Vakantiestress op reis - Travelvibe

Uit onderzoek blijkt de aanstaande zomervakantie en de bijbehorende voorbereidingen voor nogal wat stress te zorgen. Inpakken, vertrekken én reizen naar de vakantiebestemming zijn voor zowel mannen als vrouwen de meest stressvolle onderdelen van de vakantie. Uit het onderzoek komt ook een aantal interessante feitjes van mannen en vrouwen naar boven als het gaat over omgaan met vakantiestress op reis, tijdens en voorafgaand aan de vakantie.

Vakantiestress voor het vliegen

Paklijsten (v) vs inpakhulp (m)

De meeste mannen en vrouwen gaan voor een goede voorbereiding en beginnen op tijd met het inpakken van de koffers. Zowel mannen als vrouwen geven aan hier het liefst twee tot drie dagen voor vertrek mee te beginnen. Het verschil zit in de voorbereidingen;  zo maakt de meerderheid van de vrouwen (52%) een inpaklijst, tegenover een derde van de mannen (33%). Mannen raadplegen daarentegen vaker hun hulptroepen. Zo overlegt 25% van de heren met de partner of reisgenoot wat er mee op reis moet en laat 12% de koffer eerst nog even checken door een ander. Sommige mannen maken het zich er helemaal makkelijk vanaf; zij laten alles door hun partner inpakken (11%). Onder de vrouwen durft maar 1% dit aan haar partner over te laten.

Vrouwen bezorgd over planten

Mannen en vrouwen vinden het belangrijk om thuisblijvers op de hoogte te brengen van hun vertrek en de reisbestemming en dat dit bijdraagt aan hun gevoel van rust. Onder de mannen laat 75% familie en buren weten van huis te zijn, bij vrouwen is dat 79%. Hierbij staat hoog op de prioriteitenlijst dat iemand zorgt voor de planten.  Terwijl 68% van de vrouwen regelt dat iemand de planten verzorgt, zorgt 61% ervoor dat het huis er bewoond uitziet om de kans op inbraak te verminderen.

Vliegen? Huispak, tablet en kalmeringsmiddel

Ook de vliegreis kan de nodige stress veroorzaken. Maar liefst 83% van de vrouwen geeft aan zich goed voor te bereiden om zo comfortabel mogelijk op plaats van bestemming aan te komen. Bij mannen geldt dit voor 72%. Beide geslachten zorgen voor het dragen van een comfortabele outfit en zorgen voor genoeg vermaak. Onder vrouwen zijn kalmerende middelen populairder om de vlucht relaxter door te komen. Bijna 12% van de vrouwen geeft aan kalmerende medicatie mee te nemen voor een prettige vlucht, ten opzichte van 5% van de mannen.
KAYAK.nl hield dit onderzoek onder 1.181 respondenten van 16 jaar en ouder.

Meer over vakantiestress op reis bij mannen en vrouwen?

Lees onze mailwisselingen met Vaders op Reis.

Vakantiestress Column Travelvibe en Vaders op Reis

Ok, er is nu eenmaal een duidelijk verschil tussen mannen en vrouwen. En dat geldt natuurlijk helemaal wanneer het gaat om reizen. Niet alleen de beleving van de trip is anders, ook het traject naar de reis toe leidt een geheel eigen weg in een mannen- en een vrouwenbrein. Het soort reis maakt daarbij geen verschil; Struggles liggen altijd op de loer.
Voor Vaders op Reis (de mannen) en Travelvibe (de vrouwen) aanleiding genoeg om digitaal met elkaar in gesprek te gaan. Samen bespreken zij allerlei onderwerpen die met reizen te maken hebben. Dit keer: Vakantiestress.