Europese wijntrip of wijnreis, de wijnfeesten in Tsjechië - Travelvibe

Ook al zitten wij nog in zomerse sferen, in Tsjechië wordt al reikhalzend uitgekeken naar de herfst. Dit seizoen staat in het teken van de wijnoogst én de wijnfestivals! Tijdens deze festiviteiten worden de eerste wijnen van de oogst van vorig jaar geproefd en zijn er uitbundige culturele programma’s vol muziek, dans, folklore en amusement voor het hele gezin. Dit zijn de zes populairste wijnfeesten in Tsjechië:

wine celebrations Tsjechie

10 en 11 september 2016

1.    Wijnfeesten én folkore in Moravisch Slowakije

De Slovak Wijnfeesten vinden in september plaats in het stadje Uherské Hradiště. Meer dan zestig steden en dorpen van de hele regio Moravisch Slowakije (Slovácko) nemen deel aan de representatieve volksfeesten. Denk aan klederdracht, folkloregroepen, volkskapellen en jaarmarkten met handwerk.
Tip: Tijdens dit wijnfeest zijn monumenten in de stad en in de omgeving gratis te bezoeken.

16 t/m 18 september 2016

2.   Historische wijnfeesten in Znojmo

Een daverend feest met riddertoernooien, een historische markt, handwerk demonstraties, legerplaatsen, een armenstraatje en een cultureel programma op 11 podia? Dat zijn de historische wijnoogstfeesten in Znojmo. Deze Zuid-Moravische stad, staat naast wijn ook bekend staat om haar onderaardse gangenstelsel. Hoofdrolspeler van het feest is Koning Jan van Luxemburg (Jan de Blinde), vader van de beroemde keizer Karel IV. Een historische optocht met Jan aan het hoofd, zal niet ontbreken tijdens dit wijnfeest. Het programma bestaat uit muziekoptredens, theatervoorstellingen en een vuurshow. Het proeven van fijne wijn en de beroemde Tsjechische drank burčák (een jonge gistende zoete wijn) mag natuurlijk niet ontbreken.

historische wijnfeesten in Tsjechië - Travelvibe

24 en 25 september 2016

3. De 20ste wijnoogst in kasteel Karlštejn

Kasteel Karlštejn vormt elk jaar het decor van de wijnfeesten in Karlštejn. Hoogtepunt is de plechtige parade van Karel IV met zijn echtgenote Elisabeth van Pommeren en het hele keizerlijke hof. De optocht van de keizer en de keizerin begint bij de wijngaarden van Karlštejn, gaat door het dorp en eindigt bij het kasteel waar Karel IV de twintigste Wijnoogst in Karlštejn zal openen. Het hele weekend staat in het teken van de Middeleeuwen met optredens van middeleeuwse ridders, goochelaars en magiërs. Bezoek de wijnfeesten van Karlštejn met de historische stoomtrein vanaf station Praha-Smíchov.

Tip: Op 11 november wordt hier ook de traditionele Sint-Maartenswijnproeverij gehouden: De eerste proeverij van de licht bruisende wijnen, gekenmerkt door een fruitige smaak.

30 september en 1 oktober 2016

4.   Wijnfeesten in Valtice

De wijnoogst van Valtice is het grootste folklorefeest in Zuid-Moravië. Het feest begint met een cultureel, culinaire avond op vrijdag. Het hoofdprogramma op zaterdag staat in het teken van lokale folkloregroepen, popmuziek en het rijkelijk vloeien van de wijn.
Tip: Bijkomen van al die culinaire lekkernijen kan perfect in het nabijgelegen Cultuurlandschap Lednice-Valtice. Hier vind je een combinatie van kastelen en een prachtig landschap, niet voor niets opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Lednice Valtice castles

11 november 2016

5.   Sint-Maartenswijnproeverij in Brno

Op 11 november vindt in Brno de traditionele Sint-Maartenswijnproeverij plaats. Een proeverij compleet met feestelijke zegening en optocht door het historische centrum. De eerste fles wordt om 11.00 uur geopend. Elk jaar zijn er zo’n 100 soorten van de zogenaamde Sint-Maartenswijn bij de aanwezige wijnbouwers te verkrijgen.

Wijnfeesten in Tsjechië deze herfst

11 t/m 30 november 2016

6.   Wijnfestival Český Krumlov

In één van de mooiste Tsjechische steden, Český Krumlov, opent het wijnseizoen op 21 oktober met de traditionele aanplant van wijnstokken. Het festival begint op het Sint-Maartensfeest met een gezamenlijke toast met de Sint-Maartenswijn, maar hoogtepunt is het kasteelwijnfeest op 19 november. Er is een uitgebreide proeverij van Tsjechische en buitenlandse wijnen.
Tip: De hele feestmaand bieden plaatselijke restaurants – naast de frisse, jonge Sint-Maartenswijn – ook speciale gerechten.

Wijnkelders Tsjechië - Travelvibe

17 september: Dag van de Open Wijnkelders

Dertien wijnkelders in Novosedly na Moravě, Zuid-Moravië, stellen op 17 september hun deuren openen. Deze wijnkelders, sklepy genoemd, lijken op een schuurtje maar herbergen complete tunnelcomplexen vol wijn. Novosedly is één van de grootste, oudste en meest historisch wijndorpen in Zuid-Moravië. In totaal zijn er meer dan 78 soorten wijn te proeven.