Fussen duitsland | Travelvibe

Het stadje Füssen in Beieren in het uiterste zuiden van Duitsland is een perfecte uitvalsbasis voor een korte of langere vakantie. Je vindt er romantische sprookjeskastelen (waaronder het beroemde slot Schloss Neuschwanstein), prachtige barokkerken en indrukwekkende berglandschappen. Travelvibe ging een lang weekend naar Füssen en maakte kennis met de historie, de gastronomie van Beieren en de prachtige natuur rond het stadje.

Bijzondere bezienswaardigheden

Füssen is een perfecte verblijfplaats voor een bezoekje aan de koningskastelen Neuschwanstein en Hogenschangau die op slecht vier kilometer rijden liggen. Maar er zijn rond het stadje nog meer dan genoeg andere bijzondere bezienswaardigheden. Eén daarvan is de Wieskirche. Als wij vanaf het vliegveld van München onderweg zijn, stoppen we even bij deze voormalige bedevaartskerk.

Bedevaartskerk van Wies

De Wieskirche dankt zijn beroemdheid aan boerin Maria Lory. Zij zag op 14 juni 1738 een traan in de ogen van een beeld van Jezus in een klein kapelletje dat gebouwd was op de weide (Wies in het Duits) vlak bij haar huis. Door dit verhaal gingen steeds meer mensen op pelgrimstocht naar het houten beeld van Jezus in de hoop genezing of verlossing te vinden. Door de grote belangstelling werd uiteindelijk besloten een kerk te bouwen. Dominikus Zimmermann bouwde deze kerk in zo’n negen jaar. Het is één van de mooiste Rocococo-kerken van Europa geworden. De kerk is tegenwoordig een UNESCO-wereld erfgoedsite en nog steeds een belangrijke bedevaartsplaats. Wij zijn overweldigd door alle kleuren en pracht en praal in deze kerk. Wát mooi!

Bedevaartskerk van Wies in Beieren

 Romantische Strasse

We vervolgen onze weg en zien op meerdere plekken op onze route bordjes van de Romantische Strasse. Dit is één van de populairste toeristische routes in Duitsland. De route is zo’n 385 kilometer lang en loopt van de rivier de Main tot Füssen, het zuidelijke eindpunt van de route in de Duitse Alpen. Als je de route volgt, ontdek je de romantiek van Duitsland. Je rijdt langs middeleeuwse stadjes, wijnvelden, riverierlandschappen met het bijzondere sprookjeskasteel Neuschwanstein als eindpunt. Wij zetten een tocht over deze route direct op onze bucketlist voor Duitsland!

Füssen verkennen

Füssen im Allgäu met op de achtergrond het hoge slot

We checken in in hotel Hirsch, een comfortabel familiehotel. Daarna gaan we op weg om de stad te ontdekken. Het oude centrum staat bekend om zijn barokkerken, het voormalige benedictijnenklooster St. Mang waarin ook het stadsmuseum is gevestigd en het slot dat hoog boven de stad uittorent. Het centrum met zijn gekleurde huisjes, gezellige straatjes en slot op de achtergrond maakt op ons een hele gezellige indruk. Hier nemen we graag even de tijd om even rond te kijken…

Shoppen

Fussen is geen grote stad en voor uitgebreide shoppingsessies kun je beter naar grotere steden in de regio gaan. Toch vind je in het centrum zeker een paar leuke shops die een bezoekje waard zijn. Dit zijn onze tips:

Lila Haus – Genuss mit Pfiff
In het Lila Haus  vind je naast wijn volop regionale en mediterrane producten. Je kunt er ook terecht voor keuken- en woonaccessoires of je eet er een hapje. Wij genoten er van een lekkere lunch – Sebastianstraße 4.

Deli Schlaraffenland
Koop jij op reis graag producten uit de regio? Ga dan in Füssen eens langs bij Deli Schlaraffenland. Hier koop je lekkere Allgäu Emmentaler en Allgäu bergkaas van kleine kaasboerderijen rond Füssen, maar ook allerlei andere delicatessen, keuken- en tafelaccessoires. De eigenaresse serveert ook dagelijks een heerlijk gekookt lunchmenu in de winkel – Brunnengasse 19.

Konditorei Kurcafé
In Hotel Schlosskrone vind je het Konditorei Kurcafé. Daar koop je handgemaakte bonbons, koekjes en gebak. De bakkerij is beroemd om zijn legendarische Sissi-taart naar een origineel recept uit de 19e eeuw Deze werd ooit gemaakt toen keizerin Elisabeth van Oostenrijk op bezoek kwam in Füssen – Prinzregentenplatz 4.

Centrum Fussen
Centrum Fussen
Lila Haus
Lila Haus

Hohe Schloss van Füssen

Het stadsgezicht van Füssen wordt bepaald door het ‘Hohe Schloss’ dat op een rots boven de stad ligt. Het werd vroeger gebruikt als zomerresidentie van de bisschop van Augsburg. Nu is het dagelijks te bezoeken. In het kasteel vind je een aantal schilderijen van regionale schilders en je kunt er genieten van het schitterende uitzicht op de stad en de omgeving. De trompe-l’oeilschilderingen op het binnenhof moet je ook even beter bekijken. De ingenieus gemaakte geveltjes en poortjes lijken net echt! Hier vind je meer informatie over het ‘Hohe Schloss’.

Füssen im Allgäu: slot (foto: Füssen Tourismus)
Füssen im Allgäu: slot (foto: Füssen Tourismus)
Füssen im Allgäu: schilderingen op slot

Kleurenpracht bij de Lechfall

De volgende morgen gaan we op weg naar de Lechfall net buiten Füssen. Hier wordt de rivier ‘De Lech’ over een kunstmatige dam geleid zodat de kracht van het water te gebruiken is voor energieproductie. Vooral in het voorjaar als de sneeuw smelt is het een indrukwekkend gezicht. In november, als wij er zijn, stroomt er niet heel veel water doorheen. Toch maakt het heldere blauwgroene water van de Lech en de brug die de nauwe kloof overbrugt dit een echte ‘must see’ in Füssen.

Vlak naast de brug over de kloof vind je een afbeelding van Maximiliaan II ingebed in de klif. Deze brug die de ‘Maxsteg’ heet is genoemd naar de vader van Koning Ludwig II, de Beierse koning. De loopbrug overspant de rivier de Lech en biedt een geweldig uitzicht op de kloof. De brug is gratis toegankelijk en er starten ook tal van wandelingen door het gebied.

Beeld koning Maximiliaan II bij de Lechfall
Beeld koning Maximiliaan II bij de Lechfall
Lechfall
Lechfall

Museum van Füssen

Omdat het weer opknapt en wij richting het Schloss Neuschwanstein gaan, past het Het museum van Füssen niet in ons programma. Bij minder weer is dit museum wel een absolute aanrader. Het is gevestigd in het voormalige klooster St. Mang vlak bij het kasteel en het bevat een aantal indrukwekkende ruimtes. In het museum is er vooral veel aandacht voor de luit- en vioolbouwers van Füssen. Zij zorgden ervoor dat de stad een belangrijke plaats veroverde in de Europese muziekgeschiedenis. De instrumenten van de meester-instrumentbouwers uit Füssen waren geliefd in heel Europa en je kunt er meerdere bekijken in het museum. Een kaartje voor het museum kost je €7.

Museum Fussen
Fussen centrum

 Schloss Neuschwanstein here we come

Na een mooie wandeling in het gebied rond de Lechfall vertrekken we naar een locatie die al jaren hoog op onze ‘bucketlist’ staat: Schloss Neuschwanstein. Het ligt op zo’n 4 kilometer van Füssen. We parkeren de auto bij het dorpje Hohenschwangau en lopen omhoog richting het kasteel. Een mooie wandeling omdat ons zicht op het kasteel steeds verandert. Eenmaal binnen vergapen we ons aan de mooiste ruimtes van het kasteel, zoals de slaapkamer van Ludwig II, de koning die het kasteel bouwde, de indrukwekkende troonzaal en de sprookjesachtige gangen. Hier vind je volop praktische tips voor het bezoeken van neuschwanstein.

Fotogenieke Sint-Colomanskerk

Na afloop van ons bezoek aan het slot, rijden we niet direct terug. We rijden we nog even door naar de Sint-Colomanskerk. Dit is een klein barokkerkje gewijd aan de heilige Coloman. Dit kerkje is één van de meest gefotgrafeerde kerken van Duitsland omdat je op de achtergrond de Beierse Alpen ziet en Schloss Neuschwanstein kunt fotograferen. Aanrader voor een korte stop!

Slot Neu Schwanstein
Coleman

Borrelen en eten in Füssen

In de drie dagen dat we in Füssen zijn, krijgen we volop gelegenheid de Beierse keuken te leren kennen. Het zijn vooral stevige maaltijden die hier worden geserveerd. Denk aan lokale streekkazen, verschillende soorten schnitzels met aardappelen en natuurlijk de Beierse witte worstjes. Omdat het te koud is voor wijn, vind je in deze regio vooral veel  bier van lokale brouwerijen. Verder zullen de gerechten op de kaart je ook zeker doen denken aan het nabijgelegen Oostenrijk. Dit vonden wij de leukste food-adresjes van de stad:

Hotel Hirsch
Typisch Beiers restaurant met lokaal vers bier van de tap waar veel locals komen.

Hotel Hirsch | Fuessen

Madam Plüsch
Klein nostalgisch ingericht restaurant met regionale streekgerechten

Madam Plusch | Fuessen

Zum Alex
Kleine super gezellige wijnbar in het hartje van Füssen (Leichenstraße 22) met trendy inrichting. Je kunt bij Alex in de ochtend terecht voor een goede koffie met gebak. Later op de dag drink je er een lekker Duits wijntje of een ander drankje.

Zum Alex Fussen

Restaurant Hotel zum Hechten
Mooi hotel restaurant in hartje stad. Je kunt er “Kässpatzen” eten een typisch regionaal gerecht uit Allgäu. Wij sloegen de kaas over en genoten hier van heerlijke Kaiserschmarren (een soort Oostenrijkse poffertjes).

Restaurant zum hechten

Fietsen rond de Hopfensee

De volgende ochtend staan er bij de receptie een paar mooie e-bikes voor ons klaar. Wij besluiten een rondje om de HopfenSee te fietsen. Dit is een eenvoudige fietstocht  De routes zijn perfect aangegeven en goed begaanbaar. Wij hebben helaas de pech dat het nogal mistig is waardoor we weinig zien van het meer met zijn mooie Alpen toppen op de achtergrond. Toch is ons duidelijk dat dit een perfecte regio is om te fietsen omdat je op elk niveau kunt fietsen.

Op zeven plaatsen kun je  fietsen en e-bikes huren en er zijn volop gidsen en websites beschikbaar waarop de leukste routes zijn te downloaden. Hier vind je meer informatie over fietsen in Füssen.

Wandelen
Het mooie van een regio aan de voet van de Alpen is dat iedereen er kan wandelen. Van vlakke routes rond bergmeren tot pittige routes voor fanatieke bergwandelaars. Bij de lokale VVV is gratis het routegidsje ‘Wanderklassiker’ verkrijgbaar. Hierin worden de 26 topwandelroutes beschreven op elk niveau. Bovendien staan er kaartjes en hoogteverschillen in. Bij de zogenaamde Gemsentouren, voor fanatieke bergwandelaars, staan onder meer tochten op dé berg van Füssen, de Säuling (2047 m), en verder op de Hochplatte (2082 m), de markante Aggenstein (1986 m) en de Schlicke (2059 m) in het naburige Tirol. Hier vind je meer informatie over wandelen in Füssen.

Füssen im Allgäu: Hopfensee
Füssen im Allgäu: Hopfensee

Avontuurlijke overtocht met de Highline 179

Voor de laatste uitdaging van onze trip gaan we de grens met Oostenrijk even over. Daar ligt de Highline 179, een spectaculaire hangbrug die over de N179 heen loopt.  De brug verbindt twee kastelen met elkaar: Burg Ehrenberg en Fort Claudia en is maar liefst 405 meter lang. Met hoogtevrees kun je deze brug beter skippen want je bungelt zo’n 110 meter boven de grond en dat niet alleen. Je kunt door de bodemplaten heen naar beneden kijken én de brug schommelt heen en weer door de wind. Met het mantra ‘niet naar beneden kijken’ in ons hoofd, weten we gelukkig zonder problemen de overkant te halen. Onderweg genieten we van de mooie uitzichten op de Alpen en de nabijgelegen kastelen.

Aanrader voor mensen die na een lange tocht in de auto zin hebben in een avontuurlijke wandeling! De brug is dagelijks van 8.00 tot 22.00 uur geopend. Een kaartje kost €8. Hier vind je nog meer hangbruggen in Duitsland.

Highline 179 | Travelvibe
Highline 179 Reutte
Yvon en Laura van Travelvibe op Highline 179

Zelf op vakantie naar Füssen in Beieren?

Füssen is goed bereikbaar met het vliegtuig, de trein of met de auto:

  • Met het vliegtuig kun je de regio bereiken via de luchthavens van (München), Memmingen (60km), Friedrichshafen (100 km) of Innsbruck in Oostenrijk (100 km). Wij kozen voor een KLM-vlucht naar van Schiphol naar München.
  • Er gaat elk uur een trein naar Füssen. Je kunt de trein pakken vanaf de Haubtbahnhof München, vanaf de luchthaven of eventueel vanaf München Pasing.
  • Met de auto neem je de A7 richting het zuiden van Duitsland en rijd je via Ulm en Kempten naar Füssen.

Tip: Mocht je gaan boeken, kies dan voor een accommodatie die de all-inclusive-Königscard aanbiedt. Hiermee heb je gratis toegang tot meer dan 150 verschillende activiteiten en attracties waaronder diverse musea, gondelbanen en liften. Scheelt je gegarandeerd honderden euro’s.

Tip 2: Ben je op zoek naar meer tips voor een leuke vakantie in Beieren? Ontdek dan hier de mooiste bezienswaardigheden van Beieren.

Waar ligt Füssen?

Füssen ligt in het uiterste zuiden van Duitsland in de deelstaat Beieren vlak bij Oostenrijk. Het ligt tussen de Ammergauer en de Allgauer Alpen en heeft ongeveer 16.000 inwoners. Het stadje ligt op zo’n 800 meter hoogte.

Waar ligt Füssen?

*Travelvibe bezocht Füssen im Allgäu in Beieren op uitnodiging. Ook dan geven wij altijd onze eerlijke mening over een hotel, bestemming of hotspot.