Doen en zien in Porto - Travelvibe

Yes, ik word wakker in Porto en kan niet wachten om de stad te leren kennen! Porto is voor het derde jaar verkozen tot ‘European Best Destination’, dus er moet genoeg te bewonderen zijn. Ik heb me al een beetje voorbereid en dit wil ik komende dagen in elk geval doen en zien in Porto: 

1. Ponte Dom Luis 1

Hier kun je niet omheen… de Ponte Dom Luís I. Eén van de mooiste bruggen over de rivier de Duoro. De brug – vernoemd naar de koning ‘Lodewijk I’- en ontworpen door ‘Teófilo Seyrig’, een medewerker van ‘Gustave Eiffel’. Het uitzicht moet er fantastisch zijn en iets verderop kunnen we ook een kopie van deze brug bewonderen. De ‘Ponte Maria Pia’, deze is gebouwd door Gustave Eiffel.

Dom Luis 1 Porto - Travelvibe

2. Livraria Lello & Irmão

Eén van de mooiste boekwinkels ter wereld staat in Porto. Aan de buitenkant van ‘Livraria Lello & Irmão’ een neogotische gevel, binnen een indrukwekkend art-deco interieur met monumentale trap.

Bekendste boekwinkel in Porto is Livraria Lello & Irmão

3. Azulejos

De Portugese tegels, Azulejos, vind je op gevels en bouwwerken in de stad. In elk geval wil ik ze bewonderen in de hal van het station São Bento en Capela das Almas. In de stationshal zijn alle muren versierd met de blauwwitte Portugese tegels. Op de azulejos staan noord-Portugese taferelen en oorlogen. Ook Capela das Almas is volledig bedekt met Portugese tegeltjes, bijna 16.000 stuks!  De afbeeldingen vertellen het verhaal van de heilige Franciscus van Assisi en de heilige Catharina.

Station Porto Azulejos

4. Port proeven in een Portwijnhuis

Aan de overkant van de Douro ligt Vila Nova de Gaia. Hier zijn meer dan 50 (!) portkelders te vinden. Minstens één porthuis met rondleiding en proeverij staat op het programma. De bekendste merken zijn Barros, Calem, Ferreira, Graham’s port, Krohn’s, Ramos Pinto, Sandeman en Taylor’s. Met grote letters worden de huizen aangeduid, dus die kelders vinden we wel.

Port proeven in Porto een must

5. Fietsen door Porto

Een favo activiteit in een onbekende stad… Fietsen! Ook dit keer heb ik vooraf een fietstocht geboekt. Met deze highlights tour leren we in 3 uur de stad een beetje kennen en daar hebben we de rest van ons verblijf nog profijt van. De gids neemt ons mee naar bekende en minder bekende bezienswaardigheden van Porto. Onderweg passeren we o.a. de Kathedraal, de Bolhao markt, het Majestic Café, de Clerigos Toren, de Miragaia Wijk, het Ribeira District, Av. Aliados, het S. Bento trein station en D. Luis I Brug. Het wordt een easy ritje, want we fietsen alleen maar bergafwaarts…

Porto verkennen met de fiets - Travelvibe

Ook op de ‘doen en zien in Porto’ lijst’:

  • Casa de Musica van Rem Koolhaas bewonderen
  • Een boottrip in een ‘rabelo‘
  • Een typische Francesinha-sandwich proeven
  • Een tramritje maken
  • De Bolhao markt bezoeken

Heb jij nog tips wat we moeten doen en zien in Porto? Laat het ons weten!

Foto’s: visitportoandnorth