wandelen in de algarve

Veel Nederlanders komen naar de Algarve voor de zon, de prachtige stranden en de vriendelijke bevolking. Maar wist je dat je in het voor- en najaar kunt genieten van een hele andere kant van deze meest zuidelijke regio van Portugal? Dan kun je er de prachtigste hikes maken langs de grillige kustlijn of mooie wandelingen maken door de kurkbossen. Travelvibe ging op uitnodiging van Visit Portugal 5 dagen wandelen in de Algarve. In dit reisverslag ontdek je waarom het hier in deze tijd van het jaar zo perfect wandelen is.

Dag 1: Schiphol – Olhão

In de vroege ochtend vliegen we in iets meer dan drie uur van Schiphol naar Faro. Vanaf de luchthaven rijden we door naar het Real Marina hotel in Olhão, onze accommodatie voor de komende twee dagen. Dit superfijne 5-sterren hotel ligt geeft je een direct uitzicht over het Ria Formosa National Park een kustgebied van ruim 20.000 hectare en één van de mooiste natuurparken van Portugal. Ook het stadje Olhão bevalt ons direct. Het is een authentiek Portugees stadje vol geschiedenis en cultuur.

Real Marina Hotel - Olhao
Dit zal toch je uitzicht zijn op een mooie dag in november!
Het stoomtreintje richting Café Barril

Lunchen in Pedras del Rei

We rijden door naar onze lunchlocatie vlak bij Pedras del Rei, een mooi vakantieresort vlak bij de kust. Vanaf daar nemen we een mini-stoomtreintje door het kweldergebied naar Cafe Barril, een heel fijn restaurant en terras waar je onder het genot van een lekker visje en een wijntje uitkijkt op het natuurgebied Ria Formosa. Dit café is overigens ook een goed startpunt om het natuurpark Ria Formosa te ontdekken.

strand pedras del rei
Het strand bij café Barril
Perfecte plek voor een lunch in de zon!

Op ontdekkingstocht door Tavira

Het charmante stadje Tavira ligt vlak bij onze lunchlocatie en is absoluut een bezoekje waard. Samen met een gids van Tavira Walking Tours gaan we er op ontdekkingstocht. We leren dat de tonijnindustrie hier ooit floreerde, deze plek eeuwenlang in handen was van de Moren en dat het plaatsje bekend staat om zijn vele kerken.  Tegenwoordig zijn er overigens ook volop leuke shops en barretjes te ontdekken. Kortom, voor een wandeling in de late middag moet je hier zijn. We sluiten ons rondje door Tavira af in één van de vele Port-winkeltjes. Proost!

Tavira is bekend om zijn vele kerken. In totaal 36!
Ook in het najaar volop bloeiende bloemen in Tavira.

Dag 2: Wandelen langs de Kurkbomen rond Barranco do Velho

Vandaag gaan we voor het eerst het binnenland van de Algarve in. We vertrekken naar het dorpje Barranco do Velho. Daar ontmoeten we in een klein koffiebarretje onze gids Joäo van Proactivetur Hij vertelt ons dat het binnenland hier te maken heeft met een dalende populatie. De jongeren trekken naar de kust om te werken in het toerisme en de ouderen blijven achter. Door wandelroutes aan te leggen en kleinschalige accommodaties en restaurants op te zetten, wordt geprobeerd het binnenland aantrekkelijker te maken voor wandelaars en eco-toeristen.

Wandelen door de kurkbossen
Als de kurkboom ongeveer 30 jaar oud is, kan de bast gebruikt worden.

Wandelen over de GR13

Wij wandelen met Joäo een deel van de Via Algarviana Great Route (GR13). De tocht leidt ons door één van de vele  kurkbossen in dit gebied. Kurk wordt veel gebruikt in de Algarve. Er wordt van alles van gemaakt van flessenkurken tot vloeren en schoenen. De Portugese regering doet er alles aan om deze bossen zo veel mogelijk te behouden. Kurk is namelijk 100% duurzaam en er zijn unieke en flora & fauna te vinden in deze bossen. Zo vind je hier bijvoorbeeld lynxen en allerlei bijzondere vogelsoorten. Wij spotten geen bijzondere dieren, maar we genieten wel van de mooie vergezichten en de serene rust.

Prima uitgezette routes
Op een heldere dag kun je vanaf hier de zee zien.

Dag 3: Wandelen in de heuvels bij Monchique

Starten op de berg Foia

Vandaag gaan we met onze gids Diana van Portugal4U wandelen in de heuvels bij Monchique. Dit Portugese bergdorp staat bekend om zijn thermische baden maar ook om zijn idyllische kleine straatjes, witgepleisterde huisjes en de mooie uitzichten op de heuvels. We starten boven op de berg Foia, de hoogste berg in de Algarve. Vanaf daar lopen we naar beneden voor één van de mooiste wandelingen in de Algarve. 

Veel variatie in het landschap

De vergezichten onderweg zijn steeds wisselend want de variatie in het landschap is enorm. Zien we bovenaan de berg nog vooral rotsen en struikgewas; iets lager komen we terecht tussen eucalyptus- en kurkbomen. Aan het eind van onze wandeling zien we de daken van Monchique opdoemen tussen de bladeren. Ook in het stadje zelf is het heerlijk rondslenteren. Na een lunch waar we nog even proeven van de lokaal gestookte Medronho  (een sterke likeur gemaakt van de vruchten van de aardbeiboom) rijden we door naar het zuidwesten van de Algarve. Op naar Aljezur!

de kleuren van Monchique
Medronho de beroemde likeur van de Algarve

Ruige kust bij Aljezur

Het verschil tussen de kust en het binnenland van de Algarve is opvallend. Is het binnenland rustig en liefelijk; hier aan de kust is het landschap een stuk ruiger.  Toch ben ik direct enorm onder de indruk van de ruige schoonheid van dit gebied. Het dorpje Monte Clérigo, een klein surfersdorp vlak bij het stadje Aljezur is het startpunt van onze wandeling. Wij wandelen vanaf daar over de Fishermen’s trail naar Ribat de Arrifana, een oude vesting uit de Moorse tijd.

De wandeling langs hoge kliffen, verlaten stranden en de ruige vegetatie in deze streek, maken dit voor mij tot één van de mooiste wandelingen in de Algarve. Daarna rijden we door naar Sagres, een stadje vlak bij de Cabo de São Vicente, het meest zuidwestelijke puntje van Europa. Daar checken we in, in Memmo Baleira, een heerlijk design hotel direct aan zee.

De ruige kustlijn bij Aljezur

Dag 4:  Wandelen van Praia da Luz naar Salema

Vandaag staat er een wandeling van zo’n 12 kilometer op het programma. We hiken vandaag van Praia da Luz, een Portugees vissersdorp naar het dorpje Salema. Ook deze route is onderdeel van de Fisherman’s trail. Deze route is onlangs uitgeroepen tot één van de mooiste kustroutes ter wereld. Onderweg kom je langs mooie stranden, heb je een geweldig uitzicht op een diepblauwe oceaan en wandel je door kleine vissersdorpjes met witgepleisterde huisjes.

Fisherman's trail bij Praia da Luz
Vlak bij Salema

Na een lunch in Don Sebastiao, een uitstekende Portugees restaurant in de historisch stad Lagos, rijden we terug naar Sagres. De activiteit die we nu gaan doen, heeft niets met wandelen in de Algarve te maken.  Ik verheug me er wel enorm op want we gaan walvissen en dolfijnen spotten.

Dwerg vinvissen in sight

We varen met de snelle boot van Mar llimitado een flink stuk de oceaan op. Op de achtergrond zien we de kust steeds verder uit beeld verdwijnen. Net op het moment dat we denken dat we de kustlijn van Afrika in beeld krijgen :-), hebben we geluk en zien we een groep dwerg vinvissen. De opwinding aan boord is groot als we een moeder en haar jong meerdere keren omhoog zien komen en weg zien duiken. We zien helaas geen dolfijnen op deze trip, maar de ontmoeting met de walvissen was onvergetelijk! Na ongeveer anderhalf uur zijn we weer terug in de haven van Sagres.

Dag 5: Van Faro naar Schiphol

We vertrekken vandaag naar Faro, de laatste bestemming van onze wandelreis door de Algarve. In de binnenstad van Faro vind je charmante oude gebouwen, kleine steegjes en interessante musea. We maken een laatste wandeling door de ‘vila adentro,’ het oude gedeelte van de stad. Een wandeling door dit oude stadsdeel is absoluut de moeite waard.

We sluiten af met een fijne kop koffie op het terras van hotel Faro. Dit dakterras, met een heerlijk uitzicht op binnenstad is een perfecte plek om onze vijfdaagse wandelreis door de Algarve af te sluiten.

Zelf wandelen in de Algarve?

Travelvibe reisde op uitnodiging van Visit Portugal af naar de Algarve. Op Visit Portugal en op de site van Visit Algarve vind je nog veel meer tips & handige informatie over deze regio.

Liever een stedentrip naar Portugal?
Ben jij niet zo’n wandelaar en ga je liever op een stedentrip? Portugal heeft je superleuke steden te bieden. Maak bijvoorbeeld een trip naar Lissabon of ontdek de mooiste plekken van Porto.

*Travelvibe reisde op uitnodiging van Visit Portugal af naar de Algarve. Ook dan geven wij altijd onze eerlijke mening over een bestemming.