Taormina Sicilië

Het eiland Sicilië in het uiterste zuiden van Italië is een perfecte bestemming voor het najaar of de lente. Je vindt er indrukwekkende vulkanische natuur, charmante dorpjes, rijke historie én je kunt er heerlijk eten en drinken. Travelvibe bracht een week door aan de oostkust van het eiland en laat je de mooiste plekjes in en rond het stadje Taormina op Sicilië zien:

Dag 1: Van Schiphol naar Catania

Vanaf Schiphol vliegen we met Transavia in zo’n twee en een half uur naar Catania. Vlak bij de luchthaven hebben we al een mooi uitzicht op de hoogste berg van het eiland: de Etna. Wij zijn er in het voorjaar en op de top van de vulkaan ligt nog volop sneeuw. Wow! Dit is een goed begin.

Vanaf het vliegveld rijden we met onze huurauto in ruim een uur naar onze agriturismo vlak bij Taormina (Sicilië). De snelweg is van prima kwaliteit, maar het laatste deel van de route is uitdagend. We rijden over smalle weggetjes met slecht asfalt en zo nu en dan passeert een schaapskudde.

‘s Avonds brengen we nog een kort bezoek aan de ‘Corso Umerto’, de hoofdstraat van Taormina. Dit is een levendige straat vol winkels en leuke eettentjes. Halverwege vind je het oude dorpplein met de kerk. Vanaf daar heb je een mooi uitzicht op de kustlijn én op de besneeuwde toppen van de Etna.

Uitzicht Taormina | Travelvibe
Taormina kerk

Dag 2: Naar de top van de Etna

Op dag twee van onze reis, staat één van de highlights van het eiland op het programma: een bezoek aan de Etna, de grootste actieve vulkaan van Europa. We hebben een kleine tour met een geoloog geboekt. Al rijdend vertelt hij ons meer over de diverse landschappen, het ontstaan van de Etna en hoe de bevolking hier samenleeft met de vulkaan.

Grimmig en desolaat

Verder naar boven wordt het landschap steeds grimmiger en meer desolaat. We brengen een bezoek aan een lavagrot en dan krijgen we eindelijk uitzicht op de besneeuwde top. We lopen omhoog met onze gids. Met hem verkennen we diverse dode kraters rond de hoofdkrater. Het is best koud en het waait behoorlijk; toch maken het indrukwekkende uitzicht en de kleuren van de gesteentes dit ruimschoots goed! Een bezoek aan de Etna is een absolute ‘must do’ op Sicilië.

Top Etna
Natuurpark Etna

Zelf met een geoloog de Etna op?

Wij boekten een dag met een geoloog via Get Your Guide voor 55 euro. (Handig: boek een regenjas en wandelschoenen bij je tocht)

Dag 3: Touren langs de Godfather dorpjes

Bij Sicilië denk je ook meteen aan de maffia. Op het eiland zelf is daar voor de gewone toerist niets meer van te merken. Je kunt wél de ‘Godfather’-dorpjes  bezoeken:  Motta Camastro
, Savoca en Forza d’agro. Hier zijn diverse scenes van de beroemde trilogie opgenomen. De dorpjes die werden gebruikt voor de opnames zijn super pittoresk, dus ook als je helemaal niets hebt met de films, wil je dit gezien hebben.

Rust, kleine pleintjes en mooie kerkjes

De GodFather dorpjes torenen hoog boven Taormina uit. Alleen al voor het uitzicht moet je er even langs. Drink er een goede espresso op een dorpsplein of breng een bezoek aan de mooie kerkjes,  bijvoorbeeld in Savoca. De routes door de bergen die de stadjes met elkaar verbinden, lenen zich perfect voor een ochtend of een middag touren.

Siciliaanse dorpje
Dorpje Sicilie
Trappen Siciliaanse dorpjes
uitzicht dorpen Sicilie

Dag 4: Taormina Sicilië

Taormina is één van de bekendste toeristische hotspots van Sicilië en dat is niet voor niets. Taormina ligt op een heuvel en vanuit de stad heb je een prachtig uitzicht op knalblauwe zee en op de grillige kustlijn. Het is een uitstekende plek om lekker te shoppen of te eten op één van de vele mooie pleintjes. Tip: Ga eens op het terras zitten bij de Bam Bar en bestel er een granita, één van de lokale lekkernijen. Het is een half bevroren combi van suiker, water en fruit (en nog allerlei andere smaken). De Sicilianen eten er een brioche bij, een zacht zoetig broodje. Gegarandeerd smullen!

Must see: Teatro antico di Taormina

Een andere ‘must see’ in Taormina is het ‘Teatro antico di Taormina‘ het eeuwenoude Griekse theater. Ooit werden er Griekse tragedies opgevoerd en hielden de Romeinen er hun gladiatorengevechten. Nu worden er nog steeds theaterstukken opgevoerd en kunnen toeristen het bezoeken. Een kaartje kost je € 10,00. Tip: bezoek het theater aan het eind van de dag, dan is het rustiger.

bam bar
Bam bar | Taormina-2
Taormina Theater | Travelvibe

Dag 5: Een bezoek aan de Alcantara kloof

Op een kilometer of 20 rijden van Taormina kom je via een mooie route bij de Alcantara kloof. Deze kloof is ontstaan door een uitbarsting van de Etna en de rivier is uitgesleten in het vulkanisch gesteente. Daal via een lange trap af en bewonder het kristalheldere water van de Alcantara rivier. Voor het mooiste uitzicht op de kloof, koop je een kaartje voor het natuurpark naast de trap die de kloof in loopt. Tip: het is ook mogelijk om de lift naar beneden te nemen, maar een tochtje van een minuut kost je dan zo’n 8 euro. Het natuurpark zelf is niet bijzonder, maar de wandeling met de uitzichtpunten op de Alantara kloof is dat wel. Voor actievelingen zijn er in de kloof ook volop body rafting mogelijkheden.

Alcantara kloof
Alcantara kloof | Travelvibe

Dag 6: Middagje strand bij Isola Bella

Isola Bella is een klein schiereilandje vlak bij Taormina in het dorpje Mazzaro. Je kunt er komen door vanuit Taormina de kabelbaan naar beneden te nemen of de kustweg richting Giardini Naxos te nemen vanuit Taormina. Je daalt via een lange trap af naar een mooie baai met het schiereiland Isola Bella in het midden.

Bijzondere planten op een schiereiland

Op het schiereiland zelf groeien allerlei bijzondere planten en het is door de gemeente benoemd tot natuurreservaat. Bij eb bereik je het te voet en bij vloed moet je een beetje door het water waden. Voor een kleine bijdrage kun je het eilandje bekijken. Wij brachten de middag op het strand door voor het schiereiland. Geniet daar van een goede Italiaanse lunch bij een eettentjes, huur een sup, of maak met een gids een kleine tour door de baai. Absoluut een fijne plek voor een middagje strand!

Dag 7: Terug naar Schiphol

De volgende dag in het vliegtuig werpen we nog een laatste blik op de Etna. We hebben genoten van de vriendelijke mensen, de mooie natuur én het heerlijke Siciliaanse eten & drinken. We kunnen niet wachten om een volgende keer nog meer van dit eiland te ontdekken!

Waar ligt Taormina (Sicilië)?:

kaart Taormina

Onze accommodatie in Taormina (Sicilië)

Travelvibe verbleef in een heerlijke Siciliaanse agriturismo vlak bij Taormina: The Lemon Tree. Boek hier zelf een huisje op Sicilië

.Meer vakantie in Italië?

Travelvibe maakte al eerder een fotoverslag van Elba en we zijn ook regelmatig te vinden op het nabijgelegen Sardinië.