendam.

Waterstad

Monnickendam is een echte waterstad dus overal vind je dit soort schattige bruggetjes.

Geveltje Monnickendam

Geveltjes spotten

Loop even de zijstraatjes in voor de mooiste geveltjes die je je maar kunt bedenken…

Centrum Monnickendam | Travelvibe

6. Boek een fluisterboot bij theetuin Overleek

Laag Holland is een perfecte regio om vanaf het water te ontdekken. Er zijn dan ook volop plekken om bootjes te huren. Eén van de mooiste plekjes is de Theetuin Overleek. Hier huur je al een fluisterbootje voor twee uur voor 45 euro voor vijf personen. Na je tocht op de fluisterboot eet je een heerlijk stuk taart bij de theetuin of je boekt de lunch er gewoon bij. Alles wordt zelfgemaakt in de theetuin dus dat wordt gegarandeerd smullen op de fluisterboot.

Theeschenkerij | Travelvibe

Waterlandtocht

Vanuit de Theetuin zijn verschillende leuke plaatsjes in de regio eenvoudig te bereiken zoals Broek in Waterland, Monnickendam en Zuiderwoude.

Ook kano’s te huur

Sportief type? Het is ook mogelijk één van de kano’s bij de theetuin te huren.

Waterland tocht Travelvibe

7. Toer door de Beemster met een eendje

Elke dertigplusser kent de ‘De Deux Chevaux’ of ‘het Lelijke eendje’ nog wel. Hoe leuk is het dan als je daar jaren later een keer in mag rondtoeren? Het is even wennen met schakelen, maar je hebt de wind in je haar en omdat je eend toch niet echt hard kan, is het een perfecte auto om lekker mee rond te toeren. Zo ontdek je de bloeiende bloembollenvelden (in de lente) en de mooiste dorpjes van Laag Holland, zoals Graft, De Rijp en Broek in Waterland op een superleuke manier.

Je kunt de lelijke eendjes onder andere huren bij Ducktrail (voor groepen vanaf 12 personen.)

Toeren door de Beemster 3 | travelvibe
Toeren door de Beemster met eend 2 travelvibe
Bolleveld roze en wit Beem
Toeren door de Beemster Travelvibe
Wit roze bloembollenvelden Travelvibe

8. Dagje wellness in Fort Beemster

Wat ooit een zo goed als vervallen fort was, is door de huidige eigenaren van Fort Beemster omgetoverd tot één van de meest luxe & wellnessresorts van Nederland. Ontspan in één van de mooie sauna’s of dompel je onder in een oase van rust op het eilandje ‘klein Bali’ met een blotevoetenpad, meditatietuin, warm waterbron, ligweide, strandje & meer.

De toegang tot de Spa & Wellness van Fort Beemster kost je € 27,50. Eventuele behandelingen kun je erbij boeken.

Fort Beemster travelvibe
ngang Fort Resort Beemster travelvibe
Fort Resort Beemster Travelvibe

 Meer bijzondere uitjes in Nederland?

Op deze pagina vind je meer bijzondere uitjes in Nederland Wat dacht je bijvoorbeeld van een Cultureel Weekendje in de Achterhoek of een foodtour door Friesland? Ontdek hier alle tips!

Zelf een weekendje naar Laag Holland?

Op de site van Laag Holland vind je nog veel meer tips, routes en ideeën.

 Meer zien van Laag Holland? Check dan even deze video:

* Wij waren op uitnodiging van Laag Holland in de regio. Ook dan geven wij altijd onze eerlijke mening.