Vlieland Waddenzee Travelvibe

De Waddenzee is een uniek stuk natuurgebied in de wereld. Tijdens een bezoek aan Vlieland kun je de Waddenzee zelf ervaren. Met deze activiteiten en tips geniet je het hele jaar van de Waddenzee Vlieland:

Ervaar de Waddenzee

Wil je de Waddenzee écht leren kennen? Maak dan een boottrip. Bijvoorbeeld met een snelle rib of een historische zeilklipper.

Zeehondentocht Vlieland

Je bezoek aan Vlieland is niet compleet zonder een zeehondentocht. De Geus, Northern Diver, Ocean King of Bon Bida zijn supersnelle rubberboten (40 mijl p/u) waarmee je de natuur rondom Vlieland gaat ontdekken. De schipper zal proberen om zo dicht mogelijk bij de zeehonden te komen. Kaartverkoop: VVV Vlieland, Primera, de Coupure, fietsverhuur Zeelen, fietsverhuur Houter, Beachy en WestCord hotels.

eten uit de waddenzee - Travelvibe

Proef de Waddenzee

Ben je dol op oesters, mosselen en kokkels? Dan zit je goed op Vlieland. Diverse restaurants serveren gerechten met ingrediënten uit de Waddenzee.

Waddenzee Vlieland

Leuke wad-activiteiten op Vlieland

GPS tocht Vlieland

Een wandeling maken met een extra dimensie? Bij Visit Vlieland kun je een GPS apparaat ophalen en zo op eigen gelegenheid een wandeling maken. Tijdens de wandeling krijg je vragen over de wadden.

Eilandsafari: Verken Vlieland met de Tuk Tuk

Vlieland op een bijzondere manier verkennen, kan met een elektrische tuk tuk. De tuk tuk neemt je mee naar mooie plekjes. Het voertuig is stil, zodat je volop kunt genieten van de vogels, roofvogels, schotse hooglanders, soay schapen, geiten, zeehonden en vergezichten. De gids vertelt je tijdens de 1,5 uur durende trip alles over dit stuk Werelderfgoed.

Paardrijden op het strand

Voor de liefhebber is dit een must-do. Er zijn paardrijtochten langs het wad en door de natuur. Meer informatie via de twee maneges op het eiland: Stal Edda (IJslanders) en Manege De Seeruyter.

Paardrijden Vlieland

Wellness uit het wad

Laat je tijdens het verblijf verwennen met een gezichts- of lichaamsbehandeling met ingredienten uit de zee, zoals bijvoorbeeld algen. Vlieland telt maar liefst drie wellness-salons.

Vuurtorenview over de Waddenzee & Vlieland

Vanaf de vuurtoren op de Vuurboetsduin heb je een mooi uitzicht over het dorp, de Noordzee én de Waddenzee. Bij helder weer spot je Texel,  Terschelling en de Friese en Noord-Hollandse kust!

Vuurtoren Vlieland Waddenzee - Travelvibe

Met de Vliehors Expres naar de Sahara van het noorden

Als je op Vlieland bent, mag een bezoek aan de Vliehors niet ontbreken. De Vliehors is een uitgestrekte zandvlakte op de westpunt van Vlieland, een uniek stukje natuur. Je vindt er een drenkelingenhuisje (met juttersmuseum!). Het vervoer met de Vliehors Expres is al even spectaculair; je gaat met een grote truck in volle snelheid over het strand. Onderweg zorgt de accordeonspeler voor wat vertier.

Travelplog Vlieland - Travelvibe
Landschap Vlieland - Travelvibe

Take care!

Vlieland is qua natuur een dynamisch eiland. De wind en stuivend zand zorgen hier voor een continu wisselend landschap. Pak je de fiets van het dorp naar het Posthuys, dan kom je allerlei natuurgebieden tegen.
Het eiland wordt beheerd door Staatsbosbeheer om te zorgen dat de natuur niet wordt aangetast. Een gebied als de Kroon’s Polders is bijvoorbeeld niet toegankelijk voor publiek. Hier leven veel vogels en groeien bijzondere planten, waaronder zeldzame orchideeën(!).
Tip: Via een wandelpaadje om het gebied en met speciale excursies kun je het gebied wel wat beter ontdekken.

Waddenzee Vlieland - Travelvibe

Natuurlijk, de Waddenzee

Al vanaf de veerboot kun je bij laag water de zeehonden zien zonnen op de Richel. De Richel is een zandplaat die van groot belang is als broedgebied van o.a. de bontbekplevier, strandplevier en dwergstern. Ook is het één van de belangrijkste rustgebieden van de grijze zeehond in de Waddenzee.
De Waddenzee is een belangrijke voedselbron voor (trek)vogels. Het ondiepe water en de uitgestrekte zandplaten zitten vol voedsel, zoals visjes, garnalen, schelpdieren en slakjes.

fietsen op Vlieland

Autovrij!

Op Vlieland zit je goed voor rust. Het eiland is namelijk niet alleen het dunstbevolkte gebied van Nederland, het is er ook vrijwel autovrij. Met de fiets en wandelend ontdek je gemakkelijk het eiland. En is het nu echt heel slecht weer? Dan rijdt er ook altijd nog een bus over het eiland.

Ook in de winter naar Waddenzee Vlieland!

Ik ben enorm fan van Vlieland en het maakt me niet uit in welk seizoen ik er ben. Zelfs hartje winter is het een heerlijk eiland om uit te waaien.

Vorig jaar bracht ik er de jaarwisseling door. Benieuwd hoe het eiland dan is? Ik maakte er dit fotoverslag van!

vlieland in de winter