nano-vakantie micro-avontuur - Travelvibe

Een nano-vakantie of micro-avontuur is een zeer korte vakantie. Dat kan dicht bij huis zijn, maar ook door er even moeite voor te doen. Denk aan een theateravond met hotelovernachting en een stadsbezoek. Maar ook twee dagen naar een kuuroord, een culinair themaweekend of een minicruise naar Engeland.

Nano vakanties worden steeds populairder. De ene mini-vakantie breng je door met een vriendin, de ander met een kind, je partner of met ouders. Al deze doelgroepen vragen om een andere uitje.

Goede Nano vakantiebestemmingen in Nederland:

1. Noord-Limburg
2. Gelderland: bijvoorbeeld de Veluwe en de Achterhoek
3. Friesland: bijvoorbeeld een weekendje in de Friese Wouden of deze Friese foodtour
4. Zeeland, bijvoorbeeld een weekendje Zeeland

Travelvibe Friese Wouden

Nano vakantietrends en micro-avontuur

NBTC NIPO meldde begin 2018 dat er nog meer korte vakanties worden ondernomen en we vaker op pad gaan. Van de vakanties in 2017 ging het bij 56% om een kort verblijf (2 tot 7 dagen). Bij 44% van de vakanties om een langer verblijf (8 dagen of meer). Volgens het onderzoeksbureau zijn de ultrakorte trips in opmars, waarbij een bezoek aan een theatervoorstelling of spa wordt gecombineerd met een hotelovernachting. Hierop wordt dan ook steeds vaker ingespeeld door hotels, veilingen en dealsites.

Tijdens de Vakantiebeurs 2019 werd de zeer korte trip wederom genoemd, maar nu als micro-avontuur. Reistrendwatcher Tessa aan de Stegge: “Het beeld dat vakantie altijd in het buitenland moet plaatsvinden, is voorgoed passé. Salaris besteden we aan ervaringen in plaats van spullen is een manier van leven geworden, maar het budget of het aantal vakantiedagen is niet altijd toereikend. Ook willen we het gedoe van reizen zoals de veiligheidsmaatregelen op luchthavens niet altijd ondergaan. We worden daardoor inventiever en ondernemen microavonturen dichtbij huis om toch te ontsnappen uit het dagelijks leven en de drukte. Een korte roadtrip of campingtrip in eigen land of net over de grens, een nachtje weg in een luxehotel of Tiny House, sterrenkijken in je eigen tuin of een meerdaags festival. Ook lummelen is terug van weggeweest: simpelweg niets doen op een eenvoudige plek zonder afleiding”.

Populaire thema’s voor een micro-avontuur:

 1. Wellness
 2. Culinair
 3. Cultuur
 4. Uitwaaien & natuur
 5. Shoppen
Is Noordwijk het beste strand van Nederland? Travelvibe

 Het voordeel van nano-vakanties:

 • makkelijk te organiseren qua tijd
 • voor elk budget, maar kan al heel voordelig
 • veelal op korte afstand
 • voor elke doelgroep
 • kan vaker in het jaar
 • eenvoudig te boeken
 • veilig

Origineel overnachten tijdens een nano-vakantie of micro-avontuur?

 1. Op het strand
 2. Op het water
 3. In het bos
 4. Slapen in een designhotel
 5. Slapen in een industrieel hotel
Nano-vakantie als reistrend- travelvibe