Zimbabwe Safari bestemming 2018 Mana Pools - Travelvibe

Nu Zimbabwe is bevrijd van de greep van Robert Mugabe, staat het land klaar om een van de populairste vakantiebestemmingen van 2018 te worden. Wereldberoemd zijn de Victoria Watervallen, maar Zimbabwe heeft zo veel meer te bieden. Het zou zonde zijn om de ruige landschappen en legendarische safarigebieden niet te bezoeken. Zimbabwe safari bestemming, is er klaar voor. Jij ook?

Safaritent Zimbabwe SafariDesign - Travelvibe

Lotte van Rooij, founder van Safari Design bestempelt Zimbabwe tot één van haar favoriete safarilanden: “Zelfs tijdens de meest donkere dagen van het Mugabe-bewind bood Zimbabwe een van de allerbeste safaribelevingen van Afrika. Ook al ontbrak soms een luxe spa en tafelkristal, de passie en trots van de safari-organisaties bleven fier overeind staan.

Dit in combinatie met weinig bezoekers, een enorme hoeveelheid aan wildlife en de gastvrije bevolking zorgen ervoor dat Zimbabwe op safarigebied nog altijd een grote plek in mijn hart inneemt. Het land gaat in 2018 de glorietijden van weleer terugvinden en veel bezoekers verwelkomen. Ik neem je in dit reisverslag mee naar de highlights van Zimbabwe als safaribestemming…”

Wat zijn de beste safaribestemmingen in Zimbabwe?

Legendarisch: Hwange National Park

Het meest legendarische safarigebied van Zimbabwe is Hwange. Het wordt liefkozend ‘the land of the giants’ genoemd omdat hier enorme kuddes olifanten leven. Hier verbleef ik bij Somalisa Expeditions, dat is opgetrokken in de sfeer van de vroegere ontdekkingsreizigers en midden in het hart van het park ligt. Een authentiek, maar zeer comfortabel verblijf midden in de bush waar olifanten en zelfs leeuwen regelmatig dwars door het kamp lopen.

somalisa_expeditions Hwange tent - Travelvibe

Olifant naast de ligstoel

Na een indrukwekkende ochtendsafari relaxte ik met een drankje op de ligstoelen bij de waterplaats. Boek en verrekijker mee, want je weet nooit wat er te zien is aan wildlife. Ik viel in slaap en schrok na een tijdje wakker van het buikgerommel van een olifant! Op een paar meter afstand van mijn bedje stond een prachtige olifant bij het water. Dit soort ontmoetingen maken een safariverblijf onvergetelijk!

somalisa_expeditions Hwange - Travelvibe

Per kano door Mana Pools National Park

Met een klein vliegtuig vervolgde ik mijn reis, een attractie op zich want je ziet het landschap onder je met de minuut veranderen. Zambezi Expeditions is een exclusief tentenkamp aan de oever van de machtige Zambezi rivier. De perfecte uitvalsbasis om Mana Pools te verkennen, een prachtig park waar het wemelt van de wilde dieren.

Hier gingen we met een kano op pad. Een avontuurlijke en unieke manier om dit park te verkennen. Het rustgevende geluid van het gepeddel vormt een mooi contrast met de safari’s per jeep. Ik zag krokodillen zonnebaden aan de waterkant, olifanten die hun dorst kwamen lessen en nijlpaarden die proestend onder water verdwenen. Later die avond stonden we oog in oog met de beruchte leeuwen van Mana Pools!

Mana Pools Zimbabwe canoeing - Travelvibe

Armchair safari? Mana Pools!

In Mana Pools balanceren olifanten op hun achterpoten om hoog bij de vruchten in de bomen te komen. Dit is zeer ongebruikelijk voor olifanten en dat maakt dit park uniek. Mana Pools is tevens de thuisbasis van de beroemde ‘armchair safari’; hier komt wildlife naar je toe, zelfs tot aan je luie stoel.

Zimbabwe Expeditions Mana Pools - travelvibe

De heilige grond van Matobo Hills

Matobo, waar enorme granieten heuvels het landschap een mysterieus uiterlijk geven. Voor veel lokale stammen is het behalve een nationaal park ook heilige grond. Volgens legendes is het dé plek waar het aardse en het spirituele samenkomen. Hier zag ik prachtige rotstekeningen van de San bevolking en de rijke geschiedenis van het gebied is hier gek genoeg voelbaar. Matobo is een uniek deel van Zimbabwe met een totaal ander decor dan de meer bekende safarigebieden en daarom een perfecte aanvulling. In Matobo leven overigens relatief veel luipaarden per km2 dus de kansen is groot om dit schuwe dier te zien.

De Amalinda Lodge is een van mijn favorieten lodges in Afrika. De lodge lijkt volledig op te gaan in de granieten, bizarre rotsformaties. Bijzonder fraai is het zwembad waar het op het heetst van de dag goed vertoeven is.

Matobo Hills Zimbabwe - Travelvibe

Rhino Tracking te voet

Matobo Hills is een van de laatste plekken in Afrika waar zowel de zwarte als de witte neushoorn nog voorkomt. Een must hier is een ‘rhino tracking’ waarbij je te voet – samen met een kundige gids – op zoek gaat naar deze met uitsterven bedreigde dieren. Echt een onvergetelijke ervaring!

Matobo Hills Amalinda Lodge rhinos - Travelvibe

Machtig! De Victoria Watervallen

Tot slot nog de bekendste attractie van Zuidelijk Afrika; de machtige Victoria Watervallen, een must voor wie in de regio is. ‘De rook die dondert’ blijft een van de meest spectaculaire, natuurlijke wereldwonderen. Op het hoogste punt stort het water van de Zambezi rivier zich maar liefst van 108 meter hoogte met veel geweld naar beneden. Wanneer de watervallen op z’n volst zijn, is een regenponcho geen overbodige luxe. Het is niet de breedste of de hoogste waterval ter wereld, maar heeft wel het grootste watergordijn ter wereld.

Ga vliegen boven de Victoria Falls

Een spectaculair en onvergetelijke ervaring bij de Victoria watervallen?! Maak een microlight vlucht waarbij je de watervallen vanuit de lucht aanschouwt.

Vic Falls microlight - Travelvibe

De Franse Rivièra van Afrika – Bumi Hills – Lake Kariba

In februari 2018 opent het gerenommeerde African Bush Camps, een nieuwe lodge in de ongerepte ‘Bumi Hills’ met spectaculair uitzicht op Lake Kariba. Alle luxe kamers liggen verscholen in de bergen en kijken uit op het water en de wildrijke kustlijn. Het is een serene plek waar je per jeep en te voet op safari gaat, boottochten maakt maar ook kunt relaxen bij de infinity pool. Het is een perfecte afsluiter na een indrukwekkende safari!

PS: kijk bij het reisprogramma van Safari Design voor aantrekkelijke openingstarieven voor Bumi Hills

Wat is voor jou de beste safari bestemming?