Zien en doen in Zuid-Moravië - Landschap met wijnvelden - Tsjechië - Travelvibe

Zuid-Moravië is een verrassend gevarieerde regio in het zuiden van Tsjechië. Wij ontdekten onlangs de regio rond de steden Mikulov en Znojmo. Hier vind je uitgestrekte wijnvelden, cultureel erfgoed, prachtige barokke kastelen en natuurparken. Wij brachten er een bezoek en tippen jou wat je kunt zien en doen in Zuid-Moravië. 

Reistips Zuid-Moravië

Wat kun je zien en doen in Zuid-Moravië?

1. Wijngaarden bezoeken en wijnproeven

Zuid-Moravië is met 19.000 hectare dé wijnregio van Tsjechië. De wijnen zijn van een goede kwaliteit. Een proeverij is hier dan ook echt een must! De talloze kastelen beschikken vaak over een wijnkelder, maar ook kom je overal in de regio kleine traditionele wijnkelders tegen.

2.  Fietsen & wandelen

In Zuid-Moravië vind je veel goed bewegwijzerde fietsroutes en talloze wandeltrajecten. De routes slingeren door een zeer divers landschap en mooie natuurgebieden. De fietsroutes zijn geschikt voor fietsers die uitdaging zoeken, maar ook geschikt voor wie het liever wat rustiger aan doet en graag uitgebreid genieten van wijnroutes en culturele highlights.

Fietsen in Zuid-Moravie Tsjechie - Travelvibe

3. Natuur

In Zuid-Moravië vind je talloze natuurlijke attracties, bossen en parken. Vlakbij Mikulov ligt bijvoorbeeld het beschermde natuurpark Pálava. Hier wandel je tussen sneeuwwitte rotsen, heuvels vol bloemen en heb je eindeloos uitzicht op wijngaarden. UNESCO heeft het gebied niet voor niets opgenomen in de lijst van biosfeerreservaten.

4. Historie en Cultureel Erfgoed

Het cultuurlandschap Lednice-Valtice is een absolute must visit. Hier liet de familie Liechtenstein prachtige romantische kastelen, zomerhuizen en monumenten bouwen. Sinds 1996 staat dit gebied op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In deze regio word je ook herinnerd aan de tijd van het IJzeren Gordijn. Zo vind je in het plaatsje Cízov enkele overblijfselen, zoals uitkijktorens, prikkeldraad en bunkers.

5. De Tsjechische keuken

De gerechten uit de Tsjechische keuken worden beïnvloed door die van Oostenrijk en Hongarije. Toch kom je ook steeds vaker groentenrijke gerechten tegen met invloeden vanuit West-Europa.

Meer zien van onze trip naar Zuid-Moravië?

Lees hier meer over Fietsen, wijn, cultuur & natuur in Zuid-Moravië, Tsjechië.

Meer info? Je vindt het op de site van CzechTourism