Vervoer naar en in Berlijn - Travelvibe

Als echte wereldstad leent Berlijn zich perfect voor een citytrip. Je vindt er talloze highlights, maar er heerst ook een hele fijne, creatieve sfeer. De meest bekende bezienswaardigheden zijn de Brandenburger Tor, de Kurfürstendamm, het Kaufhaus des Westens (KaDeWe), de Rijksdag, Unter den Linden, de Alexanderplatz, de tv-toren (Fernsehturm), de resten van de muur, ontelbare ateliers, hippe hotspots en fantastische streetart. Hoe kies je vervoer naar en in Berlijn om al dit leuks te gaan ontdekken?

Reizen naar Berlijn kan op verschillende manier, maar wat veel mensen niet weten is dat je ook binnen de stad heel goed gebruik kunt maken van het Openbaar Vervoer. Daarom zetten we wat handige tips voor je op een rij:

Reizen naar Berlijn

Berlijn highlights - Travelvibe

Vliegen naar Berlijn

Vlieg je naar Berlijn-Tegel (TXL)?

Maak dan gebruik van de busverbindingen tussen het vliegveld en Alexanderplatz (TXL JetExpressBus), Zoologischer Garten station (X9 JetExpressBus) en via lijn 128 en 109. Er zijn geen rechtstreekse verbindingen via de S- of U-Bahn. Het dichtstbijzijnde station is de Kurt-Schumacher-Platz (U6) maar dit is nog wel een paar honderd meter weg.
Bij de uitgang van terminal A, C en E vind je taxistandplaatsen. Een rit van de luchthaven naar het centrum, bijvoorbeeld naar Berlijn Hauptbahnhof, duurt ongeveer 15 tot 20 minuten en kost rond de € 20.

Vlieg je naar Berlijn-Schönefeld (SXF)?

Vanuit deze luchthaven heb je een goede verbinding met de S-Bahn, namelijk S9 en S45. Daarnaast kun je gebruikmaken van acht buslijnen die direct naar vliegveld rijden. Dit zijn de lijnen 163, 164, 171, 734, 735, 736, 741 en 742. Daarnaast is er de snelbus X7.
Bij terminal A kun je een taxi pakken naar het centrum. Een rit van de luchthaven tot Berlijn Hauptbahnhof duurt ongeveer 30 minuten over en ongeveer € 30.

Treinen naar Berlijn

Treinen naar Berlijn Hauptbahnhof

Berljn Hauptbahnhof is het centrale station van Berlijn. Dit is ook het station voor regionale treinen en ICE-treinen. Vanaf Hauptbahnhof kan je de S-bahn (S5, S7 en S75) nemen of de U-Bahn (U5). Er stoppen verschillende bussen aan het station, waarvan een van de belangrijkste verbindingen de TXL-bus is, die tussen het treinstation en luchthaven Tegel rijdt. Aan de noordelijke ingang stoppen bovendien ook 3 tramlijnen (M5, M8 en M10). Vanaf het station wandel je zo naar het centrum.

Treinen naar Berlin Gesundbrunnen

Station Berlijn Gesundbrunnen is een groot treinstation in het noorden van Berlijn. Het is een van de oudste treinstations van Berlijn (1872). Ook op dit station stoppen de ICE hogesnelheidstreinen. Vanuit het centrum van Berlijn bereik je dit station goed met de S-Bahn (S1, S2 en S25). Ook kun je hier de ‘Ringbahn’ pakken, een trein die in twee richtingen in een cirkel rond Berlijn rijdt, namelijk de S41 en S42. Deze lijnen stoppen op Gesundbrunnen. Andere S-Bahnverbindingen vanaf hier zijn de . Er is ook een metrostation van de U8 aanwezig.

Met de auto naar Berlijn

Met de auto naar Berlijn

De afstand van Utrecht naar Berlijn is ongeveer 650 km. Ga je met de auto naar Berlijn? Dan ben je vanaf Utrecht ruim 6 uur onderweg. Vanuit welke richting je ook komt, uiteindelijk eindigen alle snelwegen op de ‘Autobahnring A10’, die rondom Berlijn loopt. Vanaf deze ring lopen er verschillende autosnelwegen zoals de A11, A113 en de A115 naar de stad en naar de binnenring A100.
De autosnelwegen liggen allemaal rondom de stad maar leiden niet rechtstreeks tot het centrum. Andere belangrijke straten gaan echter vanaf de snelwegen tot het centrum. Het is geen probleem om het centrum binnen te rijden, maar de straten kunnen wel wat drukker zijn. Voor het gebied binnen de Autobahnring heb je een milieusticker nodig. Deze kun je op verschillende websites vooraf aanvragen, bijvoorbeeld via duitsemilieusticker.nl Parkeren in de stad kan voor ongeveer € 18 per dag.

 Vervoer in Berlijn

Berlijn wereldstad voor een citytrip - Travelvibe

Openbaar vervoer in Berlijn

Openbaar vervoer in Berlijn

Het openbaar vervoer in Berlijn is enorm. In totaal zijn er 22 tramlijnen, 153 buslijnen en 10 metrolijnen die in totaal een bereik hebben van ongeveer 1000 km². Het gebied is opgesplitst in drie zones, namelijk A, B en C. A en B vormen samen het stadscentrum, C is het gebied rondom Berlijn. In Berlijn kun je gebruik maken van bussen, trams, veerponten, de U-Bahn (metro), de S-Bahn (bovengrondse en snellere metro) en treinen.

Welk ticket voor openbaar vervoer in Berlijn?

  • A-B-C tickets: Een ticket voor de zone AB kost € 2,70, een BC ticket € 3 en een ABC ticket € 3,30. Een dagticket voor AB € 6,90, BC € 7,20 en ABC € 7,40. Het is ook mogelijk om groepskaarten of een abonnement voor een maand af te sluiten.
  • Toeristenpass: Er zijn speciale toeristische tickets, zoals de Berlin WelcomeCard (48u) voor AB € 19,50 en ABC € 21,50.

Fietsen in Berlijn

Fietsen in Berlijn

Fietsen in Berlijn is erg populair. In veel straten heb je fietspaden, vaak zelfs in twee richtingen.

Wil je een fiets huren in Berlijn?

In de stad vind je talloze fietsverhuurders. Een bekende fietsverhuur in Berlijn is Nextbike. Zij bieden fietsen aan voor € 9 per dag. Nextbike heeft ongeveer 50 stations in het centrum, waarvan de meeste zich in de buurt van stations of belangrijke bezienswaardigheden bevinden. Ook bekend is Call a Bike. Een fiets huren kost € 0,08 per minuut en € 15 per dag.

fietsen door Berlijn - Travelvibe

Taxi's in Berlijn

Taxi’s in Berlijn

Taxi’s zijn vrij prijzig in Berlijn: de startprijs is € 3,40 en voor iedere kilometer daarna moeten passagiers ongeveer € 2 bijbetalen.

Wandelen door Berlijn

Te voet door Berlijn

Berlijn kan gemakkelijk wandelend verkennen. Er zijn veel voetpaden en autovrije pleinen. Zeker in het centrum liggen vele bezienswaardigheden op wandelafstand van elkaar. Houd er wel rekening mee dat Berlijn een erg grote stad is en dat het soms toch aan te raden is een stukje met het openbaar vervoer of taxi af te leggen.

Meer over vervoer naar en in Berlijn?

Lees hier meer over vervoersmogelijkheden naar Berlijn en in de stad.
Kijk ook hier voor meer reisinspiratie voor Duitsland