Finland Salla Rendierpark travelvibe

Waarom zou je in de zomer op vakantie naar Lapland gaan als je er in de winter kunt genieten van eindeloos besneeuwde vlakes, stoere huskytochten en ijsvissen? Omdat er óók in de zomer meer dan genoeg te beleven is! Travelvibe ging met Voigt Travel een week lang op een actieve rondreis door Fins Lapland. In dit reisverslag ontdek je wat de zomer hier absoluut de moeite waard maakt.  

Dag 1: Rotterdam – Ruka

“Dames en heren, uw vlucht naar Rovaniemi begint over 5 minuten met boarden”, hoor ik door de speakers op Rotterdam Airport. Yes, ons avontuur in Fins Lapland gaat eindelijk beginnen! Na drie uur vliegen komen we aan op Rovaniemi airport (Finland), de officiële ‘home town’ van de kerstman. Dat zie je direct want – ook al komen wij aan in augustus – boven de baggage band zweeft een grote arrenslee met rendieren en een Kerstman in winterse outfit. Het is een klein vliegveld, waardoor we binnen de kortste keren met onze huurauto kunnen vertrekken. We vertrekken richting Ruka de eerste bestemming van onze reis.

Eerste rendier gespot

Al gauw rijden we door uitgestrekte bossen, langs spiegelgladde meren af en toe afgewisseld met een karakteristiek rood-witte huisje. Wat ons direct opvalt, is de grote populatie rendieren in Lapland. Maken we bij de eerste rendieren nog driftig foto’s; zodra we ze om de 5 minuten spotten, hebben we door dat ze hier veel voorkomen. We vinden ze meteen prachtig.

De Papin Talo Lodge

Na ongeveer twee uur rijden, komen we aan bij onze eerste bestemming: de Papin Talo Lodge. Deze bevindt zich in het mooie Iisakki Village gebied aan de oevers van het Rukajärvi meer, niet ver van de Russische grens. Het ligt op ongeveer 10 minuten rijden van het stadje Ruka. Wij genieten van het uitzicht vanaf ons balkon en de pure, betoverende stilte aan het meer.

full

Dag 2: Raften in Oulanka National Park

Na een prima ontbijt in de Papin Talo Lodge worden we opgehaald door Ruka Safaris. Vandaag gaan we raften in Oulanka National Park. Bij ons vertrekpunt krijgen we eerst uitgebreide uitleg over het raften. Fijn om uitleg te krijgen. We worden er wel een beetje nerveus van! Vooral teksten over wat we moeten doen als we uit de boot vallen, maken nogal veel indruk.

Peddelwerk

Het blijkt allemaal mee te vallen. De tocht bestaat uit een paar stukken met stoer peddelwerk waar we met onze groep glansrijk doorheen komen. Op weg naar de volgende stroomversnellingen zet onze gids Konstantin de buitenboordmotor even aan. Zo kunnen we de mooie Finse meren makkelijk oversteken.

Stroomversnellingen

Tijdens de tocht gaan we door zes stroomversnellingen. De zenuwen zakken en we voelen ons stoere rafters. Halverwege de tocht stoppen we bij een klein Fins hutje. Daar staat één van de medewerkers ons bij een knapperend haardvuurtje op te wachten. We drinken verse thee uit een traditionele wildenis cup, gemaakt van Kuksa Hout. We ademen de frisse lucht in en zien niet meer op de tegen de laatste twee stroomversnellingen. Ook deze leveren weinig problemen op. Voor we het weten, staan we weer veilig aan de kant.

Zelf raften met Ruka Safaris?

Raften met Ruka Safaris kost €42 per volwassene. Op de site van Ruka Safaris vind je meer informatie.

Dag 3: Little Bear trail in Oulanka National Park

Vandaag gaan we het Oulanka National Park te voet verkennen. Het is één van de grootste en bekendste nationale parken van Finland. In het park zijn de twee bekendste routes: de Karhunkierros trail (80 km) en de Pini Karhunkierros trail (12 km). We hebben maar een dag dus we kiezen voor de laatste. De wandeling loopt in een rondje en je kunt daarom overal beginnen.

Startpunt Juuma

Ons startpunt is bij de kleine camping Retki Etappki in Juuma. De route is goed aangegeven en onderweg zijn er volop hutten waar je een vuurtje kunt stoken of een korte break kunt houden. De wandeling voert ons langs indrukwekkende watervallen, de mooiste hangbruggen, stille meertjes en uitgesleten rotspartijen. We ruiken constant de geur van Scandinavisch naald hout. Een tocht om nooit meer te vergeten!

Dag 4:  RZR quad bike safari

Als we om tien uur ‘s ochtends aankomen bij Ruka Safaris staat een rijtje quad bikes ons al op te wachten. De groep wordt in pakken gehesen en we krijgen een stevige helm op. Dan kan onze tocht met de quad beginnen. We starten met de rode skipistes bij Salla waar we keihard tegenop scheuren. We gaan vol door de plassen heen en we kunnen regelmatig even flink slippen. Op de top van de heuvels worden we beloond met een prachtig uitzicht op de Finse wildernis.

RZR

Crossen langs het Rukajärvi meer

Daarna gaat de tocht verder door de wildernis richting de omgeving van het Rukajärvi meer. Daar ervaren we dat je met een quad ook prima door bossen en moerassen kunt racen. We genieten van de wind in ons haar en de kracht van deze kleine raceautootjes op ‘off road’ terrein. Een uur of twee later keren we vol adrenaline weer terug Ruka. Dit zouden we elke dag wel willen doen.

Zelf op stap met Ruka Safaris?

Boek hier een tour bij Ruka Safaris.

Dag 5: Van Ruka naar Salla

We vertrekken vandaag naar de tweede bestemming van onze reis door Finland: Salla. Dit Finse stadje ligt ten noordoosten van Ruka. Onze tocht duurt een uurtje. Onderweg maken we nog een extra tussenstop bij het bezoekerscentrum van het Oulanka National Park. Daar vinden we, naast veel nuttige informatie over het park, de eerste paddestoelen van dit jaar.

Het informatiecentrum is een prima uitvalbasis voor mooie wandelingen door het park. We maken vanaf daar een kleine wandeling (5km) over een goed aangegeven route. We komen langs meertjes, bossen en kleine stukken groen grasland afgewisseld met de Scandinavisch naaldbos. Aan het eind van onze wandeling passeren we een kloof met rode rotsen waar de Kitkajoki rivier door heen stroomt. Indrukwekkend.

Oulanka National Park 3 | Travelvibe
Oulanka rode rotsen |Travelvibe

Finse blokhut mét sauna

Sallatunturin Tuvat is ons nieuwe onderkomen in Salla. We slapen daar in een echte Finse blokhut mét sauna en eigen open haard. Heerlijk! Als we ‘s middag op het terrasje voor onze blokhut zitten, lopen er kuddes rendieren voor ons huisje langs. We kunnen onze ogen bijna niet geloven… Wij zijn nu al verliefd op de wildernis hier.

Dag 6:  Een bezoek aan het rendierpark, E-fat bike tour & Noorderlicht spotten

Vandaag staat één van de hoogtepunten van de reis op het programma: een bezoek aan het rendierpark van Salla. In een korte presentatie ontdekken we hoe het leven van een rendier en de rendierhouders in Lapland eruit ziet. Erg leerzaam!

alla Rendierpark travelvibe

Voederplek in het bos

Daarna rijden we door naar de plek in het bos waar de rendieren gevoerd worden. Onze gids fluit even en voor we het weten, staan we tussen minstens 40 rendieren. Daarna krijgen we nog wat meer uitleg over de tijd van het jaar. De rendieren zijn al bijna klaar voor de bronsttijd. Daarom hebben de mannetjes nu allemaal flinke geweien op hun hoofd. Deze vallen er na de bronsttijd vanaf en dan hebben alleen de vrouwtjes nog een gewei. Wij aaien, voeren en fotograferen de rendieren. Een kop Finse zalmsoep met aardappeltjes gemaakt in een Finse blokhut maakt het helemaal af. Wat een belevenis!

 E-fat bike tour

In de middag gaan we richting het Salla Ski Resort. Daar staan een paar stoere e-fatbikes voor ons klaar. We hebben nog nooit op een e-bike gereden, maar de voordelen worden ons snel duidelijk. We rijden met de e-bike zonder problemen de steilste ski-pistes op! Met fatbike is een berg oprijden geen martelgang meer, maar gewoon even flink doortrappen om daarna te kunnen genieten van de mooiste uitzichten. Het is wel even oppassen met de afdalingen. Want steil omhoog is ook steil naar beneden. We kiezen voor een route van zo’n 11 kilometer rond Salla. Het is geweldig om met een fatbike overal doorheen te kunnen rijden (denk aan water, modder en steile hellingen). Als we na een uur of twee weer terug zijn in Salla, zitten we nog vol adrenaline. We duiken nog even de sauna in om even bij te komen van onze stoere tocht.

_e-bike Salla Travelvibe
E-bike Salla | travelvibe
E-bike Salla 3 travelvibe

Noorderlicht spotten

Omdat Salla heel noordelijk ligt en midden in de wildernis is het een perfecte plek om het Noorderlicht te zien. Onze gids van het rendieren park laat ons die ochtend al weten dat we vanavond een goede kans hebben. ‘s Avonds gaan we naar één van de afgelegen plekken in Salla en we hebben geluk; we zien het Noorderlicht dansen aan de hemel die avond. Lees hier meer over het Noorderlicht in de zomer in Lapland.

Dag 7: Kanotocht & wildernis lunch in Oulanka National Park

Vandaag gaan we kanoën in Oulanka National Park. Na een half uurtje rijden en een kleine wandeling door het bos, komen we aan bij onze Canadese kano’s. Maken we ons op de heenweg nog een beetje druk over de stabiliteit van deze kano’s; dat blijkt voor niets. Al snel varen we over de vlakke Finse meren alsof we nooit anders deden. Tijdens de tocht is het genieten van de stilte, het zachte geklots van het water en het prachtige weer. Zo nu en dan passeren we, om het wel spannend te houden, een paar kleine stroomversnellingen. Die zijn allemaal prima te doen.

Rendierburger

Na ruim een uur peddelen, arriveren we bij onze lunchplek midden in de wildernis. Onze gids maakt snel een vuurtje en dan kunnen we smullen van een Finse delicatesse: een rendierburger met Finse black pot tea. Na onze lunch bij het vuurtje laten we de kano’s weer te water en varen we in een uurtje weer terug. De wildernis met een kano ontdekken is een échte must do.

Kano Fins Lapland - Oulanka national park _ Travelvibe
Kano Oulanka national Park

Dag 8: Salla, Rovaniemi & Rotterdam

De volgende dag rijden we na het ontbijt terug naar Rovaniemi. We maken nog een tussenstop bij het huis van de Kerstman  schudden hem de hand en bezoeken nog een paar shops met souvenirs.

Daarna rijden we terug naar het vliegveld. Als we terug vliegen naar Rotterdam, kunnen we alleen maar denken: Wat zijn wij verliefd geworden op Finland! De wilde natuur, de rust & ruimte en de vriendelijke mensen hebben ons hart gestolen. Wij komen hier zeker nog eens terug…

Huis Kerstman | Travelvibe

Zelf op vakantie naar Lapland?

Travelvibe reisde met Noord-Europa specialist Voigt Travel af naar Fins Lapland. Ontdek hier het reisaanbod voor Finland
Regel je het liever zelf ? Boek dan hier je ticket voor Finland.

*Travelvibe reisde op uitnodiging van Voigt Travel af naar Fins Lapland. Ook dan geven wij altijd onze eerlijke mening over een bestemming.