De Nederlandse Hanzesteden zoals Kampen en Deventer ken je misschien wel, maar wist je dat er ook in Duitsland prachtige Hanzesteden te ontdekken zijn? De Noord-Duitse stad Wismar bijvoorbeeld. Dit pareltje aan de Oostzee staat sinds 2002 UNESCO-Werelderfgoedlijst en dat is niet voor niks want de stad barst van de prachtige bezienswaardigheden. In deze nieuwe blog laten we je zien wat je er kunt zien & doen.

★Stadswandeling door het oude centrum

Wismar heeft een compact centrum en veel bezienswaardigheden liggen op loopafstand, dus je citytrip te starten met een stadswandeling door Wismar lijkt ons een uitstekend idee. Het perfecte startpunt is dan de ‘Marktplatz’, één van de grootste middeleeuwse pleinen van Noord-Duitsland. Rond het plein vind je prachtig gerestaureerde statige oude herenhuizen.

Kijk vooral ook  even naar ‘Alter Schwede’, het oudste huis aan dit marktplein dat al in 1380! werd gebouwd en nog steeds beschikt over een indrukwekkend mooie gevel. In het midden van het plein staat ‘Wasserkunst‘ een waterpaviljoen dat werd ontworpen door de Utrechter Philipp Brandin in Nederlandse renaissancestijl, een Nederlands tintje in deze Noord-Duitse stad dus!

St. Georgen Kirche (Foto: Christoph Meyer)
AlteSchwede (foto: enorcampesino)

Andere highlights die je zeker even moet zien, zijn het stoere witte stadhuis aan het marktplein en de Sint-Nicolaaskerk in de kenmerkende stijl van de baksteengotiek.

Bonustip: breng ook een bezoekje aan de begraafplaats naast de kerk. Deze mooie plek ligt verscholen tussen de bomen aan een klein kanaal. Een perfecte plek om even tot rust te komen en te genieten van de stad.

★Ontdek de rijke historie in het Schabbell museum

De perfecte plek om snel meer te ontdekken over het rijke verleden van Wismar is met een bezoekje aan het Schabbell museum dat gevestigd is in een mooi historisch pand. Ontdek waarom Wismar ooit onderdeel was van Zweden, welke rol piraterij door de eeuwen heen speelde en hoe Wismar paste in het grote netwerk van Hanzesteden in Nederland en Duitsland. Het museum is gezinsvriendelijk dus neem je kids gerust mee!

Schabbell-museum

★ Maak kennis met regionale producten

Op een citytripje nemen wij voor de thuisblijvers altijd graag een lokale jam of een ander klein handgemaakt lokaal aandenken mee. Maar hoe kom je tijdens zo’n kort stedentripje aan die fijne lokale producten die vaak op boerderijen in de regio worden geproduceerd? Daar heeft local Vanessa Kersting een antwoord op gevonden. In haar winkel MVliebe, dat liefde voor de deelstaat Meckelenburg-Voor-Pommeren betekent, verzamelt zij lokale producten en handwerk van kleine ondernemers en boerderijen uit de regio. Bij elk product zit een kaartje van de producent. Als je er dus iets  koopt, weet je precies welke local jouw super lekkere aardbeienjammetje voor thuis heeft gemaakt. Haar winkel ligt in het centrum van Wismar, dus ga daar zeker even langs als je in Wismar bent!

MVLiebe (Foto: Bianca Van Der Ham )

Video van een local

Check hier de video die Vanessa maakte van haar highlights van Wismar:

★ Vaartochtje door de oude haven

Als er één plek is waar je de rijke maritieme historie van Wismar kunt ervaren, dan is het wel in de oude haven. Pak er een terrasje met uitzicht op de oude pakhuizen of kies voor een vaartochtje door de haven. Dan ontdek je in een uurtje alles wat je moet weten over de rijke geschiedenis van Wismar. Je vaart langs de statige oude pakhuizen, de houthaven en je bezoekt de zeehaven die nu nog steeds van economisch belang is. Ook passeer je één van de langste pieren van de deelstaat Mecklenburg. Aanrader voor als je snel de maritieme historie van de stad wilt ontdekken!

De oude Haven (foto: AnibalTrejo)

★ De natuur in…

Als stads- én natuurliefhebbers proberen wij een citytripje altijd te combineren met een bezoekje aan de natuur. Gelukkig is er in de omgeving van Wismar volop natuur te vinden. Vanuit de stad vertrekken er bijvoorbeeld dagelijks boten naar het natuureiland Poel . Dit eiland staat bekend om zijn zeldzame dier-en plantensoorten. Boek er een wandeling met natuurexpert of maak er een mooie fietstocht. Heb je iets minder tijd te besteden dan is een mooie kanotocht over het Schweriner-meer ten zuiden van de stad misschien iets voor jou. Ook voor fietsers en wandelaars zijn daar volop mogelijkheden voor een fijn tripje in de natuur.

Reizen naar Wismar

Wismar ligt in het noordoosten van Duitsland in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren direct aan de Oostzee. Vanuit Utrecht is het zo’n 560 kilometer rijden en kost het je een uur of zes om er te komen.

Reis je liever met de trein? Ook dan is Wismar goed bereikbaar. Je pakt de ICE naar Hamburg en reist met een lokale trein door naar de stad. Met de trein doe je er ongeveer 7,5 uur over.<

In Wismar is super veel te zien en te beleven. Voor nog veel meer tips en inspiratie check je de website van Wismar of de site van CityZapper. Op de German Local Culture website zijn nog veel meer charmante Duitse steden te vinden.

Travelvibe in Duitsland

Travelvibe maakt regelmatig tripjes naar Duitsland. Lekker dichtbij en toch vaak verrassend anders. Hier lees je meer over onze eerdere bezoekjes aan Duitsland:
Tips Heidelberg
Reistips Rheinhessen
De mooiste nationale parken van Duitsland