alleen reizende ouder met kind formulieren - Travelvibe

Wist jij dat je als alleen reizende ouder met kind onder de 18 jaar (minderjarig) in de problemen kunt komen op een luchthaven? De marechaussee houdt alleenreizende vaders en moeders met kind scherper in de gaten om kindontvoeringen tegen te gaan. Wil je problemen en vertraging op het vliegveld voorkomen, bereid je goed voor en lees dan even deze tips:

wat moet je weten als alleen reizende ouder met kind? Travelvibe

Formulier reizen met minderjarige

Via de overheid is het formulier ‘toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland’ beschikbaar. Hiermee moet de controle bij de douane makkelijker worden. Het voorkomt dat systemen geraadpleegd moeten worden of dat zelfs de ontbrekende ouder zich moet komen melden. Bij de controle wordt gelet op kinderen van moeders die reizen op hun meisjesnaam, kinderen van gescheiden ouders en kinderen die meereizen met ouders van bijvoorbeeld een vriendje of vriendinnetje.

Meenemen als alleen reizende ouder met kind

Naast het toestemmingsformulier, moet je ook een uittreksel uit de Basisregistratie personen opvragen van het minderjarige kind. In sommige gevallen heb je een uittreksel van het gezagsregister nodig: dit kan worden opgevraagd bij de rechtbank. Ook kan gevraagd worden naar je ouderschapsplan of naar een gerechtelijke uitspraak met betrekking tot het gezag. Ook handig; een persoonlijk toestemmingsbriefje van je partner met daarop een telefoonnummer waarop de andere ouder bereikbaar is, mocht er onduidelijkheid ontstaan.

een ouder met kind op reis - travelvibe

In welke situatie ben je een ‘alleen reizende ouder met kind’?

Er zijn verschillende situaties mogelijk waarin een ouder alleen met een minderjarig kind reist en toestemming nodig is.
Bijvoorbeeld:

  • Ouder met gezamenlijk ouderlijk gezag reist alleen met kind.
  • Ouder zonder ouderlijk gezag reist alleen met kind (op reis met een vriendje/vriendinnetje, sportclub, etc).

Handig om te weten:

  • Wanneer één ouder met alleen het ouderlijk gezag (eenhoofdig) reist met het kind, is geen toestemming nodig, maar wel aanvullende documenten. Dat geldt ook wanneer een ouder is overleden.

Kijk voor alle info over dit onderwerp op Rijksoverheid.nl