Vakantie goed voor de gezondheid - Travelvibe

Is een vakantie goed voor je gezondheid? Vakanties worden beschouwd als een bron van geluk en een essentieel ingrediënt voor een goed leven. Daarbij geldt wel dat hoe meer afstand je kunt nemen van je dagelijkse beslommeringen, hoe gezonder een vakantie is. Volgens Jessica de Bloom, organisatie- en arbeidspsycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen, worden vakanties zelfs gezien als middel om volledig te herstellen. 

Ad Vingerhoets, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit van Tilburg, laat wel weten dat “de start van een vakantieperiode voor veel mensen gelijkstaat aan een hoge bloeddruk, slechte slaapkwaliteit, slecht humeur en gebrek aan initiatief, evenals ernstigere lichamelijke symptomen als koorts, migraine of maagklachten.” Vingerhoets lukt aan: “Maar dat je ziek wordt tijdens je vakantie, betekent niet dat een vakantie ongezond is. Het kan juist een reden zijn om wat vaker vrij te nemen. Vrijetijdsziekte is niet ernstig, maar is veelal wel een signaal van te veel stress. Het is goed om jezelf af te vragen hoe het zit met de balans tussen werk en privé.” Naar schatting lijdt zo’n 3 procent van de bevolking aan ‘vrijetijdsziekte’, dit is het ziek worden tijdens de eerste dagen van de vakantie.

“Het belangrijkste voor een gezonde start van je vakantie: maak de omslag van drukte naar ontspanning zo klein mogelijk voor je lichaam”

Reizen verkleint het risico op ziekten

“Toch is een tripje in het binnen- of buitenland wel degelijk gezond. Een vakantie verlaagt de kans op ziek worden en het risico op hart- en vaatziekten, hartaanvallen en vroegtijdig overlijden”, aldus De Bloom. “Vakantie doet onze gezondheid goed vanwege onder meer de rust, het vele buitenzijn en de verlossing van verplichtingen. Bovendien worden mensen gelukkiger van ervaringen dan van materiële aankopen en vervult een vakantie een paar fundamentele behoeftes, zoals autonomie en verbondenheid.”

Voordelen van vakantie op je gezondheid

  • Een vakantie verlaagt de kans op ziek worden.
  • Een vakantie verkleint het risico op hart- en vaatziekten, hartaanvallen en vroegtijdig overlijden.
  • Mensen worden gelukkiger van ervaringen dan van materiële aankopen.
  • Vakantie vervult fundamentele behoeften.
  • Vakantie verlaagt het stressniveau

Lees het volledige artikel op NU.nl

Meer reistrends en onderzoeken op Travelvibe.