Weekend Bordeaux flydrive wijnreis - Travelvibe

Hoe leuk is het om even een weekend weg te zijn en dan het gevoel te hebben dat je een week bent weg geweest? Anja deed het en reisde af naar West-Frankrijk voor een weekend Bordeaux, Cognac én Bergerac. Met het vliegtuig vanaf Rotterdam sta je in 1,5 uur op de kleine luchthaven van Bergerac. Daar stond de huurauto klaar voor een mini fly-drive.

“Onze eerste bestemming was Bordeaux, dé shopping, wijn- en havenstad van Frankrijk. Natuurlijk niet via de tolweg. We tourden over de knusse binnendoor weggetjes naar deze prachtige stad en zagen zo nu en dan de rivier de Dordogne. Bij het zien van Chai Au Quai trapten we direct op de rem. Bij deze prachtige wijnkelder aan de oever van de Dordogne, worden eigenwijze blends samengesteld. De Schotse Matthew gaf ons een enthousiaste rondleiding en liet ons van de fijne wijnen proeven.

De afwisseling van wijnhuizen, kastelen, de Dordogne en de zee maakt het enorm leuk om een weekend in Bordeaux, Cognac én Bergerac rond te touren

flydrive Bordeaux Travelvibe

Fietsvriendelijk Bordeaux

We vervolgden onze toeristische route naar ons hotel aan de rand van Bordeaux. Wel zo makkelijk qua parkeren en met de ultramoderne lichttramrail sta je in no-time in het hartje van de stad. We verbleven hier maar één nachtje, maar genoeg om even aan deze hippe studentenstad te snuffelen. De afgelopen twintig jaar is de stad flink gerenoveerd. Het centrum van Bordeaux is fietsvriendelijk gemaakt. Kies je voor een weekend Bordeaux en wil je de stad goed verkennen op de fiets? Maak dan gebruik van VCub. Met deze handige fietsservice en app kun je voor € 5 een paar uur fietsen.

Wij bezochten de imposante kathedraal met het prachtige plein met leuke terrasjes en liepen richting de Boulevard. We belandden op Place Fernand Lafargue, een plein vol met hippe eettentjes en wijnbars. Hier heb je alle keus; van sushi tot typisch Franse bistro. Wij kozen voor de bistro, genoten van een heerlijke entrecote en – uiteraard- een goed glas Bordeaux-wijn.

Bordeaux wijnreis - Travelvibe

Vis eten in Le Verdon sur Mer

De volgende morgen vervolgden wij onze trip en koersten richting Cognac. Helaas hadden we geen tijd om themapark La Cité du Vin, het “Guggenheim van de wijn”, te bezoeken. Wij kozen voor een route langs de Atlantische kust. We bezochten surfspot Lacanau Ocean voor een espresso en een blik op de stoere golfsurfers. Voor de lunch rijden we naar Le Verdon sur Mer. Een havenplaatsje aan de oever van de brede monding van de Gironde waar we de veerboot zouden nemen naar Rayon. Niet alleen een prachtige route, maar Le Verdon is een must visit vanwege de heerlijke visrestaurantjes. Volgens de kenners waren de oesters zalig! Ik genoot van een heerlijk baarsje.

vis eten in Le Verdon - Travelvibe

Hennesy in Cognac

We zijn inmiddels aangekomen in het departement Charente en rijden richting het Middeleeuwse plaatsje Cognac. De omgeving staat vol met druiven die voor dit gelijknamige goedje worden gemaakt. Mij is een cognac te sterk, daarom proefde ik een heerlijk zoete Pinau de Charente. Liefhebber of niet; een bezoek aan Hennesy Cognac, één van de grootste Cognac-producenten ter wereld, moet zeker bovenaan je lijstje staan. We kregen er een superleuke rondleiding, inclusief een korte boottocht en proeverij.

Bezoek Hennesy Cognac - Travelvibe

Mooiste plaatsje van de Dordogne? Brantôme!

We reden weer terug richting Bergerac. Onderweg passeerden we gezellige Franse dorpjes, zoals het prachtige plaatsje Brantôme. Dit leuke stadje ligt op een eiland en is één van de mooiste plaatsjes in de Dordogne. Leuke winkeltjes en heerlijke terrassen nodigen uit voor een uitgebreid bezoek. Wij rijden door naar ons laatste overnachtingsadres in een heus Chateau. Met een heerlijke bruisend aperitief op de binnenplaats voelde ik me even een kasteelvrouw.

Bordeaux chateau Travelvibe

Middeleeuwse vakwerkhuizen in Bergerac

De volgende ochtend maakten we een wandelingetje in Bergerac. Dit plaatsje – waar we uiteraard de beroemde Cyrano de Bergerac troffen – bleek een onverwacht pareltje. Traditionele vakwerkhuizen, leuke restaurantjes en kronkelige straatjes”.

Bordeaux weekend Travelvibe

Praktische informatie voor een weekend Bordeaux, Cognac en Bergerac:

Vliegen: Aéroport Bergerac Dordogne Périgord ligt ongeveer 3,5 km ten zuiden van Bergerac.
Let op: op de luchthaven is paspoortcontrole, dus vergeet niet om je paspoort of ID bewijs mee te nemen. Vanaf Rotterdam vlieg je in 1,5 uur naar Bergerac.
Trein: Liever een groen alternatief? De TGV brengt je (via Parijs) in 6 uur en 45 minuten naar Bordeaux.

Tips voor een overnachting:
Bordeaux: Campanile Bordeaux Gare Saint Jean
Cognac: Domaine de Breuill
Bergerac/Mouleydier: Chateau les Merles

zwembad Bordeaux Travelvibe

Anja Bos is eigenaresse van True Places Travel. Anja stelt bijzondere reisconcepten samen, afgestemd op de wensen en eisen van haar klanten. “Mijn specialisaties zijn maatwerk rondreizen naar de mooiste plekken in de wereld en bijzondere lustrumreizen voor jaarclubs en families. Ik ben aangesloten bij Face2Face Travel en maakte deze reis voor het 10-jarig jubileum van deze organisatie”.

Anja Bos blogt voor Travelvibe