tips activiteiten Drenthe| Travelvibe

In Drenthe kun je nog genieten van échte oernatuur. Dat wilden wij meemaken! Travelvibe (Yvon) ging met haar gezin een weekend op ontdekkingstocht in deze provincie. In dit reisverslag delen we dan ook onze beste tips voor de leukste (natuur) activiteiten in Drenthe:

Dag 1: Wageningen – Borger

Het is een race tegen de klok. Na een drukke werkweek pakken we al bellend de auto in, handelen we de laatste mails af en halen onze kinderen zo snel mogelijk uit school. Dan gaat ons weekend in de Drentse natuur eindelijk beginnen…

Borger: hunebedhoofdstad van Nederland

Na een uurtje of twee rijden we het dorpje Borger in. Dit is de officiële hunebedhoofdstad van Nederland. Je vindt er het grootste hunebed van Nederland en ook rondom het dorp vind je ze overal. Wij verblijven dit weekend in het Landal-park ‘Het land van Bartje’ in Borger.

Pannenkoeken eten bij ’t Hoes van Hol-An in Aalden

Na een korte tussenstop in het park, stappen we weer in de auto richting het dorpje Aalden. Oude rietgedekte boerderijtjes, klinkerpaadjes en oud landbouwgereedschap geven ons het gevoel dat de tijd hier stil heeft gestaan. Wow mooi! Na een stevige pannenkoek bij t ‘Hoes van Hol-An zijn we klaar voor de volgende uitdaging: een wandeling met de boswachter.

'T Hoes van Hol-an | Travelvibe

Avondwandeling met de boswachter

We parkeren onze auto bij het buitencentrum van het boomkroompad. We worden verdeeld in twee groepen en dan gaan we met één van de twee boswachters in een kleine groep op pad. We wandelen eerst richting de loofbomen. Daar krijgen we van de boswachter uitleg over de geschiedenis van dit bos. Het werd ooit aangeplant om de houtproductie in Nederland te verhogen en in Drenthe was daar alle ruimte voor.

Uitgestrekte heidevelden

Even later komen we aan op de heidevelden van de Hondsrug. Op het enorme heideveld grazen de koeien en schapen er rustig in het zachte avondlicht. We sluiten de avond af met een wandeling door de boomtoppen van het boomkroonpad en een mooi uitzicht over het bos. Indrukwekkend!

Wandelen met de boswachter | Travelvibe-
Wandelen met de boswachter | Travelvibe

Dag 2: Slow travel in de Drentse oernatuur

De volgende ochtend worden we verwend met een heerlijk ontbijt in onze bungalow. Dan gaan we op op pad voor onze  ‘slow travel’ -belevenis. We worden opgewacht door een huifkar met twee enorme Percheron-Paarden. Zodra we Borger verlaten, worden we getrakteerd op schitterende vergezichten op het licht glooiende landschap. Wát een mooie manier om dit gebied te ontdekken!

Lunchen bij de hunebedden

De paarden stoppen bij onze lunchlocatie: een plek vlakbij één van de mooiste hunebedden van Borger. Daar staat een lange tafel vol lokale lekkernijen voor ons klaar. Het is een koude dag dus wij kiezen voor de warme soep. Op de terugweg pakken we de fiets richting Borger en gaan even opwarmen in onze bungalow.

Paard rijden Drenthe| Travelvibe
Huis Land van Bartje | Travelvibe

Chillen in het land van Bartje

De middag brengen we door in het Land van Bartje. In dit park is er voor gezinnen met kinderen heel veel te doen. Van een rondje minigolf tot ravotten in de speeltuin of rijden op pony. Activiteiten genoeg hier! (Bij de receptie vind je overigens volop tips voor activiteiten in Drenthe zodat je ook weet wat er buiten het park te doen is).

Familiepret op de brede glijbaan

Wij kiezen voor een bezoek aan het zwembad. Het lijkt aan de voorkant van het gebouw nogal klein. Hoe groot is de verrassing als blijkt dat er aan de achterkant van het gebouw nog een zwembad zit. Handig: het dak van het zwembad kan open zodat het bij mooi weer een openlucht zwembad wordt. De brede familieglijbaan is erg populair bij onze jongens en wij hebben er een heerlijke middag.

Land van Bartje|Travelvibe

BBQ bij het eerste outdoor belevingspark van Nederland

Joytime is het eerste outdoor belevingspark van Nederland en uitgeroepen tot het leukste uitje van Drenthe. Met één entreekaartje (€ 35 voor volwassenen) kun je er meer dan 20 outdoor activiteiten ontdekken. Van quadrijden en kanoën tot geocaching en abseilen; je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het doen bij Joytime.

Boomhut BBQ

En last but not least: ze hebben er een gigantische houten boomhut gebouwd. Laat dit nu net de locatie voor onze BBQ zijn. Wij smullen er van de gerechtjes, een top uitzicht over het meer én de ondergaande zon. Dit is oernatuur op zijn best!

Boomhut Grollo | Travelvibe
Boom hut Grollo-2

Dag 3: Een tocht met Eko-tours 

Na ons ontbijt in het Land van Bartje gaan we Drenthe ontdekken met een Eko-Explorer. Dit is een volledig elektrische jeep. Met de wind door je haar dwars door de bossen crossen. Wie wil dat nu niet? Wij hebben er zin in!

Weg van de gebaande paden

Als we aankomen op de locatie staan de jeeps waarmee we de tour door de natuur gaan maken al voor ons klaar. Na een paar kleine instructies gaan we op pad. Het mooie van deze tour is dat we op zandwegen komen die voor normaal verkeer niet toegankelijk zijn. Bij een korte tussenstop bij de schaapsherder zien we een lammetje dat net een uur oud is. Mooi!

Optimale natuurbeleving

Na onze korte stop rijden we verder over de Hondsrug. De jeeps rijden in natuurgebieden maximaal 15 km per uur zodat we de natuur optimaal beleven. Onderweg passeren we hunebedden, loofbossen en dennenbossen. Wat een stoer avontuur is dit. Deze tocht komt zeker op ons lijstje tips voor activiteiten in Drenthe.

Schaapjes EkoTours | Travelvibe
Eko Tours | Travelvibe-2

Dag 3:  Kanoën & Wildplukken

Na de lunch gaan we op pad voor onze laatste activiteit van dit weekend: kanoën en wildplukken bij het riviertje de Hunze. Bij aankomst staat de gids van In het wilde weg al op ons te wachten en liggen er grote Canadese kano’s voor ons klaar.

Wildplukken langs de oevers van de Hunze

Tijdens onze mooie kanotocht over het riviertje laat onze gids ons watermunt zien dat aan de oevers van de rivier groeit. We plukken ook alvast het zevenblad dat we straks gaan gebruiken voor de hapjes. Als stadsmensen staan we er versteld van hoeveel natuur er eigenlijk eetbaar is.

Vuurtje stoken

Dan is het tijd voor een zelfgemaakt vuurtje. Terwijl de gids onze oudste zoon laat zien hoe hij het beste een vuurtje kan maken, helpen de andere twee bij de bereiding van de pesto. We bakken broodjes op het vuur en besmeren deze met onze zelfgemaakte zevenblad pesto. Heerlijk! Voor ons een ervaring om nooit meer te vergeten.

Land van Bartje – Wageningen

Na onze tocht over de Hunze, rijden we terug naar het Land van Bartje. Daar maken we nog een korte stop om onze spullen te pakken en halen als afscheid nog een lekker frietje bij Snackbar Smulpunt op het park. Met een hoofd vol Drentse natuur stappen we in de auto, terug naar huis.

Meer lezen over hoe een actieve vakantie in Drenthe uit ziet? Check deze video:

Zelf naar Drenthe?

Verblijf dan ook in het Land van Bartje of boek een andere mooie accommodatie in Drenthe.

Meer tips voor activiteiten in Drenthe of leuke uitjes?

Check de website van Marketing Drenthe

Meer Travelvibe op reis in eigen land?

*Travelvibe reisde op uitnodiging van Marketing Drenthe en Landal Greenparks af naar Drenthe. Ook dan geven wij altijd onze eerlijke mening over een bestemming.