Leeds tips citytrips Leeds

Engeland fans opgelet! Ben je al tien keer in Londen geweest en wil je wel eens een andere Britse stad ontdekken? Denk dan eens aan Leeds. Het werd door de Lonely Planet in 2017 al eens getipt als één van de beste 10 bestemmingen in Europa. Wij mochten Leeds bezoeken en laten je nu zien welke highlights we er in 48 uur hebben gezien. Handig als inspiratie voor jouw komende citytrip naar deze stad…

Vrijdag 9.40 uur: Vlucht Schiphol – Leeds Bradford Airport

KLM Cityhopper | Travelvibe

We vertrekken met de KLM vanaf Schiphol voor een korte vlucht naar Leeds. Het is minder dan een uur vliegen naar Leeds Bradford Airport. Vanaf het vliegveld ben je met een taxi in ongeveer 25 minuten in het hart van de stad. We arriveren in het DoubleTree Hilton Hotel in het centrum. Daar ontmoeten we even later onze gids Mike Barber, die ons meeneemt op een tour langs de highlights van de stad.

Vrijdag 11.19 uur: Aankomst Centrum Leeds

black prince Travelvibe

Mike neemt ons als eerste mee naar een pleintje met daarop het standbeeld van de ‘the Black Prince’ van Leeds. Dit gigantische bronzen beeld werd gemaakt in opdracht van de burgemeester van Leeds om de stad extra aanzien te geven. Het werd vanuit België hier naartoe vervoerd omdat er in Engeland geen gieterij was die zulke grote beelden kon gieten.

Vrijdag 12.13 uur – The Queens Hotel

The Queens Hotel travelvi

Tegenover dit beroemde bronzen beeld kijken we uit op The Queens Hotel, een bekend viersterrenhotel met een rijk verleden. Het hotel is in ArtDeco-stijl gebouwd. Er worden voorbereidingen getroffen voor Light Night, het beroemde lichtfestival van Leeds. ‘s Avonds worden op de voorgevel van het hotel vrolijke projecties getoond.

Vrijdag 12.39 uur – Leeds Town Hall

Town Hall Leeds

Samen met Mike lopen we verder het centrum in. Een paar straten verder staan we oog in oog met de ‘Leeds Town Hall’. Dit indrukwekkende gebouw opgetrokken in barokstijl is één van de grootste stadhuizen van het Verenigd Koninkrijk.

Vrijdag 12.50 uur – Leeds Civic Hall

Civic Hall | Travelvibe

Via een paar winkelstraten lopen we door naar het grote plein voor de Leeds Civic Hall. Dit statige monument werd gebouwd als werkgelegenheidsproject tijdens de crisis in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Let ook even op de gigantische gouden klok aan de zijkant van het gebouw. Tegenwoordig worden er binnen vaak concerten gegeven. Op het plein voor het gebouw zijn in de zomer vaak festivals en openlucht evenementen.

Vrijdag 13.00 uur – Victoria Quarter

Victoria Quarter | Travelvibe

Mike neemt ons nu mee naar het luxe shopping hart van Leeds. Dat is het Victoria Quarter. Dit zijn drie overdekte Victoriaanse galerijen vol met boetieks, gezellige winkels en designer stores. Van Vivienne Westwood tot Louis Vuitton; je vindt ze hier allemaal. Dit is dus dé perfecte plek om een paar uur lekker te gaan shoppen.

PS. Kijk tijdens je bezoek aan de arcades niet alleen naar de winkels, maar kijk ook even omhoog en bewonder het grootste glas-in-lood raam van Groot Brittanië ontworpen door Brian Clarke.

Vrijdag 13.14 uur – Victoria Gate Shopping Centre

Victoria Gate | Travelvibe

We lopen de arcades uit en steken de straat over. Zo lopen we van de historische arcades zo het Victoria Gate winkelcentrum in. Dit winkelwalhalla is recent geopend. Wij zijn vooral onder de indruk van het supergave design van dit winkelcentrum en de gigantische John Lewis, een Brits warenhuis dat ook gevestigd is in dit gebouw.

Vrijdag 13.29 uur – Leeds Bridge

Leeds Bridge Travelvibe

We lopen snel verder want de lunch lonkt. We passeren de uitgaanstraatjes rond Brigate en wandelen over de Leeds bridge. Deze mooie gietijzeren brug over de rivier de Aire dateert uit 1870 en is daarmee één van de oudste bruggen van Leeds. Leuk weetje: Louis Le Prince maakte hier vanuit een raam in 1888 de allereerste foto ooit.

Vrijdag 13.30 uur – Lunchen bij ‘The Tetley’

Food The Tetly Leeds

We komen aan bij ‘The Tetley‘, een voormalige bierbrouwerij waar tegenwoordig een centrum voor moderne kunst is gevestigd. Wij laten de kunst links liggen en genieten van de traditioneel Engelse gerechten op de kaart.

Vrijdag 15.02 uur – Kirkgate Market

Kirkgate Market

Nadat we afscheid hebben genomen van gids Mike lopen we snel de historische Kirkgate Market in. Een bezoek aan deze plek is een absolute must.
Kirkgate Market is één van de grootste overdekte markten van Europa (!). De markt is zes dagen per week geopend en er zijn meer dan 400 kraampjes. Buiten vind je er ook nog eens ruim 200. In de kraampjes koop je vooral veel vers lokaal voedsel en je kunt er genieten van een levendige atmosfeer. Ook grappig om te weten is dat Michael Marks hier ooit zijn allereerste winkel openende onder de naam Penny Bazaar. Deze winkel groeide later uit tot het huidige Marks & Spencer.

Vrijdag 16.40 uur – The Corn Exchange

Corn Exchange Leeds Travelvibe

Ooit verhandelden handelaren hier hun graan, maar tegenwoordig is dit een hippe shopping hotspot met ruim 30 shops. Het aanbod varieert van hippe boetieks met vintage kleding tot kleine eettentjes en specialistische shops voor foodies. Wij bezochten er bijvoorbeeld het Little Leeds beerhouse, een kleine winkel met honderden verschillende soorten bier van kleine brouwerijen. Aanrader!

Vrijdag 17.29 uur – De tunnel van Neville Street naar Granary Wharf

The dark Arches Leeds

Na ons bezoek aan de Corn Exchange drinken we nog een biertje. Daarna lopen we via Neville street door naar ons hotel bij Granary Wharf. Onderweg passeren we bij het station ‘The Dark Arches’ een enorm tunnelstelsel onder het station. Er lopen niet alleen wegen onderdoor, maar ook de rivier de Aire stroomt er met donderend geraas doorheen. De tunnels zijn sowieso een must see. Ze zijn mooi verlicht waardoor een wandeling door de tunnel prima te doen is en je er prachtige foto’s kunt maken.

Vrijdag 19.01 uur – Light Night

Light Night the queen hotel

foto:  Novak

We hebben geluk want als wij in Leeds zijn (oktober) is het Light Night. Dit is een jaarlijks terugkerend lichtfestival waarbij meer dan zestig gebouwen in Leeds worden verlicht met lichteffecten. Ook zijn er straatoptredens, muziek en is er openlucht theater. Wij zijn erg onder de indruk van de spectaculair verlichte maan bij het Armouries museum en de swingende lichtshow op het Queens Hotel.

Light Night Travelvibe

Wow de maan lijkt hier letterlijk boven het water te zweven. Adembenemend!

Zaterdag 21.08 uur – Eten bij Issho

Issho Leeds Travelvibe

We gaan eten bij het Japanse rooftop restaurant Issho. Het restaurant is gevestigd op de bovenste verdieping van het Victoria Gate Shopping Centre. Wat een fijne plek is dit! In de open keuken van dit hippe Japanse restaurant is een team aan het werk om voor jou de heerlijkste kleine Oosterse gerechtjes te maken. Smullen! Toen wij er waren was het net iets te koud, maar in de zomer kun je ook eten op het terras van het restaurant en genieten van het uitzicht op de skyline van Leeds.

Zaterdag 10.55 uur – Watertaxi

Watertaxi Leeds

Na een prima ontbijt in ons hotel in Granary Wharf gaan we op weg naar het vertrekpunt van de watertaxi. Deze taxi’s zijn oorspronkelijk afkomstig uit Nederland en varen nu heen en weer tussen Granary Wharf en Leeds Dock. De watertaxi brengt ons in twaalf minuten naar Leeds Dock waar het Royal Armouries Museum is gevestigd. Ze varen om de 20 minuten en ze zijn gratis.

Zaterdag 10.42 uur – Royal Armouries Museum

Armouries Museum Travelvibe

Vanaf Leeds Dock loop je in minder dan 5 minuten naar het Royal Armouries Museum, het Britse wapenmuseum waar meer dan 75.000 objecten te vinden zijn. Even heel eerlijk; we wisten niet direct of een wapenmuseum iets voor ons zou zijn. Maar we werden aangenaam verrast door een goede gids, heldere uitleg en het mooie design van het museum. De toegang tot dit museum is, net als bijna alle Britse musea, gratis. Dit maakt een bezoek aan dit museum ook erg geschikt voor een gezinsuitje.

Zaterdag 12.20 uur – Crownpoint Bridge

Crown Point Bridge Travelvibe

Na ons bezoek aan het Royal Armouries Museum besluiten we weer richting het centrum te wandelen. We passeren Crown Point Bridge een andere mooie gietijzeren brug over de rivier de Aire. De brug werd in 1842 gebouwd en kostte destijds 36.000 pond. Ons vallen de mooie kleuren van de brug direct op.

Zaterdag 13.08 uur – Lunch in Trinity Leeds

Trinity Leeds | Travelvibe

Na een wandeling van ongeveer twintig minuten zijn we terug in het centrum. Daar gaan we op weg naar onze lunchlocatie in het Trinity Leeds Shopping Centre. Dit is het grootste overdekte winkelcentrum van de stad. Je vindt er meer dan 120! winkels, cafés, bars en restaurants. Het winkelcentrum bevindt zich tussen Brigate en Albion street en telt drie verdiepingen. Je kunt er 7 dagen per week shoppen tot 8 uur ‘s avonds. Kortom, deze plek is dé plek waar shopaholics helemaal los kunnen gaan. Wij hebben op dit drukke tijdstip ondanks alle tentjes die er zijn, wat moeite om een lunch plek te vinden. Toch komt het goed. Uiteindelijk smullen we bij Wagamama van een Aziatische lunch.

Zaterdag 16.34 uur – Pub time

The white Swan Leeds

We verkennen nog een paar shops en besluiten dan dat het tijd is voor een bezoekje aan een pub. Een citytrip is niet compleet zonder! We strijken neer bij een  pub in het centrum: The White Swan. Deze gezellige pub is gevestigd naast een klein theater. Het vriendelijke personeel en de leuke sfeer maken deze pub een echte aanrader.

Zaterdag 19.46 uur – Indian  Food bij Tharavadu

Als je houdt van authentiek Indiaas eten moet je een echt eens gaan eten bij restaurant Tharavadu. Wij mogen dineren in dit Indiaase restaurant dat een indrukwekkende lijst awards heeft waaronder ‘One of the Top 10 curry houses in UK’ van TripAdvisor. Wij genieten er van een voortreffelijk diner en keren dan terug naar ons hotel.

Zondag 9.27 uur – Wandeling langs de Aire

Aire bij Granary Wharf Travelvibe

We schuiven de volgende ochtend vroeg aan bij het ontbijt want vandaag gaan we de natuur rond Leeds ontdekken. We beginnen met een laatste ochtendwandeling langs de de Aire. Daarna lopen we door richting het station.

Zondag 10.05 uur – Vertrek van Leeds naar Ilkley

station leeds

Vanaf het centraal station van Leeds nemen we de trein naar Ilkley. Ongeveer 25 minuten later komen we aan en worden we opgepikt door iemand van Visit Leeds die ons naar het Yorkshire Dales National Park brengt. Je kunt ook gewoon een bus nemen richting dit nationale park. In de zomer zijn er extra diensten. Op Dalestravel.info vind je meer informatie.

zondag 11.14 uur – Bolton Abbey

Bolton Abbey

We komen aan bij de ingang van het Yorkshire Dale National park. Het ligt in de Wharfedale-vallei in het noorden van het Engelse graafschap Yorkshire. Direct nadat we het park in gaan, hebben we meteen uitzicht op Bolton Abbey. Het gebouw ontleent zijn naam aan de abdij van Bolton, een klooster uit de 12e eeuw. Het werd in de twaalfde eeuw platgebrand door Henrik VIII. Wat er over bleef is een indrukwekkende ruïne aan de rivier. Wow wat mooi!

zondag 11.40 uur – The Dales Way

Yorkshire Dales National Park

Nadat we Bolton Abbey uitgebreid hebben bekeken, vervolgen wij onze weg door de Wharfedale-vallei. We wandelen een deel van de route die ‘The Dales Way‘ wordt genoemd. Dit is een wandelroute van ongeveer 120 km die door het hele Yorkshire Dales National Park loopt en eindigt bij Lake Windermere in het Lake district. Gelukkig wandelen wij vandaag maar een deel van de route, ongeveer 12 kilometer.

Zondag 14.49 uur – Lunch in the Craven Arms

The Craven Arms Travelvibe

Tijdens onze wandeling genieten van de typisch Britse ‘countryside’ vol groene heuvels, heggetjes, schapen, eeuwenoude bruggen en snelstromende riviertjes. Na een paar uur komen we aan bij een typisch Britse pub: The Craven Arms. Engelser wordt het niet. We genieten nog van een laatste lekkere pub lunch en gaan dan richting het vliegveld.

Zondag 15.30 uur – terugreis naar Nederland

We worden afgezet op het vliegveld waar we om 17:20 het vliegtuig terug naar Schiphol nemen. Wat een fijne citytrip! We maakten deze ’48 uur citytrip naar Leeds op uitnodiging van Visit Leeds, maar ook dan geven we altijd onze eerlijke mening over een hotel, bestemming of hotspot.

Meer interessante steden in Noord-Engeland

Ben je gevallen voor de rauwe charme van de steden van Noord-Engeland?
Denk dan ook eens aan een tripje naar Liverpool met kids.

Meer reistips voor Engeland?