Wandelen in ZuidWest Engeland South West Coast Path - Travelvibe

Spectaculaire kliffen, kalme baaien, statige lighthouses, kronkelpaadjes en culinaire tussenstops. Wij gingen wandelen in ZuidWest Engeland en verkenden in Zuid-Devon slechts een stukje van het meer dan 1.000 km lange South West Coast Path. ‘Ons domein’ is The Nautical Trail en loopt van Dartmouth (oost) naar Plymouth (west). Onze reisdoelen voor het eerste gedeelte van deze reis zijn SouthSands & Bolt Head, Start Point Lighthouse, Salcombe en Burgh Island.

Wandelen in ZuidWest Engeland - Zuid Devon - Salcombe

– The Nautical Trail: van StartPoint tot Burgh Island –

Van South Sands Boutique Hotel
naar Bolt Head

Onze vlucht en het uurtje links rijden (weer heel even wennen!) van Exeter Airport naar Salcombe, vergeten we direct wanneer we de auto parkeren bij South Sands Boutique Hotel. Onze accommodatie ligt op het strand en kijkt uit over de baai. Het South West Coast Path loopt zelfs direct langs het hotel.

South Sands Beach Boutique Hotel
South Sands Hotel Salcome SWCP - Travelvibe
South Sands Boutique Hotel, direct aan het zuidelijke strand van Salcombe én het South West Coast Path.
Travelvibe verkent het South West Coast Path

Fijne eerste kennismaking met Bolt Head

Die middag verkennen we daarom meteen een eerste stuk van het pad richting Bolt Head. Het pad begint in een bos, maar komt al snel uit op velden met varens, heide en gele bloemetjes. We lopen langs steile kliffen en rotspunten met ver onder ons de golven. De zee is, ondanks het grauwe weer, helder en blauw. Bij de punt draaien we om en lopen in de richting van Salcombe. Vanaf het smalle wandelpad kunnen we de baai van Salcombe en alle bootjes goed zien liggen. Al na deze eerste 5 km hebben we een wow-gevoel. Want… als dit pas het begin is, staat ons nog veel moois te wachten.

Bolt Head South West Coast Path - Travelvibe
Bolt Head
Bolt Head South West Coast Path Salcombe

Start Point Lighthouse

Omdat we niet álleen het South West Coast Path bewandelen, maar ook de omgeving willen leren kennen, rijden we de volgende ochtend met de auto naar Start Point Lighthouse. Dat autorijden is nog wel een dingetje. De wegen zijn smal en aan beide kanten liggen metershoge heggen. Bij een tegenligger (lees: minstens formaat flinke Range Rover) is het zoeken naar ruimte om elkaar te passeren. We trotseren haarspeldbochten, 12% hellingen en knusse dorpsstraatjes. Maar… Start Point Lighthouse komt in zicht. Vanaf de parkeerplaats, wandel je meteen al een stukje van het South West Coast Path. Het verharde pad leidt in 20 minuten naar de witte vuurtoren op een landtong.

Start Point Signing South West Coast Path
Start Point Lighthouse - Travelvibe

Gegarandeerd zeezicht met verraderlijke rotsen

De vuurtoren van Start Point ligt op één van de zuidelijkste puntjes van Devon. De vuurtoren werd in 1836 gebouwd om schepen te waarschuwen tegen de verraderlijke onderwaterrotsen pal voor de landtong. Bij de vuurtoren kun je een rondleiding krijgen, zeedieren spotten (zelfs dolfijnen als je geluk hebt!), vogels kijken en… overnachten in één van de twee cottages; Beacon Cottage (6-persoons) kijkt uit over de zee en Landward Cottage (5-persoons) grenst direct aan de vuurtoren. Een prachtige plek voor een sunrise én sunset en zeezicht is hier gegarandeerd.

Start Point Lighthouse beach
Lighthouse south Devon Start Point
SWCP Start Point

DANGER, keep away!

Wij verkennen het schiereiland en worden door de beheerder op een nogal avontuurlijk paadje gewezen. Echt vertrouwen doet hij het waarschijnlijk ook niet helemaal, want hij vraagt of we ons nog wel weer even willen melden als we veilig weer boven zijn… Via zijn ‘schapenpaadje’ komen we namelijk bij een nogal spannende trap tussen de rotsen. De borden ‘DANGER, keep away’ houden ons dan ook braaf op gepaste afstand van het wild klotsende water. Maar wát is het hier mooi!

Ook wandelen in ZuidWest Engeland bij Start Point?

Salcombe, paradijs voor foodies en watersporters

Salcombe zeilen en watersport

Salcombe is in maart een rustig plaatsje, maar in de zomer is dit een populaire kustplaats waar toeristen massaal op afkomen. Begrijpelijk, want het dorpje ligt er zo sfeervol en gezellig bij. Ook de baai leent zich perfect om te zeilen en te kanoën. De zee speelt hier de hoofdrol. Veel bezoekers komen hier ook voor de verse zeevangsten. De Salcombe krab is hier absolute een must taste.

Salcombe haven laagtij

Bij eb lopen we op de drooggevallen kade en het strand. Hier kun je de baai goed overzien.

De leukste food-adresjes in Salcombe;

In de straatjes van Salcombe spotten we leuke delicatesse- en cadeauwinkels én een paar hele fijne eettentjes.

Victoria Inn
Fore Street
Traditionele pub met fijne kaart

Winking Prawn
North Sands
Beach Bar met vlees en vis (krab!)

Salcombe Gin distilling
28 Island Street
Maak zelf Gin in the Gin School

Crab en Lobster in Salcombe

Ook wandelen in ZuidWest Engeland bij Salcombe?

Burgh Island, tweede thuis van Agatha Christie

Voor het kustplaatsje Bigbury ligt Burgh Island. Een eilandje mét artdeco hotel uit de jaren ’30 en pub. Burgh Island Hotel werd vooral beroemd als tweede huis van Agatha Christie. Interessant is de bereikbaarheid van Burgh Island. Bij vloed is dit namelijk alleen mogelijk met een unieke zeetractor.

Burgh Island voor de kust van Bigburry

Natuurlijk wilden wij het iconische Burgh Island wel even van dichtbij zien. Het was eb, dus geen Sea Tractor voor ons. Het hotel bleek helaas gesloten voor nieuwsgierig publiek en ook de bijbehorende pub was enkel bedoeld voor hotelgasten. Het eiland kon wel tot aan de top verkend worden, maar wij besloten het eiland te verlaten en een strandwandeling te maken. Voor de kust wordt volop gesurfd, dus er is hier altijd genoeg te zien.

Kitesurf Burgh Island SWCP

Ook wandelen in ZuidWest Engeland bij Burgh Island?

Lees binnenkort deel 2 van onze Engelse wandeltrip:
Het South West Coast Path in Plymouth

Praktische info over ons tripje South West Coast Path

Onze reis: Wij vlogen met FlyBe van Schiphol naar Exeter Airport. Vanaf deze luchthaven is het ruim een uur rijden naar Salcombe.

Onze accommodatie: Wij sliepen in het South Sands Boutique Hotel óp het strand, direct aan het South West Coast Path.

Kleding: Wij droegen goede wandelschoenen, een spijkerbroek en een fijne winddichte jas.

SouthWestCoastPath Plymouth - Travelvibe

Route-info: Wij gebruikten het Nederlandstalige boek van het South West Coast Path en de online reisroute van The Nautical Trail.

SWCP The Nautical Trail South Devon - Travelvibe

Ontdek ook het South West Coast Path – wandelen in ZuidWest Engeland

The South West Coast Path is een ‘National Trail’ langs de ZuidWest kust van Engeland. Het pad loopt van de hoge kliffen bij Exmoor tot aan de zandstranden van Dorset. Het pad telt 630 mijl en wordt gerekend tot één van de mooiste langeafstandspaden ter wereld. De wandelroute doorkruist dan ook twee Werelderfgoederen, vijf gebieden met het predicaat ‘Area of Outstanding Natural Beauty’ én een nationaal park.
Meer informatie? Op www.southwestcoastpath.org.uk/nl vind je (in het Nederlands) nog meer info over routes en ideeën voor een 3 tot 7-daagse wandelvakantie.