verrassend valencia

Barcelona en Madrid zijn de grote Spaanse sterren, maar het kleine broertje Valencia is op dit moment BOOMING! De sinaasappelstad wordt steeds vaker ontdekt door reizigers. En dat is niet gek, met een combinatie van heerlijk weer, strand, cultuur en gastronomie. Hoewel Valencia steeds populairder en groter wordt, is het juist ontzettend leuk dat deze stad wel zijn charmes behoudt en authentiek blijft. Ontdek authentiek en Verrassend Valencia!

Valencia, bakermat van de paella

Bij Spanje wordt vaak aan een heerlijke paella gedacht, maar eigenlijk is het voor veel mensen onbekend dat deze oorspronkelijk uit Valencia komt. Erg leuk aan Valencianen is dat ze heel trouw zijn aan hun familie en bijna wekelijks samen paella eten. Dit wordt gebruikelijk op zondagmiddag gedaan, lang tafelen, wijntje erbij, een zonnetje… Klinkt heerlijk toch?

Wanneer je Valencia bezoekt, is het een aanrader om naar het dorpje El Palmar te gaan. Dit dorpje staat bekend om de paella; de rijst wordt er verbouwd en in dit kleine dorpje van minder dan 800 inwoners zijn meer dan dertig paellarestaurants gevestigd! Smul er van de traditionele ‘Paella Valenciana’ (met kip, konijn en slakken) of de ‘Paella de Marisco’ (met zeevruchten). Laat je maaltijd zakken tijdens een boottochtje over het indrukwekkende Albuferameer, het grootste zoetwatermeer van Spanje.

Albufera boattrip Valencia - Travelvibe
Albufera Nature Valencia - Travelvibe

Valenciaanse materialen & feesten

Enkele highlights in Valencia zijn de Stad van Kunst en Wetenschap (complex met zes moderne gebouwen) en het treinstation Estación del Nort. Misschien minder bekend is dat in beide hotspots veel met het materiaal ‘trencadís’ gewerkt is! Trencadís is een mozaïektechniek en wordt ook bijvoorbeeld gebruikt in het Park Guëll en Casa Batllo in Barcelona. In Valencia vind je bij de ingang van het L’Umbracle, een van de moderne gebouwen, heel veel prachtige trencadís.

In de buurt is trouwens ook het Fallasmuseum gelegen. Las Fallas is een immens groot jaarlijks stadsfestival, waarbij het draait om vuurwerk, verlichte straten, parades en grote kunstwerken op straat. Ook traditionele klederdracht hoort bij het feest. Dames gaan gekleed in prachtige jurken van de mooiste stoffen. Deze stoffen kunnen onder andere bewonderd worden bij het winkeltje Álvaro Moliner.

Fallas in Valencia - Travelvibe

La merienda met horchata en churros

Valencianen (en eigenlijk de meeste Spanjaarden) hebben een speciaal dagritme, dat vooral draait rondom de eetmomenten. ’s Ochtends beginnen zij rustig met een kopje koffie en wat kleins te eten, ‘el desayuno’. Wanneer de maag rond een uur of 10, half 11 begint te rommelen is het tijd voor de ‘almuerzo’. Dit kan een broodje zijn, maar kijk niet gek op wanneer je rond dit tijdstip de Valencianen aan een biertje of glas wijn ziet zitten. ‘La comida’, de lunch, is erg belangrijk en kan soms wel uren duren!

Churros Spain Valencia - Travelvibe

Uitgebreid eten in het weekend

De Valencianen eten warm en vooral in het weekend erg uitgebreid. Rond een uur of 6, 7 begint de zoete trek te komen. Tijdens ‘la merienda’ zijn vooral de bekende churros favoriet (bijvoorbeeld bij El Contraste), maar ook de ‘horchata’. Dit is een melkachtig drankje, maar gemaakt van chufas (een type nootjes). Benieuwd naar het drankje? Je kan de horchata proberen bij de Horchatería Santa Catalina.

Meer lezen over Verrassend Valencia?

Check deze blog met verrassende tips & hot spots in Valencia

De avond afsluiten met een tapa

Tapas Valencia - Travelvibe
Tapas Valencia Travelvibe

Stedentrips

Verrassend Valencia

Geschreven door Joëlle Reket. Zij woont sinds 2014 in Valencia en werkt voor Verrassend Valencia. Deze site biedt online reisgidsen en belevingen op maat. Joëlle is dol op de stad, maar haar absolute favoriet is een fietstocht maken naar het natuurgebied Albufera. “Tussendoor stoppen bij een van de strandjes, een paella eten en daarna afsluiten met een boottochtje over het meer”. Meer info? Check hier de site van Verrassend Valencia.

Joelle van Verrassend Valencia