Als Formule 1-fan wil je natuurlijk geen seconde missen van je favoriete sport. Kijk hoe Max Verstappen Lewis Hamilton van het parcours rijdt en vier iedere overwinning. Er is alleen één moment waarop je dreigt de wedstrijd te missen: als je op vakantie bent. Verbinding krijgen met een televisiezender om mee te kijken in het buitenland, lijkt soms nog best ingewikkeld. Gelukkig is er een oplossing.

Waarom kan ik geen Formule 1 kijken in het buitenland?

Iedere Formule 1-fan weet wat voor strijd het steeds is om de rechten om op televisie Formule 1 te mogen uitzenden. Tegenwoordig zijn de rechten bij het Scandinavische Viaplay ondergebracht. Eén probleem: met Viaplay kun je vanuit het buitenland niet kijken. Dat is geblokkeerd. Er is een reden waarom het geblokkeerd is: inderdaad, de auteursrechten.

Houders van een licentie om Formule 1 te mogen uitzenden, mogen maar een beperkt gebied verzorgen. Denk bijvoorbeeld aan Nederland als verzorgingsgebied. Spanje is geen Nederland, dus wordt het daar geblokkeerd. En zo geldt dat nog voor vele andere landen.

VPN voor Formule 1

Wil je vanuit het buitenland kunnen kijken? Gebruik dan een VPN om F1 te kijken. Een VPN is een virtueel privé netwerk, dat ervoor zorgt dat je IP-adres wordt verborgen en de verbinding wordt omgeleid via een server in het buitenland. Daar zit precies de handigheid: door verbinding te maken met een server in het buitenland, lijkt het net alsof je zelf ook in een ander land zit.
In theorie kun je op vakantie in Spanje dus verbinding maken met de Nederlandse televisie. Gebruik een VPN uit Nederland, en het lijkt net alsof je gewoon in Nederland bent. Daardoor kun je meekijken, zoals je anders ook zou doen. Handig, toch?

formula 1

Is een VPN legaal?

Afhankelijk van in welk land je je bevindt, is een VPN legaal. Binnen de meeste landen in de Europese Unie is een VPN gebruiken. In sommige landen, zoals China, hoef je niet te proberen een VPN te gebruiken. Het is daar illegaal en zelfs bijna onmogelijk gemaakt om er een te gebruiken.

Met het gebruiken van een VPN schend je geen auteursrechten en het is niet tegen de wet. In ieder geval ook niet tegen de Nederlandse wet; onder de Nederlandse wet ben je vrij een VPN te gebruiken.

Wat wel aan te raden valt, is om te kijken bij een legale aanbieder, zoals Viaplay of bijvoorbeeld RTL Luxembourg.Daar is de kwaliteit van de stream simpelweg vele malen beter dan bij illegale aanbieders. Bovendien maak je dan gebruik van betrouwbare verbindingen, en heb je niets te maken met de enorme kanonnade aan reclame die je bij illegale aanbieders te zien krijgt.

VPN proberen

Je kunt het best betaalde VPN’s gebruiken. Gratis VPN’s zijn vaak traag en van lage kwaliteit. De verbinding valt vaak weg. Daarnaast betaal je met je privacy, in de vorm van persoonsgegevens en een log van je internetgedrag. Deze gegevens worden doorverkocht aan marketeers. Daar zit je niet echt op te wachten.

Wil je weten of een betaalde VPN voor jou goed werkt? Dan kun je bij veel VPN-aanbieders een proefabonnement afsluiten. Je kunt de dienst dan testen alsof je een betalend lid bent. Bij andere diensten geldt een niet-goed-geld-terug-garantie. Eigenlijk zit je met een VPN dus nergens aan vast.

Door bij verschillende aanbieders gebruik te maken van een proefabonnement, weet je welke aanbieder het best bij je past. En nog een bijkomend voordeel: je hebt een tijdje gratis gekeken.