Roadtrip Slovenie - Travelvibe

Slovenië leent zich uitstekend voor een roadtrip. Dit mochten wij zelf ervaren tijdens een autorondreis door West-Slovenië. We startten het eerste deel van onze Slovenië-rondreis in Ljubljana en reisden via Predjama door naar de Vipava Vallei, Brda en de Soča Vallei. Vanaf daar zetten wij het tweede deel van onze roadtrip Slovenië in. 

– Dag 4: Soca vallei en Bohinj –

Kobarid & Kozjak waterval

Tijdens het heerlijke ontbijt bij Penzion Kobala, worden we getipt over een wandeling naar de Kozjak waterval, vlakbij Kobarid. De eigenaresse vertelt ons, dat we het beste kunnen parkeren bij Kamp Lazar. Je komt hier door vanaf de beroemde Napoleonsbrug de smaragdgroenede Soca rivier stroomopwaarts aan je rechterhand te volgen. Bij Kamp Lazar parkeren we de auto en lopen richting een lange loopbrug. Hier kan de wandeling van een paar kilometer beginnen.

Kobarid hangbrug naar Kozjak waterval - Travelvibe

Kozjak waterval, een mini-paradijs

De brug is wel meteen een heel mooi begin van de wandelroute naar de Kozjak-waterval. We zijn er vroeg, dus is het is er ook nog eens heerlijk rustig. We volgen het pad door het bos (prima bewegwijzering!) vol varens en mos en we passeren een eerste waterval. Verderop leidt een bordje ons naar Slap Kozjak. Over een houten steigerpad lopen we een diepe kloof in. Trappetjes op, over stapstenen en we horen – heel spannend – het steeds harder klinkende watergekletter van de naderende waterval. Hoe gaaf is het dat hier niemand rondloopt?! Het is er zó mooi…

Kloof bij Kozjak waterval Slovenie - Travelvibe

Toplocatie aan de Soca rivier

Na de waterval lopen wij terug naar Kamp Lazar. We drinken er een koffie mét apfelstrudel in het restaurant en zijn onder indruk van deze locatie. Ook al zijn wij geen campingfans… We kunnen ons heel goed voorstellen dat dit een heerlijke plek is. Je bent hier pal aan de aquablauwe rivier, er zijn volop activiteiten in en rond het water, er is een sfeervol restaurant met goede kaart, de setting is goed en er zijn zelfs wat bungalows en vakantiehuisjes…

Kamp Lazar - Slovenië - Travelvibe

Sereniteit in Kobarid

Kobarid staat ook bekend om Sacrario dei Caduti di Caporetto. Dit monument herinnert aan de duizenden Italiaanse soldaten die hier in de Eerste Wereldoorlog zijn gesneuveld. Hun namen zijn terug te vinden op de muren van het monument. Er hangen kransen met Italiaanse linten en bovenop staat een kerkje. Heel sereen en met prachtige plafondschilderingen. Ook heb je vanaf het monument een mooi uitzicht op de vallei waardoor die knalblauwe rivier stroomt.

Kerk bij Kobarid Caporetto Slovenie - Travelvibe

Volg de Soca

We vervolgen onze route langs de Soca rivier naar Most na Soci om daar de trein te nemen. Het blijft een plaatje! In het stadje bij het station kun je wat eten, maar als je ruim in de tijd zit, kun je er ook nog kanoën op dit knalblauwe water.

smaragdgroene soca rivier Slovenië - Travelvibe

Met de autotrein naar Bohinj

Rond het middaguur zetten we in Most na Soči de auto op de trein naar Bohinjska Bistrica. Een comfortabele manier om de bergpas van Vršič te omzeilen. Na ongeveer drie kwartier arriveren we in Bohinj.

Handige reistips voor de autotrein naar Bohinj:

 • Raadpleeg het tijdschema voor de autotrein
 • Zorg dat je minstens twintig minuten van tevoren op het station bent
 • Parkeer in de rij voor een ticket
 • In de zomerperiode worden tickets buiten verkocht, in de winter in het station
 • Oprijden is eenvoudig, volg de instructies van de machinist
 • Geniet van de route door landschappen en tunnels
Reizen met de autotrein Bohinj Slovenië - Travelvibe

Wat doen in Bohinj?

Bohinj is een populaire bestemming in Slovenië. Vooral natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Het uitgestrekte meer van Bohinj (11 km lang) ligt in de vallei tussen de bossen en bergen en een groot deel van Bohinj ligt in Triglav NP. In de zomer is het meer een fantastische plek om te zwemmen in kraakhelder water. Ook kun je op verschillende plekken een kano of bootje huren of genieten van een rondvaart.

Meer van Bohinj - Travelvibe

Vogel Skiresort

Wij namen de kabelbaan naar Skiresort Vogel. De kabelbaan brengt je naar een hoogte van meer dan 1.500 meter. Daar heb je uitzicht op het Bohinj dal, het meer en de bergtoppen aan de overkant. Bovenop de berg bij Vogel zijn talloze wandelingen te maken. Een kaartje voor de gondel kost € 16.

Gondelbaan Vogel bij Bohinj Slovenie - Travelvibe

Populaire wijnbar in Radovljica

Via het toeristische Bled rijden we direct naar Radovljica. We besluiten om de volgende dag nog even naar Bled te gaan en eerst Life Hostel Slovenia, ons slaapadres in Radovljica op te zoeken. Het oude centrum van Radovljica is een kleurrijk Middeleeuws stadje en goed bewaard gebleven. In het stadscentrum – Linhartov Trg – wandel je over de keitjes langs de oude huizen. Achter de gevels veel restaurants en hotels. Na het diner bezochten we Vinoteka Sodcek. Een topadresjes dat we bij toeval ontdekten. De gastvrouw schenkt ons Sloveense wijn en vertelt over de enorme aantallen Amerikaanse klanten in haar bar. Dit, omdat de wijnbar wordt genoemd in één van de meest populaire reisboeken uit de VS.

Radovljica Slovenie - Travelvibe

Hartjes maken in Radovljica

De volgende ochtend bezoeken we Lectar het ‘gingerbread museum’. De Lectarstvo is een vorm van traditioneel Sloveens handwerk. De versierde koeken zijn gemaakt van honingdeeg. Dit is de plek om een mooi souvenir te kopen. Ook leuk; je kunt een workshop volgen en je eigen koek mee naar huis meenemen.

Hartjeskoek Slovenie Radovljica - Travelvibe

Bezoek de Vintgar Gorge bij Bled

Omdat we geen genoeg kunnen krijgen van de kloven, bezoeken we ook nog even snel de Vintage Gorge. Deze kloof ligt op een paar kilometer rijden vanaf Bled. Bij aankomst koop je een kaartje van € 4. Langs de wanden van de kloof liggen houten looppaden. Je volgt een route van zo’n 1,5 kilometer tot je bij een waterval uitkomt. Het is er wel wat toeristischer en soms wat druk op de looppaden, maar ook deze kloof is zeker een bezoekje waard.

Vintgar Gorge Bled Slovenia - Travelvibe

Hotspot Slovenië: het meer van Bled

Vanuit de Vintage Gorge rijden we natuurlijk ook nog even langs Bled. Deze meest populaire bestemming in Slovenië móeten we gezien hebben. We kunnen onze auto parkeren op een parkeerplaats bij de camping aan het meer. Bled is populair om haar kasteel, gelegen op een rots boven het meer. Het is ook een prachtig plaatje. Midden in het meer ligt een eiland met een kerkje. Op verschillende plekken kun je een bootje huren of aan boord stappen van een gondel voor een rondvaart. Het centrum van Bled hebben we niet bezocht, wel aten we nog snel een broodje bij een hele fijne public bar. Vanaf Bled ben je in een klein half uur bij de luchthaven.

Meer van Bled als Sloveense hotspot - Travelvibe

Reisvideo Travelvibe: Roadtrip door West-Slovenië

Waarom een roadtrip Slovenië?

 • De natuur is er fantastisch (“één van de mooiste landen van de wereld”)
 • Je hebt een ruime keuze aan accommodaties; van basic tot luxe
 • Onderweg is er genoeg te zien
 • De wegen en voorzieningen zijn goed
 • De Slovenen zijn vriendelijk en behulpzaam en spreken goed Engels
 • Slovenië is nog niet heel bekend
 • Hoofdstad Ljubljana is een perfect citytrip bestemming
 • Goede keuken en fijne wijnen
 • Bestemming voor alle seizoen (ook voor de wintersport)
 • Er is een ruime keuze aan (sportieve) activiteiten
 • Goed bereikbaar met de auto en het vliegtuig

Roadtrip Slovenië: Tolmin, Bohinj, Bled

Roadtrip Tolmin-Bohinj-Bled Slovenië dag 4 en 5 - Travelvibe

We maakten deze Roadtrip Slovenië op uitnodiging van Mijn Slovenië. Ook dan geven we altijd onze eerlijke mening over een hotel, bestemming of hotspot.