Begin jij alweer zin te krijgen in je volgende wintersport trip? Dan is het hoog tijd om de Duitse wintersporttermen weer een beetje in je hoofd te krijgen. We beginnen met de uitleg van het woord ‘Kaiserwetter’. Een beetje wintersporter weet natuurlijk allang wat dat betekent, maar weet je ook waar de term vandaan komt?

Wat is Kaiserwetter?

Voor de minder ervaren wintersporters leggen we graag nog een keer uit wat ‘Kaiserwetter’ precies is. Het is zo’n dag in de bergen dat alles helemaal klopt. De zon schijnt de hele dag; er is geen wolkje aan de lucht en de temperatuur is comfortabel. Met comfortabel bedoelen we dan dat je geen bevriezingsverschijnselen krijgt in de lift, maar ook geen last hebt van pap sneeuw. Weer voor een top ski-dag dus!

Het allermooist is Kaiserwetter als het de dag ervoor flink gesneeuwd heeft waardoor je op de pistes extra fijn kunt skiën en je kunt genieten van de sneeuw in de bomen tijdens je tripje met de lift omhoog.

wat is kaiserwetter
Kaiserwetter in Mittersill (Tirol)

Waar komt het woord ‘Kaiserwetter’ vandaan?

De letterlijke betekenis van het woord is: weer dat geschikt is voor een keizer. De term vindt zijn oorsprong waarschijnlijk in Oostenrijk. Keizer Frans Josef vierde zijn verjaardag op 18 augustus en volgens de overlevering was het op zijn verjaardag altijd extreem zonnig.

Er wordt ook wel gezegd dat de term uit Duitsland komt. Volgens de Duitse geschiedenisboekjes was het weer altijd geweldig op elk evenement waar de Duitse keizer Kaiser Wilhelm II aanwezig was.

Waar heb je het meeste kans op ‘Kaiserwetter’?

Waar ‘Kaiserwetter’ het meest voorkomt, valt moeilijk te zeggen. In het algemeen kunnen we wel zeggen dat je aan de zuidkant van de Alpen iets meer kans hebt op een zonnige dag. Wij tippen je dan een tripje naar het Italiaanse Zuid-Tirol. De regio claimt dat daar 300 dagen per jaar de zon schijnt. Boeken die trip dus. En neem je zonnebril mee!