Vliegschaamte wat is het - Travelvibe

Laten we voor die paar euro’s vliegtaks in 2021 het vliegtuig ook echt links liggen? Nee, de verwachting is niet dat dit doorslaggevend zal zijn. Maar misschien dat het fenomeen ‘vliegschaamte’ daar meer verandering in gaat brengen…

Wat is Vliegschaamte?

“De schaamte die iemand ervaart als hij of zij gebruikmaakt van een vliegtuig terwijl er minder milieubelastende alternatieven zijn om zich te verplaatsen – vertaling van Zweeds flygskam” (Van Dale)

Vliegschaamte maakt zelfs kans om ‘Woord van het Jaar’ te worden

Flygskam uit Zweden

Vliegschaamte is afkomstig uit Zweden en wordt daar flygskam genoemd. Zo hebben meerdere Zweedse politici en beroemdheden al publiekelijk verklaard dat zij afzien van reizen met het vliegtuig en kiezen de trein als alternatief. Inmiddels loopt er in Zweden zelfs een campagne waarin mensen de belofte doen om het komende jaar niet te reizen met het vliegtuig.

Planeshaming

Het is overigens niet zo dat mensen helemaal niet meer gaan vliegen, maar ze lopen er niet mee te koop. Dit omdat ze zich schamen. Misschien zijn ze bang voor ‘planeshaming‘. Dat is kritiek op social media als je een foto of video plaatst van je vervuilende vliegvakantie.

Wat denk jij…

Gaan we door vliegschaamte straks minder vaak vliegen?

Bron en uitgebreid artikel: NOS

Lees meer blogs over Duurzaam Reizen

Onze taal verkiest ‘-schaamte’ als woord van het jaar 2019

De leden van het Genootschap Onze Taal verkozen ‘-SCHAAMTE’ tot het Onze Taal-woord van het jaar 2019. Dit als woord dat veel gebruikt wordt voor het groeiende ongemak dat we voelen bij milieubelastende keuzes. Ook karakteriseert schaamte heel goed het jaar, dat voor een groot deel in het teken stond van klimaatdiscussies. Maar ook in talig opzicht heeft schaamte een aardige kant: het kan overal achter geplakt worden. Het achtervoegsel wordt bijvoorbeeld gebruikt in de woorden ‘vliegschaamte’, ‘babyschaamte’, ‘bezorgschaamte’ en ‘vleesschaamte’.
bron: NOS