zomervakantie Winterberg Sauerland

We kennen Winterberg allemaal als bestemming voor een lang weekend of weekje op ski’s. Maar wat gebeurt er als de sneeuw is verdwenen? Is een zomervakantie Winterberg ook een aanrader? Travelvibe (Yvon) bracht een weekje door in Winterberg (Sauerland) en laat je in dit reisverslag zien wat er dan te beleven is:

Dag 1: Van Wageningen naar Winterberg

Vanuit Wageningen is het ongeveer drie uur rijden naar Winterberg. Wij zetten onze favo playlist op en gaan via de Autobahn op weg. Op ongeveer twintig minuutjes rijden van Winterberg verlaten we de snelweg en al snel rijden we in het heuvelachtige landschap van het Sauerland. Mooi!

Als we aankomen bij Landal Winterberg zien we de laatste sneeuwresten nog op de hellingen liggen. Dat hadden we niet verwacht begin mei. We checken in en krijgen een fijn huisje met een mooi uitzicht op het glooiende landschap en zijn vooral blij met het houtkacheltje want dat hebben we thuis niet.

Dag 2: Klimmen, klimmen, klimmen

De volgende dag wordt direct duidelijk dat dit een dag is voor binnen activiteiten. Het blijft maar regenen. Wij besluiten een dag naar Freizeitwelt Sauerland te gaan. Deze overdekte klimhal, speelhal en bowlingbaan in één ligt in Schmallenberg op een half uurtje rijden van Winterberg.

Freizeitwelt Sauerland is een handige tip als je kinderen hebt van verschillende leeftijden. In ons geval vermaakte de jongste zich in de speelhal, terwijl de andere twee diverse routes klommen in de klimhal. Ook leuk: er is ook nog een route waar je net als in een klimbos buiten via diverse obstakels van paal naar paal kunt klimmen. Doen!

Dag 3: Must do op vakantie in Winterberg: Erlebniskäppe

Gelukkig is het weer vandaag beter. We besluiten een bezoekje te brengen aan de Erlebniskäppe, een berg aan de rand van Winterberg met veel activiteiten. Wij kiezen voor een wandeling over de Erlebnis Brücke hangbrug. Vanaf daar heb je een geweldig uitzicht over Winterberg en de omliggende heuvels. Daarna kopen we een familiekaartje voor het rodelen gaan we twee of drie keer in sneltreinvaart naar beneden. Cool!

Dag 4: Wandelen over de hoogste berg van het Sauerland

De heuvels rond Winterberg zijn een perfecte plek om te wandelen of te mountain biken. Je vindt er dan ook overal mooie fiets- en wandelroutes. Wij kiezen voor een mooie wandeling die we vinden op Winterberg.info. Deze loopt over de hoogste berg van Winterberg: de Kahler Asten. De route is afwisselend met heidevelden, een schitterend uitzicht op de heuvels en mooie bospaden. We sluiten af met een biertje bij één van de tentjes onderaan de gesloten skipistes.

Dag 5: Klimmen door de boomtoppen

We beginnen de dag met een wandeling van een half uurtje vanuit Landal Winterberg naar het Kletterwald Winterberg. Daar aangekomen worden we door sympathieke instructeurs in onze klimgordels gehesen. Dan kunnen we ons uitleven op verschillende klimparcoursen. De meeste parcoursen zijn goed te doen met iets oudere kinderen als je geen last hebt van hoogtevrees tenminste. Wij vermaken ons in elk geval prima tussen de boomtoppen. Er zijn ook diverse parcoursen waarbij je hele stukken mag abseilen. Erg gaaf. Het hoogste niveau is pittig en zouden wij alleen aanraden voor geoefende klimmers.

Dag 6: Achtbaanpret in Fort Fun

Op ruim een half uur rijden vanaf Winterberg ligt pretpark Fort Fun. Zelden hebben we een idyllischere route gereden naar een pretpark: glooiende heuvels, bloemenvelden en overal vakwerkhuisjes. Ook Fort Fun zelf ligt mooi in een dal tussen de heuvels van het Sauerland.

Achtbaanpret
Het park zelf is niet supergroot, maar het is ruim opgezet, netjes en er is meer dan genoeg te beleven voor een dagje pretpark ‘fun’. Wij genieten vooral van de spectaculair lange rodelbaan en de diverse achtbanen die in het park te vinden zijn.  Tip: start met een rondje in het gigantische reuzenrad zodat je direct ziet waar je  favo attracties te vinden zijn.

Prijs
De prijs voor een online kaartje is afhankelijk van de dag dat je komt en ligt dan rond de €20. Aan de kassa betaal je €29,50.

Dag 7: Terug naar huis

Vandaag is het tijd om uit te checken. Waar we eerst dachten dat we ons zonder sneeuw misschien een beetje zouden vervelen hier, zijn we nu volledig van gedachten veranderd. We hebben genoten van onze actieve week in Winterberg en kunnen een zomervakantie Winterberg in het Sauerland absoluut aanbevelen.

Dit is de omgeving van Winterberg:

Zelf op zomervakantie naar Winterberg in het Sauerland?

Travelvibe verbleef in een vakwerkhuisje op Landal Winterberg. Misschien ook iets voor jou?

Meer Travelvibe in Duitsland?

Travelvibe gaat regelmatig naar Duitsland. Lees hier meer over onze reizen: