Zien en doen in Leeds - Travelvibe

Dit weekend vliegen wij naar Leeds, één van de grote industriële steden in Groot-Brittannië. Dit is de spil van het noorden, in West Yorkshire. De stad is razendsnel in ontwikkeling en behoort tot één van de upcoming cities in Europa. Hier vind je verfijnde restaurants aan de oever van de Aire, imposante architectuur, klassieke kunst, bierhuizen en fraaie shopping malls. Ook interessant; binnen no-time zit je hartje natuur in de Yorkshire countryside. Dit gaan wij ongetwijfeld zien en doen in Leeds:

Cultuur en historie in Leeds

Eén van de klassieke highlights waaraan wij een bezoek gaan brengen, is de Royal Armouries. Hier vind je meer dan 8.500 militaire wapenstukken, verzameld door Elizabeth I. Ook bijzonder is het Harewood House, een statig landhuis waar pinguïns en flamingo’s rondlopen. In Leeds Art Gallery is een uitgebreide collectie van Britse kunst uit de 20ste eeuw verzameld en alleen al van buiten is het Leeds Grand Theatre een plaatje.

Shoppen in Leeds

Leeds is de derde shoppingstad van Groot-Brittannie en staat vooral bekend om haar mooie shoppingmalls. En omdat alles goed te lopen is, kun je hier goed afwisselen tussen warenhuizen, malls en boetieks. Mooi zijn de Victoriaanse en Edwardiaanse gebouwen. In Trinity Leeds vind je 120 winkels, bars en restaurants. Voor luxere winkels is Victoria Leeds the place to be. In de setting van de Victoria Quarter Grade II wordt shoppen nóg leuker. Benieuwd zijn wij ook naar oudste winkelstraat Grand Arcade en Leeds Corn Exchange, een shoppingcentrum onder een enorm koepeldak.

Light Night in Leeds

As darkness falls, see the city in a new light

Precies tijdens ons bezoek vindt Light Night plaats. Dit is een jaarlijks lichtfestival in het centrum van Leeds. Hier vind je spectaculaire projecties, installaties, tentoonstellingen, dans, muziek en straatoptredens. Het festival wordt gehouden op zo’n tien locaties in de stad.

Eten en drinken in Leeds

Food hotspot in Leeds is de Kirkgate Market, die ons een beetje doet denken aan een Spaanse mercado. In deze Edwardiaanse bazaar wordt vanalles verkocht; van verse vis en textiel tot bloemen en broden. Dit is ook de plek waar de allereerste locatie van Marks & Spencer in 1884 werd geopend. In Leeds vind je ook ‘The Man Behind The Curtain’ (Michelin) waar een 11-gangen proeverij wordt aangeboden. Eten van de Josper grill? Dat doe je bij Crafthouse. Hier eet je voortreffelijk Britse maaltijden. Wij verheugen ons nu al op het diner bij het Japanse rooftop restaurant, Issho. Natuurlijk ontkomen we ook niet aan een afternoon tea met sandwiches, scones, taartjes en cakejes. En grote kans dat we dit weekend de wijntjes verruilen voor een stevige pint. Want, juist hier vind je lekkerste biertje van Noord-Engeland. Meer eet- en drinktips Leeds vind je hier!

Leeds, Culturele hoofdstad van 2023?

Leeds wil graag de titel Culturele Hoofdstad van Europa dragen in 2023. De titel is goed voor het imago van de stad en brengt meer toerisme met zich mee. Leeds wil zich wereldwijd op de kaart zetten als een stad van cultuur, creativiteit, connectiviteit en innovatie. In 2018 wordt de winnaar bekend gemaakt en zal één stad uit het Verenigd Koninkrijk en één stad uit Hongarije worden gekozen.

Meer inspiratie en reistips voor Leeds?

Onlangs zagen wij de ‘Alt city guide to Leeds‘ van The Guardian voorbij komen. Misschien inderdaad een tikje alternatief, maar wel boordevol hele leuke en verrassende adresjes. Zo zien wij onszelf dit weekend wel zitten in de North Star Coffee Shop & General Store of in the Outlaws Yacht Club.

Zelf inspiratie en ideeën nodig voor een citytrip Leeds? Op de site van Visit Leeds vind je allerlei leuke tips! Wat dacht je bijvoorbeeld van: – Rooftop bars in LeedsAfternoon-tea hotspots in LeedsReistips met het gezin naar Leeds

Reizen naar en in Leeds

Leeds ligt in het hart van het Verenigd Koninkrijk, op nog geen 300 km afstand van London. De stad is goed bereikbaar met het vliegtuig (dagelijks 3x direct vanaf Amsterdam met KLM) maar ook met de auto en de boot. Ook met de trein reis je in minder dan 1 uur vanaf Hull en Manchester en vanaf Liverpool is het net iets langer dan 1 uur. Eenmaal in de stad aangekomen, kun je gemakkelijk van de ene naar de andere kant lopen. Leuk: in de stad kun je ook gebruik maken van een watertaxi.

Ben jij wel eens in deze stad geweest en heb je tips wat we moeten zien en doen in Leeds?