Vakantie Albanië | Travelvibe

“Soms zijn er van die bestemmingen die als een onontdekt pareltje liggen te wachten. Een beetje de Assepoesters van de reiswereld. Bescheiden maar verrassend in alle opzichten. Albanië is zo’n bestemming ”, vertelt Ward van Beek.  Hij en zijn vrouw Marleen gingen op vakantie naar Albanië en werden verrast door de azuurblauwe stranden, de goede keuken én de vriendelijke bevolking. Met Travelvibe delen ze hun ervaringen in dit onondekte Balkan-land.  

Rondreizen is makkelijker dan je denkt

Wij vlogen met Ryanair naar Corfu, sliepen daar één nacht en namen toen ‘s morgens de ferry naar Sarandë aan de Albanese Rivièra. Een boottochtje duurt een half uur tot een uur, afhankelijk van het gekozen type boot. In Sarandë kun je aan de haven je huurauto ophalen, gewoon besteld via het Internet. Dat is typerend voor Albanië: rondreizen is aanzienlijk eenvoudiger en toegankelijker dan je zou denken. Hotels zijn prima via Booking.com te regelen en internet is in veel restaurants en hotels prima beschikbaar.

Livadhi Beach Travelvibe

Kruising tussen Kroatië en Griekenland

Aankomen in Sanadë heeft meteen het voordeel dat je aan het mooiste stukje kust zit: witte stranden, parasols, glashelder water en zeer betaalbaar en goed eten en drinken. Denk aan een kruising tussen Kroatië en Griekenland. De mensen verstaan je niet allemaal even goed, maar dat weerhoudt ze er niet van uitgebreid in gesprek met je te gaan, of te helpen als je even de weg kwijt bent.

Strandterras-Livadhi-Beach

Avontuurlijk wegennet

Dat laatste kan zomaar gebeuren want het wegennet is nog niet helemaal op het gewenste niveau. Sommige wegen zijn slecht, anderen heel smal en in het algemeen zijn verharde wegen in het oosten tamelijk dun gezaaid. We hebben een keer 180 km omgereden om de enige verharde weg in dat gebied te kunnen nemen. De meeste wegen zijn wel weer heerlijk leeg. Tip: pas op voor een nieuwe snelweg in het zuiden. Die stopt gewoon zonder enige aankondiging na 15 heerlijke gladde snelwegkilometers.

Aan benzinestations geen gebrek

Goed nieuws is wél dat het zonder twijfel het land is met de meeste benzinestations per inwoner, per auto en per km weg. Je kúnt gewoon niet zonder benzine komen te staan. Ook wemelt het er van de car washes, maar dat is voor een huurauto misschien wat overdreven. Wij zijn in 10 dagen vanuit het zuiden, via het oosten (en een tweedaags uitstapje naar Ohrid in Macedonië) via Tirana en de kust weer teruggereden naar Sarandë. Tijdens onze rondreis hebben we schitterende landschappen gezien, hele oude cultuur afgewisseld met oostblok-​relikwieën, zoals de talloze kleine bunkertjes verspreid in het hele land.

Rondreis Albanie Travelvibe

Tirana: Niet mooi, wél fascinerend

Tirana is zeker niet de mooiste stad van het land, maar het heeft wel een paar interessante ‘highlights’. De atoomschuilkelder van voormalig dictator Enver Hoxha in Tirana is absoluut een bezoek waard. Tirana ontbeert weliswaar een echt centrum, maar dat is ook weer fascinerend. Dit geldt zeker in de hippe wijk Blloku waar voormalige villa’s van partij-kopstukken zijn veranderd in heel veel hippe restaurantjes, loungebars en terrassen. Heel gezellig. Ook de kabelbaan (Dajti Expres) vanuit Tirana naar de meest naastgelegen berg (Dajti) is een must do.

Djati-Express-Travelvibe
Dajti Expres vanuit Tirana naar de berg (Dajti)

Goedkoop overnachten in Tirana

Hotelovernachtingen in Tirana (en ook in de rest van Albanië) zijn spotgoedkoop en het autorijden is een echte ervaring. In Tirana zou ik je wel aanraden je auto zo snel mogelijk te parkeren in de buurt van je hotel of AirBnb en daar te laten staan zolang je in Tirana bent.

– Highlights Albanië –

Van links naar rechts: De Blue Eye, Livadhi Beach, Gjirokaster, De Hoxa Bunker

Hoogtepunten waren voor ons:

★ De Blue Eye (een ongelofelijke mooie waterbron in de heuvels van Zuid-Albanië).
★ Livadhi Beach (hier woonden we in een heerlijk huisje aan het strand).
★ Unesco Heritage Gjirokastër 
★ De Hoxha bunker in Tirana (toch ook)

Verder zijn het vooral de strandjes, de vis en de verschrikkelijk lieve en gastvrije mensen. Albanië is écht een hele fijne bestemming!

Ook op vakantie naar Albanië?

Je kunt nu nog makkelijker naar Albanië, want Transavia vliegt dit jaar voor het eerst 3x per week van  Amsterdam naar de hoofdstad Tirana. Je kunt ook nog steeds met Ryan Air naar Corfu vliegen en vanaf daar de veerboot naar Albanië nemen.

Andere zonbestemmingen?

Ga jij het liefst naar zonnige bestemmingen? Denk dan ook eens aan een vakantie in Malaga of Valencia.